Melanzane alla Parmigiana

Melanzane alla Parmigiano is één van mijn favoriete Italiaanse gerechten. Het bestaat uit lagen aubergine met daartussen kaas en een rijke tomatensaus. Hoewel dat simpel klinkt, kost het echt even wat tijd om te bereiden. Gelukkig is die tijd en moeite het dubbel en dwars waard, het eindresultaat is namelijk geweldig en goed te combineren met (Italiaanse) wijn!

40 minuten bereiden | 20 minuten oven

Ingrediënten en benodigdheden voor 4 personen

  • 3 grote aubergines
  • 1 bol (buffel)mozzarella
  • 75g Parmezaanse kaas (blok)
  • Peper, zout
  • Olijfolie
  • 75g bloem
  • 2 blikken gepelde tomaten
  • 1 grote witte ui in grove stukken
  • 1 spaanse peper in kleine plakjes
  • 1 el Balsamicoazijn
  • 15g basilicum
  • 3 tl Provençaalse kruiden (zonder zout)
  • 3 tenen knoflook in kleine blokjes
  • Eventueel: (zuurdesem) brood

 

Benodigdheden:

  • Oven
  • Ovenschaal
  • (Grilll)pan
  • Kookpan
  • Staafmixer
  • Keukenpapier
  • Rasp

Recept

  1. Verwarm de oven voor op 200°C en vet een ovenschaal in met olijfolie.
  2. Snijd de aubergines in de lengte door, in plakken van een halve centimeter.
  3. Wentel de plakken in de bloem. Verhit een flinke scheut olijfolie in een (grill)pan
  4. Bak de aubergineplakken aan beiden kanten tot deze gaar zijn (bruingekleurd, zacht van binnen en krokant van buiten). Laat ze hierna rusten op keukenpapier.
  5. Maak ondertussen de tomatensaus. Verhit een scheut olijfolie in de kookpan. Bak hierin de stukken uit tot deze glanzen. Voeg daarna de spaanse peper en knoflook toe en bak één minuut mee.
  6. Voeg de gepelde tomaten, Provençaalse kruiden en balsamicoazijn toe. Laat deze op een laag vuur voor ongeveer 10 minuten meebakken.
  7. Haal de saus van het vuur, voeg de basilicum toe en pureer deze tot een gladde saus. Breng op smaak met peper, maar wees voorzichtig met het zout aangezien er ook nog behoorlijk wat kaas doorheen gaat.
  8. Nu is het tijd om de schaal te vullen. Begin met een klein laagje tomatensaus, spreid deze uit over de bodem en leg daarop een aantal plakken aubergine totdat waarmee je het hele oppervlakte bedekt. Bedek dit met een laag saus en daarop een aantal aan stukken gescheurde mozzarella en geraspte Parmezaanse kaas. Leg hierop weer een aantal plakken aubergine, saus en kaas. Herhaal dit totdat de ingrediënten op zijn en sluit af met een laag saus en een rijkelijk hoeveelheid mozzarella en geraspte Parmezaan. 
  9. Zet de ovenschaal 20 minuten in het midden van de oven. Het is van belang dat de kaas gesmolten is en extra lekker als de bovenkant een gebruinde kleur heeft.
  10. Snijd hem als een lasagne in porties en serveer eventueel met brood.

 

Buon Appetito!

Wijn & spijs combinatie

Met een Italiaanse rode wijn kun je eigenlijk niet de mist in gaan. Je hebt namelijk een wijn nodig met voldoende zuren om mooi te combineren met de tomatensaus en Parmezaanse kaas, maar dat weten de meeste Italiaanse wijnen wel te bieden.

Ik houd er zelf van om het aardse karakter van de aubergine te accentueren. Hierom heb ik gekozen voor de Butussi Cabernet Franc uit Friuli, Italië. We kennen cabernet franc als druif uit de Loire en Bordeaux, maar in in het noordoosten van Italië doet hij het ook verrassend goed. De wijn heeft flink wat zuren en mooie aroma's van rijpe aardbeien, kersen en potloodslijpsel. 


Dit artikel is niet gesponsord

Genoten van dit artikel? Volg Kelderpraat dan op Instagram of Facebook!


« 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.