KELDERPRAAT

Entrer!

Welkom op Kelderpraat, waar het draait om wijn en alles dat daarmee te maken heeft. Toegankelijk, maar uitdagend. Dat klinkt wat paradoxaal, maar ik geloof erin dat je zaken niet onnodig moet versimpelen of vermoeilijken. Wijn is in de basis niet zo lastig te begrijpen, maar verdieping heeft wat tijd nodig. Reis jij met mij mee door de wereld van wijn?


Weet jij wat malolactische fermentatie inhoudt? Ben je bekend met de rebelse wijnmakers uit Toscane of wil je meer weten over de 'meester van het terroir'? Dompel jezelf onder in een vat vol wijnkennis en lees een van de vele blogs onder Leren over wijn en kijk ook zeker rond op de Bijzaken pagina voor nog meer leuks!

Kelderpraat draait om het delen van kennis over wijn. Niet alleen doormiddel van informatieve blogs, maar ook (online)proeverijen en activiteiten. Kijk voor meer informatie op de pagina meer met wijn

Via de sociale media kanalen blijf je op de hoogte van al het nieuws op Kelderpraat. Volg Kelderpraat via jouw favoriete sociale media kanaal met behulp van de knoppen hieronder!


LEREN OVER WIJN

De wereld van wijn is een wonderbaarlijke en onophoudelijke stroom aan leerstof. Duik jij onder in het vat vol kennis?

'Rozijntjeswijn': zwoele wijnen gemaakt van ingedroogde druiven

Het indrogen van druiven is een eeuwenoude techniek die wijnen oplevert met meer concentratie en complexiteit. Buiten zoete dessertwijnen wordt deze techniek ook toegepast in droge rode wijnen, zoals de befaamde Amarones uit Valpolicella, maar ook op andere plekken kiezen wijnmakers ervoor om wijn te maken op deze bijzondere methode. Ik ging op zoektocht naar het hoe & waarom achter 'rozijntjeswijnen' en stuitte daarbij ook op betaalbare alternatieven.

Lees meer »

Wegdromen aan het Gardameer met de wijn uit Lugana

Italië is misschien wel hét wijnland dat steeds weer blijft verbazen met onbekende wijnregio's en druivenrassen. Zo zal de herkomstbenaming 'Lugana' niet bij iedereen een belletje doen rinkelen. In deze wijnstreek aan het Gardameer draait het voornamelijk om de compleet verkeerd begrepen turbianadruif. Onbekend maakt onbemind, dus laat me je voorstellen aan niemand minder dan de DOC Lugana!

Lees meer »

'Port Primeur': kwaliteit of keiharde cash cow

Naar voorbeeld van de Beaujolais zijn steeds meer gebieden gaan kijken naar (extreem) jong gereleasete wijnen waarmee al vroeg na de oogst geld kan worden verdiend. Ook in de Douro-streek zijn er wijnmakers die oor hebben naar een dergelijke wijn. Eén van die wijnmakers is Albino Jorge Sousa, die een voorstel deed om een nieuwe classificatie in het leven te roepen, genaamd ‘Full Body-Young Harvest’ Port. Een toffe stap of gewoon een keiharde cash cow?

Lees meer »

Het 'ouderen' van wijn: feit & fabel

Het bewaren van wijn... Kraantje Pappie en Maan zingen er al over in hun nummer 'Rode Wijn': “Het wordt beter met de tijd / net als goede rode wijn”. Niet alleen bij 'de Crane' en Maan heerst het misverstand dat iedere (rode) wijn maar beter wordt met de tijd, ook veel wijndrinkers denken onterecht hetzelfde. Hoewel het zeker waar is dat sommige wijnen met de tijd beter worden, is het zeker niet bij iedere wijn de bedoeling om deze voor langere tijd te bewaren. Wat is er waar over het 'ouderen' van wijn en waar moet je op letten bij het (willen) bewaren van ervan?

