KELDERPRAAT

Entrer!

Welkom op Kelderpraat, waar het draait om wijn en alles dat daarmee te maken heeft. Toegankelijk, maar uitdagend. Dat klinkt wat paradoxaal, maar ik geloof erin dat je zaken niet onnodig moet versimpelen of vermoeilijken. Wijn is in de basis niet zo lastig te begrijpen, maar verdieping heeft wat tijd nodig. Reis jij met mij mee door de wereld van wijn?


Weet jij wat malolactische fermentatie inhoudt? Ben je bekend met de rebelse wijnmakers uit Toscane of wil je meer weten over de 'meester van het terroir'? Dompel jezelf onder in een vat vol wijnkennis en lees een van de vele blogs onder Leren over wijn en kijk ook zeker rond op de Bijzaken pagina voor nog meer leuks!

Kelderpraat draait om het delen van kennis over wijn. Niet alleen doormiddel van informatieve blogs, maar ook (online)proeverijen en activiteiten. Kijk voor meer informatie op de pagina meer met wijn

Via de sociale media kanalen blijf je op de hoogte van al het nieuws op Kelderpraat. Volg Kelderpraat via jouw favoriete sociale media kanaal met behulp van de knoppen hieronder!


LEREN OVER WIJN

De wereld van wijn is een wonderbaarlijke en onophoudelijke stroom aan leerstof. Duik jij onder in het vat vol kennis?

Mega moderne technieken in het eeuwenoude Bourgogne

De Bourgogne geldt als één van de aller oudste wijngebieden ter wereld. Waar het eeuwen geleden een trendsetter was met zijn visie op terroir, geldt het vandaag de dag vooral als één van de grote klassiekers en zijn de wijnen die het voortbrengt onveranderlijk van torenhoge kwaliteit. Innovatie is niet per se een woord dat met dit gebied wordt geassocieerd. Eeuwenoude tradities vormen de ruggengraat van de Bourgogne, maar eigenwijze en hypermoderne wijnmakers als Laurent Ponsot maken daar met liefde gehakt van. Net als van oplichters trouwens, ook daar moet Mr. Ponsot niets van hebben.

Lees meer »

Vrouwelijke elegantie op de eeuwenoude Wiebelsberg

Wiebelsberg is één van de drie Grand Crus van Andlau, het dorpje dat genesteld zit tussen Chateau de Haut-Andlau en Chateau de Spesbourg.  Andlau kent een rijke historie die teruggaat naar de Romeinse tijd. Destijds stond er een rijke abdij waarvan de eerste stenen zijn gelegd in het jaar 880, dankzij Keizer Karel de Dikke. De twee eerder genoemde kastelen dateren ook uit deze tijd. Deze twee kastelen waren dan ook gebouwd om de belangrijke abdij te verdedigen. Want je weet het, de monniken zijn sterren in het verbouwen en maken van wijn, maar niet per se in het verdigen van hun eigen hagje. Het dorpje wat ontstond rondom de abdij en onder de beveiliging van de kastelen stond, draagt de naam van de rivier die er doorheen stroomt, net als de familie die het dorp heeft opgebouwd: de familie Andlau.

Lees meer »

Is Cabernet Franc de kroonprins van Toscane?

Cabernet franc is een druivenras voor de liefhebber. Vaak als we het over cabernet franc hebben, hebben we het al snel over zijn nakomelingen die razend populair zijn in de wijnwereld van nu. Daarmee doe je een druif als cabernet franc geen eer aan, want met zijn eigenzinnige karakter kan hij wijnen van absolute wereldtop opleveren. Best of Wines stuurde mij een Toscaanse cabernet franc, afkomstig van het wijnhuis Le Macchiole in Bolgheri. Een wijn die zich, volkomen terecht, mag meten met de absolute top in zijn soort.

Lees meer »

Climate change: hoe past de wijnwereld zich aan?

