Mexicaanse taco's a la carne asada y champiñones

In Mexico kom je het echt overal tegen: taco's. Niet gemaakt met de harde taco schelpen die we hier in Nederland kennen, maar kleine soft shells die je binnen een aantal happen weg hebt. Je kunt eindeloos variëren, maar ik ging na mijn reis door Mexico zelf aan de slag om een carne asada en vegetarische variant te maken. Althans, een maandje later dan, want ik was wel even klaar met de Mexicaanse keuken na twee weken salsa-smaken voor ontbijt, lunch en avondeten. In Mexico eten ze taco's bijna ieder moment van de dag, maar voor een volwaardig avondmaal heb je aan drie of vier stuks per persoon genoeg. 

40 minuten bereiden | ~3 uur marineren

Ingrediënten voor 2 personen/8 taco's

Hiermee maak je 4 taco's met vlees en 4 met vegetarische vulling. Wil je er 8 van één soort maken? Verdubbel dan de hoeveelheid biefstuk of champignons.

  • 8 kleine blue corn tortillas*
  • Guacamole, zie bijvoorbeeld deze avocado-vrije variant
  • Koriander naar smaak
  • 200gr biefstuk (liefst bavette/flank steak of sucade/flat iron steak), in kleine blokjes gesneden
  • 250gr champignons, in kleine blokjes gesneden
  • 1 grote witte ui, gesnipperd
  • 3 wortels, geschild en geraspt
  • 2 el appelazijn
  • Je favoriete salsa, bijvoorbeeld deze op basis van sinaasappel
  • Peper en zout
  • 1 limoen

Marinade (let op: hoeveelheden per soort)

  • 1 tl komijnzaad
  • 0,5 tl paprikapoeder
  • 2 tl worcestershire saus
  • 1 tl gedroogde oregano
  • limoensap van een halve limoen
  • 4 chipotle pepers in adobo**, klein gesneden
  • 2 el olijfolie
  • 2 tenen knoflook, geperst

  • Koekenpan
  • Hapjespan(nen)

*Klinkt spannend, maar het is een van blauwe Maïs gemaakte tortilla. Je komt ze ook tegen onder de naam 'soft taco' of 'soft shell'. De meeste Albert Heijns hebben ze gewoon liggen bij 't Mexicaanse schap.

**Klinkt ook spannend, maar ook deze vind je in hetzelfde Mexicaanse schap! ;-)

Recept

  1. Meng de champignons en biefstuk in een aparte kom van elkaar met de marinade. Dek deze af en laat deze zo'n 3 uur marineren in de koelkast.
  2. Meng het wortelrasp met de appelazijn en breng op smaak met peper en zout en laat tenminste één uur marineren.
  3. Nu is het tijd om het fornuis vol te gooien met pannen. Als je alle taco's tegelijk klaar wil hebben zul je zo'n 3 pannen nodig hebben (1 koekenpan voor de tortillas, 2 hapjespannen voor de vulling). Verwarm vervolgens de tortillas volgens de verpakking (bakken in de pan is het lekkerst!) en laat de wortel uitlekken.
  4. Fruit de uien in een scheutje olie. Schep daarna de helft in een andere pan. Voeg daarna in de ene pan het champignonmengsel toe en in de andere pan het vlees mengsel.
    Let op: begin met de champignons, deze bak je namelijk in +/- 10 minuten uit. Voor het vlees heb je maar 3 minuten nodig.
  5. Maak de taco's op met een flinke lepel guacamole, het vlees- of champignonmengsel en daarop de geraspte wortel. Garneer met koriander en salsa naar smaak. Serveer met een limoenpartje
  6. Kleed je om zodat je in ieder geval geen wit shirt draagt of houd je kookschort om, want it gets messy!

¡Buen apetito!


Dit artikel is niet gesponsord

Genoten van dit artikel? Volg Kelderpraat dan op Instagram of Facebook!

Geschreven door Rik Hogeland
"Wijn is een geweldige combinatie van historie, technieken, geografie, wetgeving en marketing. Op Kelderpraat.nl duik ik deze wereld in en neem je daarbij graag mee in mijn ontdekkingstocht! Geniet jij met me mee?"


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.