Lees meer »

Op de bres voor 'mineraliteit'

Mineraliteit is waarschijnlijk één van de meest controversiële onderwerpen in de wijnwereld. De term wordt veel gebruikt om geuren en smaken van een wijn te duiden waarvan de gedachte vaak is dat deze afkomstig zijn van de bodem waar de druivenstok op groeit. Volgens sommigen is dat complete nonsens en zijn wijnstokken helemaal niet in staat om mineralen uit de bodem in zijn druiven te stoppen, maar toch wordt mineraliteit veel gebruikt in proefnotities. Ik denk dat de waarheid in het midden ligt en spring met alle liefde op de bres voor één van mijn favoriete geur en smaak omschrijvingen: mineraliteit.

Lees meer »

Manchuela: de onontdekte parel van Spanje

De meeste wijnliefhebbers worden niet echt warm van de wijnen uit La Mancha, het warme en over-productieve hart van Spanje waar vooral bulkwijnen vandaan komen. Wat kunnen we dan verwachten van een streek dat zich vertaalt tot ‘het mindere La Mancha’, oftewel La Manchuela? Nou, een heleboel eigenlijk!

Lees meer »

BIJZAKEN

Geen wijn, maar het komt er wel in de buurt!

Wijnacademie avonturen - Deel III: EXAMS ARE CALLING!

Eind mei was het zo ver en stonden de eerste examens van de Vinologenopleiding van de Wijnacademie op het programma. Zoals ik in Deel II van deze serie al vertelde, had ik de modules "wijnbouw, vinificatie en Frankrijk" en "analytisch proeven" op de planning staan. In deel III van mijn avonturen op de Wijnacademie vertel ik je meer over de laatste weken vóór de examens en natuurlijk de examens zelf!

Lees meer »

Wijnacademie avonturen - Deel II: Proeven, proeven, proeven

Mijn opleiding tot vinoloog is ondertussen in volle gang. De afgelopen maanden waren druk, met lange en intensieve maandagen, maar ontzettend leuk en leerzaam. Net als het kabinet, is inmiddels ook de proefgroep lang en breed geformeerd en kijk ik vol goede moed uit naar de komende maanden. In deel II van mijn avonturen op de wijnacademie zal ik jullie vertellen hoe zo'n lesdag er uitziet.

Lees meer »

Benguela Cove demonstreert: Zuid-Afrika is cool

Zuid-Afrika is misschien wel één van de meest onderschatte wijnlanden ter wereld. Veel te vaak wordt de gehele productie over één kam geschoren, terwijl een aantal producten steeds vaker laten zien dat er prachtige wijnen vandaan komen, met name uit de koelere delen van het land. Één van die wijnhuizen is Benguela Cove. Tijdens een perslunch van Monnik Dranken bij sterrenrestaurant Bolenius maak ik kennis met wijnmaker Johann Fourie en zijn wijnen.

Lees meer »

Wijnacademie avonturen - Deel I: Late start op een vroege morgen

Hè bah, ben ik dan echt een dagjes omschrijvende blogger geworden? Tenenkrommend en immers slechts één letter verwijderd van een nóg tenenkrommender "beroep". Ja en nee. Ik heb besloten mijn dagen op de wijnacademie te documenteren als naslag werk voor mijzelf en anderen. Leuk voor nu, maar hopelijk ook voor later. Ik zal niet iedere lesdag of proefgroepsessie beschrijven, maar zo nu en dan zal ik jullie een update geven over dit geweldige jaar.

Lees meer »

Lust voor het Oor: Wijngerelateerde Top Podcasts!

Podcasts schieten op dit moment als  p̶a̶d̶d̶e̶n̶s̶t̶o̶e̶l̶e̶n̶ wijnstokken uit de grond. Ook op wijngebied is er op dit moment ontzettend veel te vinden in de wereld van podcasts. Ik ben een groot fan van podcasts! Je kunt ze namelijk tijdens en tussen allerlei bezigheden door beluisteren zonder dat je er écht voor hoeft te zitten, maar ook dat is trouwens heerlijk! Daarom vertel ik je graag over mijn favoriete wijngerelateerde podcasts!

