Aubergines à la flauwgevallen Imam

VEGA(N)!

De legende rond het recept vertelt dat een Imam die op doortocht was door Turkije het gerecht proefde en de smaak zo ongelooflijk lekker vond dat hij flauw viel. Dát is mij nog niet gebeurd, maar het recept is binnen mijn vriendenkring wel razend populair!

Ik serveer het vaak met een couscoussalade, maar het is ook heerlijk met een stevig stuk brood.

Bereidingstijd: 1 à 1,5 uur

Ingrediënten & benodigdheden voor 4 personen

Voor de gevulde aubergines:

  • 4 grote pronte aubergines
  • Goede olijfolie
  • 8 tenen knoflook gesnipperd
  • 4 rode uien in halve ringen
  • 6-8 tomaten in blokjes
  • 2 theelepels gerookt paprika poeder
  • 2 theelepels bruine suiker
  • 2 eetlepels citroensap
  • Zout en peper
  • Verse munt

Voor de couscoussalade:

  • 400 gram couscous
  • Flinke hand rozijnen (even laten wellen in heet water)
  • 3 stelen bosui in plakjes
  • Couscous kruidenmix (Ik gebruik die van Lidl, bestaat uit: paprika, koriander, zout, kurkuma, venkel, knoflook, gemalen mosterdzaad, komijn, zwarte peper, piment, kaneel, tijm en kruidnagel)

Benodigdheden: 

  • Grote pan met deksel waarin de aubergines naast elkaar passen
  • Schilmesje

Recept

  1. Laat de steelaanzet op de aubergine zitten. Haal met een schilmesje drie reepjes van het vel af, zodat de aubergine de olie goed op kan nemen.

  2. Snij de aubergine open in de lengte (niet door, het makkelijkst is om dit te doen tegenover een stuk waar het vel er niet af is geschilt). Steek er een lepel in en hol de aubergine zo goed mogelijk zonder hem te doorboren (Ja, dit voelt als een gynaecoloog).

  3. Bewaar de inhoud van de aubergine die je eruit heb gehaald en snijd dit in blokjes. Strooi in de uitgeholde aubergine zout en leg ze ondersteboven op een keukenpapiertje. Eigenlijk moet je ze hier 30 minuten laten liggen (dan worden de aubergines minder waterig), maar als je hier geen tijd voor hebt is er op zich geen man overboord.
    Nadat ze zo hebben gelegen, veeg je met een keukenpapiertje de binnenkant schoon.

  4. Doe olie in de pan en bak de uitgeholde aubergines in ongeveer 7 minuten rondom. Haal ze uit de pan en laat ze uitlekken.

  5. Doe nieuwe olie in de pan en bak de knoflook, ui en de inhoud van de aubergine. Doe er na 5 minuten tomaten, gerookt paprika poeder, suiker en citroen sap bij. Breng op smaak met peper en zout. Zelf doe ik er vaak ook nog een beetje normaal paprika poeder en chilipoeder in.

  6. Leg de aubergines terug in de pan en schep de saus in de holtes. Ze moeten echt naast elkaar liggen en niet op elkaar. Alles wat er niet in past gewoon eromheen laten sudderen. Doe 200 ml water in de pan en nog een schuitje extra vierge olijfolie (if that makes you happy). Doe de deksel op de pan en laat 45 minuten zachtjes pruttelen. Zo af en toe wel een beetje voorzichtig roeren.

    Maak ondertussen de couscoussalade:

  7. Doe couscous in een bak en schep de kruiden er alvast doorheen. Kook water en giet dat beetje bij beetje bij de couscous, terwijl je er doorheen roert, zodat het iedere keer water opneemt. Doe er nog een flinke scheut water bij en leg een theedoek over de bak. Laat dit een aantal minuten staan totdat al het water is opgenomen.

  8. Voeg de rozijnen en bosui toe. Breng op smaak met peper en eventueel zout.

  9. Serveer de couscous in een diep bord en leg de gevulde aubergine erboven op. De vulling die rondom de aubergine heeft gelegen kan je er als saus overheen scheppen. Leg een kussentje op de grond om het flauwvallen te verzachten.

Wijn tip

Om een gerecht met wijn te combineren is het belangrijk te kijken naar de eigenschappen van het gerecht. Wat doorgaans goed werkt is hierbij wijnen uit te zoeken die dezelfde eigenschappen bevatten, of juist precies het tegenovergestelde.

Het gerecht heeft door de aubergine een vlezige structuur met rokerige en aardse smaken. De tomaten zorgen voor mooie zuren in het gerecht, maar deze worden gepaard met de nodige zoete elementen met de bruine suiker en rozijnen.

Een rode wijn met de nodige tannines, kruidigheid en zuren is daarom een mooie combinatie. Druiven met dit soort eigenschappen zijn bijvoorbeeld Syrah, Sangiovese of fruit-forward Malbec.

Een witte wijn bij dit gerecht heeft een wat dikkere structuur nodig (bijvoorbeeld door houtlagering), kruidigheid en zuren. Een mooie combinatie is bijvoorbeeld een Verdicchio dei Castelli di Jesi of een witte Côte du Rhône gemaakt van Marsanne en Roussanne

Zelf dronk ik de Plan de Dieu Saint Mapalis van Gabriel Meffre (te koop bij de Appie voor maar €6,50!). Deze wijn is een blend van Grenache, Syrah, Mourvedre en Carignan. Deze combinatie druiven is typisch voor het Rhône gebied waar de wijn vandaan komt, maar wijnen uit de appellatie Plan de Dieu zijn doorgaans wat zwoeler van smaak.

Het mooie aan de wijnen uit dit gebied is dat het pas sinds 2005 een eigen appellatie heeft en daardoor nog redelijk onbekend is gebleven. Hierdoor is de prijs (nu nog) erg aantrekkelijk en kun je wijnen met een geweldige prijs-kwaliteitsverhouding uit dit gebied drinken!


Informatiebronnen:

  • Veggiestan van Sally Butcher

Dit artikel is niet gesponsord

Genoten van dit artikel? Volg Kelderpraat dan op Instagram of Facebook!


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.