Frisse salade à la Loire

VEGA!

Het Loire gebied wordt ook wel de 'tuin van Frankrijk' genoemd. Glooiende wijngaarden, prachtige kastelen en geweldige lokale producten zoals de befaamde sauvignon blancs uit beroemde appellaties als Sancerre of Pouilly Fumé en natuurlijk geitenkaas!

Deze salade is te eten als bijgerecht bij een lichter stuk vlees zoals varkenshaas, maar kan op een warme zomerdag ook prima door als op zichzelf staande maaltijd.

Bereidingstijd: +/- 20 minuten

Ingrediënten & benodigdheden voor 2 personen

  • 150 gram geitenkaas zonder korst
  • 4 sneeën zuurdesembrood
  • Bos radijzen, gewassen en in plakjes gesneden
  • 1 stronkje witlof, in kleine stukjes gesneden
  • 50 gram walnoten
  • 300 gram gemengde sla (liefst met veldsla)
  • 3 kleine sjalotten in kleine ringetjes
  • 4 à 5 eetlepels olie
  • 3 eetlepels cider azijn
  • Verse peterselie, klein gehakt
  • Peper & zout

Benodigdheden:

  • Grote kom
  • Vergiet
  • Koekenpan
  • Schaaltje voor de dressing

Recept

  1. Was de sla en giet deze goed af in een vergiet.
  2. Verhit een droge koekenpan en rooster daarin de walnoten. Laat deze even afkoelen op een snijplank en hak ze daarna in kleine(re) stukken. Neem een klein deel apart en hak deze tot poeder.
  3. Meng de olie, sjalotten, cider azijn, peterselie en tot poeder gehakte walnoten in een schaaltje en voeg naar smaak peper en zout toe.
  4. Rooster ondertussen de plakken zuurdesembrood. Dit kun je in een pan doen, maar ik heb het zelf in een oven op 220℃ gedaan nadat ik ze besprenkeld heb met een beetje olijfolie. Het brood is klaar wanneer het knapperig en bruin is. Laat het brood even afkoelen.
  5. Doe de gemengde sla, witlof en radijzen in een kom. Giet hier de dressing overheen en bestrooi met de gehakte walnoten.
  6. Breek iedere snee brood in twee à drie stukken en besmeer deze een flinke laag geitenkaas.

Schep de salade op een stuk brood en enjoy! 

Wijn spijs combinatie 

"What grows together grows together" - Bij zo'n frisse Loire stijl salade met geitenkaas moet dan toch wel een knisperend frisse wijn uit hetzelfde gebied. De Loire staat bekend om haar witte wijnen gemaakt van sauvignon blanc en chenin blanc. Maar, in het middeleeuwse dorp Cheverny maken ze voor Franse normen wel een heel bijzondere blend: sauvignon blanc aangevuld met chardonnay. Deze atypische blend zorgt ervoor dat de frisse citrusaroma's worden aangevuld met complexere bitters en aroma's van noten. 

Juist die complexiteit is belangrijk om te combineren met de friszure dressing en de walnoten in de salade. Het leeuwendeel aan sauvignon blanc combineert op haar beurt weer prachtig met de geitenkaas. Een mooie Cheverny is bijvoorbeeld die van Domaine Sauger waarbij de blend bestaat uit 80% sauvignon blanc en 20% chardonnay. Online te koop voor ongeveer tien euro.


 

Informatiebronnen:

  • Gebaseerd op een recept van Jamie Oliver uit 'Jamie's reizen'

 

 

 

 

Dit artikel is niet gesponsord

 

Genoten van dit artikel? Volg Kelderpraat dan op Instagram of Facebook!


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.