Steak tartaar à la "snelle pasta bolognese"

Eén van mijn grootste ergernissen zijn recepten die een grote middelvinger zijn naar het traditionele gerecht. Zo vind je op een receptenwebsite van een grote supermarktketen recepten als "snelle pasta bolognese", die qua receptuur kant noch wal raken. Een bourgondische vriend vond dat je het nog beter rauw kon serveren en zo ontstond dit gerecht als persiflage. Als geluk bij een ongeluk bleek het ook nog een verdomd lekker te zijn. Dus bij dezen, mijn steak tartaar à la "snelle pasta bolognese".

Bereidingstijd: 10 minuten | 30 minuten marineren

Ingrediënten & benodigdheden voor 2 porties

Ingrediënten:

  • 200g ossenhaas*
  • bleek selderij, halve stronk
  • 1 flinke sjalot
  • 1 teen knoflook
  • 50g kappertjes
  • bloem, klein handje
  • verse basilicum
  • balsamicoazijn
  • 5 half zongedroogde tomaten
  • Parmezaanse kaas
  • goede, extra vierge olijfolie
  • peper & zout
  • Olie om in te bakken

Benodigdheden:

  • Kookring
  • Koekenpan
  • Vergiet
  • Kommen, 3
  • Kaasschaaf

*Doe jezelf een plezier en haal het bij de slager

Recept

  1. Haal de ossenhaas zo'n 30 minuten voor het koken uit de koelkast. 
  2. Kneus de knoflook met je mes en de verse basilicumblaadjes. Voeg dit toe aan een flinke scheut olijfolie om deze op smaak te brengen.
  3. Snijd de bleekselderij in flinterdunne plakjes en laat deze marineren in een scheut balsamicoazijn en een flinke snuf zwarte peper voor zo'n 20 minuten.
  4. Wentel de kappertjes om in de bloem en bak deze in de koekenpan met een flinke laag olie totdat ze verkleuren en knapperig zijn. Laat ze daarna uitdruppen in een vergiet.
  5. Snijd de ossenhaas in kleine blokjes en snipper de sjalot. Haal de bleekselderij uit de azijn en de knoflook en basilicum uit de olijfolie. Schaaf een paar plakjes Parmezaan en snijd de uitgelekte half zongedroogde tomaten in vieren.
  6. Meng de ossenhaas, sjalot, bleekselderij, Parmezaanse kaas, zongedroogde tomaten en de olijfolie door elkaar heen. Breng op smaak met peper en zout. Zet de kookring op je mooiste bord en druk het tartaar-mengsel hierin aan. Serveer de gebakken kappertjes er bovenop. 

Et voilà, smakelijk! ;-)

Wijn & spijs

Dit gerecht is echt een top combinatie met een wat frissere barbera d'Asti of pinot noir. Het is belangrijk dat de wijn voldoende zuren heeft en ietwat kruidigheid om bij dit gerecht overeind te blijven. Wees voorzichtig met krachtige wijnen met te veel tannines, want dat gaat dit gerecht compleet overstemmen.


Dit artikel is niet gesponsord

Genoten van dit artikel? Volg Kelderpraat dan op Instagram of Facebook!

Geschreven door Rik Hogeland
"Wijn is een geweldige combinatie van historie, technieken, geografie, wetgeving en marketing. Op Kelderpraat.nl duik ik deze wereld in en neem je daarbij graag mee in mijn ontdekkingstocht! Geniet jij met me mee?"


« 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.