Prei & zalm soep met sauvignon blanc

Heerlijk als voorgerecht, maar kan in een grote portie ook prima door op zichzelf. Ik ben zelf ontzettend fan van look groenten zoals prei, ui, bies en knof. Het groene en frisse karakter van de soep met vettigheid en romigheid van de gerookte zalm en geitenkaas. Ik serveerde er een heerlijke sauvignon blanc uit Trentino bij die van zichzelf ook een mooi groen karakter heeft, maar daarbij ook frisse zuren die als het ware door het romige heen snijden.

 

Bereidingstijd: 40 minuten

Ingrediënten en benodigdheden voor 4 personen

  • 1 witte ui
  • 2 tenen knoflook
  • 2 (winter)preien
  • 1 bos lente ui
  • 1 citroen
  • 20gr bieslook
  • 125gr crème fraîche
  • 100gr gerookte zalm
  • 50gr geitenkaas
  • 1l tuinkruiden bouillon
  • 1tl dijon mosterd
  • snufje cayennepeper
  • Peper & zout
  • 25gr boter
  • Olijfolie
  • grote pan met deksel
  • staafmixer
  • rasp

Recept

  1. Snijd de ui en knoflook in grove stukken. Smelt de boter in de pan.
  2. Smoor de ui en knoflook 2 à 3 minuten. Snijd ondertussen de prei en lente ui in grove stukken.
  3. Voeg de prei en lente ui toe en smoor deze ongeveer 4 minuten. Voeg hierna de bouillon toe. Breng deze aan de kook en laat ongeveer 15 minuten met deksel koken.
  4. Voeg de bieslook, cayenne peper, mosterd, crème fraîche, rasp & het sap van een halve citroen toe. Pureer tot een glad geheel. Laat het geheel nog ongeveer 10 minuten sudderen.
  5. Snijd de geitenkaas in kleine blokjes en versnipper de zalm. Serveer deze op de soep en drapeer er enkele druppels olijfolie op.

Smakelijk!

Sauvignon blanc uit Trentino

Ik combineerde de soep met een frisse sauvignon blanc uit Noord-Italië van Gall & Gall en dat was echt een match made in heaven! De sauvignon blanc combineert zo ontzettend mooi bij de verschillende elementen uit het gerecht dat ik haast niet weet waar ik moet beginnen.

Geitenkaas & sauvignon blanc is misschien wel een van de beste wijnspijs combinaties die er bestaat. Geitenkaas is romig met een grassig karakter en daar snijden de frisse zuren van de sauvignon blanc mooi doorheen, om vervolgens dat grassige weer mooi te ondersteunen.

 

Trentino op de kaart | bron: Gall & Gall

De wijn haalt het ziltige karakter van de zalm wat meer naar boven, precies wat de het gerecht misschien nog een beetje mist.

En, last but not least, heeft de wijn een lange lie rijping gehad. Hierdoor zijn er een beetje citrusschil tonen ontstaan en die had je natuurlijk ook al aan de wijn toegevoegd! ;)

 

De wijn is voor €9,29 te koop bij Gall & Gall!


 

De fles sauvignon blanc heb ik gekregen van Gall & Gall

 

 

Genoten van dit artikel? Volg Kelderpraat dan op Instagram of Facebook!

 


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.