The Full English Breakfast Burger!

Een full English breakfast is een notoir fenomeen afkomstig van de andere kant van de Noordzee. Wat er precies allemaal bij hoort is nogal een punt van discussie, maar aan een basis van ei, spek, tomaat, worst en bonen valt niet te twisten. Het klinkt misschien als een bizar brak of bezopen idee om van dit alles een burger te maken, zeker wanneer je leest dat er een heuse English tea-mayonaise bij komt kijken. Het eindresultaat was ontzettend lekker en best wel vuig. Ik presenteer u: The Full English Breakfast Burger!


*Ik raad je trouwens gewoon aan om dit als avondmaaltijd te eten en dat dan ook niet te vaak te doen, gezond is anders.

Ingrediënten & benodigdheden

Voor de burger

  • gemalen komijnzaad, halve theelepel
  • 150gr varkensworst
  • Cheddar (geen plastic kaas!)

Overig

  • Twee burger broodjes
  • 1 vleestomaat
  • 250gr champignons in plakjes
  • 2 eieren
  • 4 plakken spek
  • Peper en zout
  • Ongezouten roomboter

Voor de 'English tea-mayonaise'

Tot twee dagen van te voren te maken

  • Mosterd, eetlepel
  • Azijn, flinke scheut
  • 300 ml zonnebloemolie
  • English tea
  • Eigeel van één ei

Voor de 'British hummus'

Tot twee dagen van te voren te maken

  • Blikje witte bonen in tomatensaus
  • Theelepel shriracha
  • 1 teen knoflook

Benodigdheden

  • Keukenmachine
  • Garde/staafmixer
  • Twee koekenpannen
  • Oven
  • Keukenpapier
  • Saté prikker

Recept

Voor de 'English tea-mayonaise'

  1. Doe de azijn, mosterd, eigeel en snuf peper en zout in een hoge maatbeker. Voeg de inhoud van het zakje thee toe.
  2. Voeg de zonnebloemolie rustig en beetje per beetje toe terwijl je blijft kloppen met je garde of staafmixer.
  3. Mocht de saus gaan schiften, scheidt dan opnieuw een ei en voeg het geschifte mengsel rustig toe aan het eigeel terwijl je blijft kloppen.

Voor de 'British hummus'

  1. Doe de bonen in tomatensaus, shriracha, knoflook in een keukenmachine en vermaal het tot een compleet vermalen puree.
  2. Breng op smaak met peper en zout.

Voor de rest van de burger

  1. Verwarm de oven voor op 200°C.
  2. Snij de varkensworsten open. Breng op smaak met komijnzaad peper en vorm er twee burgers van.
  3. Leg de plakken bacon op een met keukenpapier belegde bakplaat en bak deze uit in de oven tot de bruin en krokant zijn (+/- 10 minuten).
  4. Bak de champignons helemaal uit in ongezouten roomboter. Breng op smaak met een snuf peper en zout.
  5. Bak in een andere koekenpan met een klein beetje boter de burgers op een middelhoog vuur goudbruin en gaar. Wanneer één kant mooi goudbruin is kun je hem omdraaien en beleggen met cheddar.
  6. Snij ondertussen twee dikke plakken vleestomaat en bak deze in een ongeveer 2 minuten op iedere kant. Dit kan in dezelfde pan als dat je de burgers aan het bakken bent.
  7. Schuif de champignons naar een kant van de pan en breek voorzichtig twee eieren in het andere deel van de pan. Zorg dat de dooier niet breekt.
  8. Besmeer de boven en onderkant van je broodje met de British hummus, leg daarop de champignons en de plak tomaat. Daar bovenop de burger en besmeer deze met de English tea-mayonaise. Hierop kun je de uitgebakken bacon en ei leggen en sluit af met de bovenkant van het broodje. Het is handig om een satéprikker door het broodje te steken zodat dit monster rechtop blijft staan!

 

Enjoy your meal!

 

Wijnspijs combinatie

Wat ga je in godsnaam schenken bij een burger als dit? Om door de vettigheid van het vlees als het ware heen te prikken is het belangrijk een wijn te kiezen met frisse zuren. Een pinot grigio uit een koel klimaat is dan een mooie optie. Zeker omdat pinot grigio in mijn beleving altijd al aroma's heeft van zwarte thee, combineert het mooi met de English tea-mayonaise.

Kies bijvoorbeeld voor de Torre dei Vescovi Pinot Grigio uit Veneto. Een mooie frisse pinot grigio met bloemige en kruidige aroma's.


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.