Tropische flatbread met vegetarische kipstuckjes en feta

Geen inspirerend verhaal over de oorsprong van dit gerecht, maar gewoon simpelweg een belachelijk lekker gerecht met een geweldige zoet-pittige ananassaus, perfect voor de zomerse dagen én een goed excuus voor een glas riesling. Dit gerecht is natuurlijk ook te maken met echte kip, maar laat je alsjeblieft eens verrassen door de geweldige kwaliteit en smaak van de producten van de Vegetarische Slager. Mocht je toch echte kip willen gebruiken, raad ik (biologische) kipdijfilet aan. 

Ingrediënten en benodigdheden voor 2 flatbreads

  • 160 gram kipstuckjes van de Vegetarische Slager
  • 2 flatbreads
  • 150 gram verse ananas
  • 1 rode peper, ontdaan van pitjes en in grove stukken gesneden
  • ½ tl Go-Tan gehakt lemongrass
  • 1 tl curcuma
  • ½ tl komijnzaad
  • 1 tl gedroogde oregano
  • 1 tl verse peterselie
  • 1 tl donkerbruine basterdsuiker
  • 1 teen knoflook in grove stukken
  • 200 gram echte feta*
  • 2 bosuien in plakjes
  • Goede olijfolie
  • Peper & zout
  • Koekenpan
  • Oven
  • Keukenmachine

*Geen 'salade kaas', 'witte kaas' of iets anders dat op feta zou moeten lijken. Echte feta herken je aan het logo van beschermde oorsprongsbenaming. Ik zou graag willen uitleggen waarom dit zoveel lekkerder is, maar wanneer je het proeft snap je me wel.

Recept

  1. Verwarm de oven voor volgens de instructies van de flatbread verpakking.
  2. Maal met een keukenmachine de ananas, rode peper, gehakt lemongrass, curcuma, komijnzaad, peterselie, oregano, basterdsuiker, knoflook en een scheut olijfolie tot een gladde substantie. Breng op smaak met peper en zout.
  3. Verwarm de flatbread in de voorverwarmde oven. (+/- 5 minuten)
  4. Bak de kipstuckjes in een koekenpan op middelhoog vuur met een scheut olijfolie in 4 à 5 minuten bruin en krokant.
  5. Haal de kipstuckjes uit de pan en veeg de overtollige olie met een keukenpapier uit de pan. Bak de kipstuckjes samen met de bosui nog een kleine minuut op laag vuur.
  6. Beleg de flatbread met de veldsla met daarop het kipstuckjes-bosui mengsel. Verkruimel de feta boven de flatbread. Drapeer de ananas-saus over het geheel en breng op smaak met een snufje versgemalen zwarte peper. 

Smakelijk!

Wijn & spijs

Om dit gerecht te combineren met wijn móeten we naar de Mosel in Duitsland en specifiek het dorpje Ürzig. Ürzig staat bekend om het afleveren van rieslingwijnen in een wat rijpere stijl en tropische aroma's. Perfect om te combineren met deze tropische ananassaus.

Ik koos voor de Karl Erbes Spätlese Trocken 2017. Hoewel het etiket 'Trocken' vermeldt, heeft deze wijn toch best wat restsuikers (bijna de maximale 10 g/l voor een droge wijn). Gelukkig heeft de wijn voldoende zuren zodat deze zeker niet (overmatig) zoet overkomt. Wel weet de wijn de pittige smaak wat te temperen en de kruiden wat meer naar de voorgrond te brengen.

Sehr lecker!


Dit artikel is niet gesponsord

Genoten van dit artikel? Volg Kelderpraat dan op Instagram of Facebook!


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.