Wijn vertelt het verhaal van haar omgeving, haar terroir. Het vertaalt haar sense of being tot smaken en aroma's die ons meer vertellen over de omstandigheden in de regio waar de wijnstok staat. Om die reden zal je klimaatontkenners in de wereld van wijn niet zo snel tegenkomen. Wijn levert namelijk het ultieme bewijs van veranderingen in het klimaat. Niet alleen oogsten we gemiddeld een stuk vroeger, ook de (potentiële) alcoholgehaltes zijn een duidelijk bewijs voor een stijgende gemiddelde jaartemperatuur. Ondertussen bereiden wijnboeren en regio's zich voor op de veranderingen die nodig zijn om met het veranderende klimaat om te gaan, met bijvoorbeeld de keuze tot andere druivenrassen of zelfs soorten. Benieuwd hoe de vork in de steel zit? On y va!

Lees meer »

Pétillant naturel, pet-nat, pet-wat?!

Pétillant naturel, maar vooral de afkorting ‘pet-nat’, is een term die in steeds meer hippe restaurantjes, wijnbarretjes en wijnkoperijen opduikt. Heb jij het al eens voorbij zien komen, of misschien zelfs wel geproefd? In dit artikel zal ik je meenemen door de wondere wereld van pet-nat. Pétillant naturel betekent letterlijk ‘natuurlijk bruisend’. Oftewel: een wijn die bruist zonder menselijke interventie, manipulatie of innovatieve technieken. Maar hoe werkt dat dan? Laten we hiervoor eerst een klein uitstapje nemen naar de wereld van natuurwijn met gastblogger Eline!

Lees meer »

BIJZAKEN

Geen wijn, maar het komt er wel in de buurt!

Wijnacademie avonturen - Deel III: EXAMS ARE CALLING!

Eind mei was het zo ver en stonden de eerste examens van de Vinologenopleiding van de Wijnacademie op het programma. Zoals ik in Deel II van deze serie al vertelde, had ik de modules "wijnbouw, vinificatie en Frankrijk" en "analytisch proeven" op de planning staan. In deel III van mijn avonturen op de Wijnacademie vertel ik je meer over de laatste weken vóór de examens en natuurlijk de examens zelf!

Lees meer »

Wijnacademie avonturen - Deel II: Proeven, proeven, proeven

Mijn opleiding tot vinoloog is ondertussen in volle gang. De afgelopen maanden waren druk, met lange en intensieve maandagen, maar ontzettend leuk en leerzaam. Net als het kabinet, is inmiddels ook de proefgroep lang en breed geformeerd en kijk ik vol goede moed uit naar de komende maanden. In deel II van mijn avonturen op de wijnacademie zal ik jullie vertellen hoe zo'n lesdag er uitziet.

Lees meer »

Benguela Cove demonstreert: Zuid-Afrika is cool

Zuid-Afrika is misschien wel één van de meest onderschatte wijnlanden ter wereld. Veel te vaak wordt de gehele productie over één kam geschoren, terwijl een aantal producten steeds vaker laten zien dat er prachtige wijnen vandaan komen, met name uit de koelere delen van het land. Één van die wijnhuizen is Benguela Cove. Tijdens een perslunch van Monnik Dranken bij sterrenrestaurant Bolenius maak ik kennis met wijnmaker Johann Fourie en zijn wijnen.

Lees meer »

Wijnacademie avonturen - Deel I: Late start op een vroege morgen

Hè bah, ben ik dan echt een dagjes omschrijvende blogger geworden? Tenenkrommend en immers slechts één letter verwijderd van een nóg tenenkrommender "beroep". Ja en nee. Ik heb besloten mijn dagen op de wijnacademie te documenteren als naslag werk voor mijzelf en anderen. Leuk voor nu, maar hopelijk ook voor later. Ik zal niet iedere lesdag of proefgroepsessie beschrijven, maar zo nu en dan zal ik jullie een update geven over dit geweldige jaar.

Lees meer »

Lust voor het Oor: Wijngerelateerde Top Podcasts!

Podcasts schieten op dit moment als  p̶a̶d̶d̶e̶n̶s̶t̶o̶e̶l̶e̶n̶ wijnstokken uit de grond. Ook op wijngebied is er op dit moment ontzettend veel te vinden in de wereld van podcasts. Ik ben een groot fan van podcasts! Je kunt ze namelijk tijdens en tussen allerlei bezigheden door beluisteren zonder dat je er écht voor hoeft te zitten, maar ook dat is trouwens heerlijk! Daarom vertel ik je graag over mijn favoriete wijngerelateerde podcasts!

Lees meer »

Wijnfestijn: zo combineer je wijn & eten!

"Wijn komt het allermooist tot zijn recht in combinatie met eten", luidt de visie van registervinoloog en eigenaar van wijnbar Proeflokaal 1574 Maarten van den Dries. In zijn carrière deed Maarten ontzettend veel kennis op over wijn, maar ook over wijn én spijs. In zijn boek Wijnfestijn breekt hij dit vat aan kennis open en deelt hij het met de buitenwereld. Proost!

Lees meer »

Support Oranje, Drink Lokaal!

Het Europees Kampioenschap voetbal staat voor de deur. Een perfecte gelegenheid om stil te staan bij Nederlandse wijnen! Want of het nu drinkt om successen te vieren of verdriet weg te drinken deze EK box vol wijn van Nederlandse bodem gaat jou door de wedstrijden heen helpen én is een geweldige manier om kennis te maken met deze lokale top producten!

Lees meer »

De rebelse vruchtenwijnen van Bruis & Ketel

In hartje Utrecht, vermomd als studentenhuis, bevindt zich een heuse wijnmakerij. Oké… niet écht wijn, want dat moet van druiven worden gemaakt, maar mousserende vruchtenwijn gemaakt van alles behalve druiven. Het klinkt wat funky en dat is het ook. De interesse is gewekt en het is tijd om bij de mannen van Bruis & Ketel langs te gaan.

Lees meer »

Interview with Gerrit Walter from Weingut Walter

Weingut Walter is a family winery from Briedel, situated in the Mosel area. Current winemaker Gerrit Walter took over the business in 2012 and continued his family’s work by making wine in one of the most interesting winegrowing areas in the world. I’ve visited his winery last summer when we we stayed in the Mosel. We stumbled on his winery on our last day and gave him a visit. Gerrit showed us his cellar en gave us a tasting. The quality of his wines truly amazed us. After harvest I gave him a call to talk about his wines.

Lees meer »

5x boeken voor wijnliefhebbers!

Wat geef je nou cadeau aan een wijnliefhebber die wekelijks al de mooiste flessen wijn open trekt en veel te kritisch is op jouw fleskeuze? Wat dacht je dan van een boek over wijn? Mijn lijstje must-have boeken voor wijnliefhebbers helpt je op weg! Natuurlijk ook leuk om voor jezelf te kopen! ;-)

Lees meer »

RECEPTEN

Wijn in combinatie met spijs is natuurlijk het allermooiste. Recepten voor doorgewinterde (thuis)koks en beginners!

Thuis italiaans genieten: Ragù bolognese

Ragù bolognese, of te wel pasta bolognese is een traditioneel Italiaans gerecht uit de stad Bologna. Een echte Italiaan zal je echt wat aandoen als je dit niet maakt met tagliatelle en dat is eigenlijk ook het lekkerste. Dit recept voldoet niet hélemaal aan de regels van een traditionele ragù, maar komt wel aardig in de buurt. Het is zeker niet moeilijk om te maken, maar vergt wel wat geduld dus begin op tijd!

Lees meer »

"Slap geouwehoer over wijn en alles dat daarbij komt kijken"