Lees meer »

Wijnfestijn: zo combineer je wijn & eten!

"Wijn komt het allermooist tot zijn recht in combinatie met eten", luidt de visie van registervinoloog en eigenaar van wijnbar Proeflokaal 1574 Maarten van den Dries. In zijn carrière deed Maarten ontzettend veel kennis op over wijn, maar ook over wijn én spijs. In zijn boek Wijnfestijn breekt hij dit vat aan kennis open en deelt hij het met de buitenwereld. Proost!

Lees meer »

Support Oranje, Drink Lokaal!

Het Europees Kampioenschap voetbal staat voor de deur. Een perfecte gelegenheid om stil te staan bij Nederlandse wijnen! Want of het nu drinkt om successen te vieren of verdriet weg te drinken deze EK box vol wijn van Nederlandse bodem gaat jou door de wedstrijden heen helpen én is een geweldige manier om kennis te maken met deze lokale top producten!

Lees meer »

De rebelse vruchtenwijnen van Bruis & Ketel

In hartje Utrecht, vermomd als studentenhuis, bevindt zich een heuse wijnmakerij. Oké… niet écht wijn, want dat moet van druiven worden gemaakt, maar mousserende vruchtenwijn gemaakt van alles behalve druiven. Het klinkt wat funky en dat is het ook. De interesse is gewekt en het is tijd om bij de mannen van Bruis & Ketel langs te gaan.

Lees meer »

Interview with Gerrit Walter from Weingut Walter

Weingut Walter is a family winery from Briedel, situated in the Mosel area. Current winemaker Gerrit Walter took over the business in 2012 and continued his family’s work by making wine in one of the most interesting winegrowing areas in the world. I’ve visited his winery last summer when we we stayed in the Mosel. We stumbled on his winery on our last day and gave him a visit. Gerrit showed us his cellar en gave us a tasting. The quality of his wines truly amazed us. After harvest I gave him a call to talk about his wines.

Lees meer »

5x boeken voor wijnliefhebbers!

Wat geef je nou cadeau aan een wijnliefhebber die wekelijks al de mooiste flessen wijn open trekt en veel te kritisch is op jouw fleskeuze? Wat dacht je dan van een boek over wijn? Mijn lijstje must-have boeken voor wijnliefhebbers helpt je op weg! Natuurlijk ook leuk om voor jezelf te kopen! ;-)

Lees meer »

RECEPTEN

Wijn in combinatie met spijs is natuurlijk het allermooiste. Recepten voor doorgewinterde (thuis)koks en beginners!

Mexicaanse sinaasappel salsa

In de Mexicaanse keuken kan Salsa voor bijna alle gerechten worden gebruikt. Salsa's komen in verschillende geuren en kleuren maar voor alle varianten geldt: DOSEER VOORZICHTIG! Probeer de salsa eerst op zichzelf voordat je je hele gerecht en mee verrijkt, want ze kunnen verraderlijk pittig zijn. Mijn (Kelderpraat-)oranje variant is gemaakt van sinaasappels, tomaat en jalapeño. Na twee weken Mexico vond ik 'm qua spice goed te doen, maar mijn partner-in-wine vond hem toch wel behoorlijk scherp. Gebruik op eigen risico dus! ;)

Lees meer »

Mexicaanse taco's a la carne asada y champiñones

In Mexico kom je het echt overal tegen: taco's. Niet gemaakt met de harde taco schelpen die we hier in Nederland kennen, maar kleine soft shells die je binnen een aantal happen weg hebt. Je kunt eindeloos variëren, maar ik ging na mijn reis door Mexico zelf aan de slag om een carne asada en vegetarische variant te maken. Althans, een maandje later dan, want ik was wel even klaar met de Mexicaanse keuken na twee weken salsa-smaken voor ontbijt, lunch en avondeten. In Mexico eten ze taco's bijna ieder moment van de dag, maar voor een volwaardig avondmaal heb je aan drie of vier stuks per persoon genoeg. 

Lees meer »

Avocado-vrije guacamole

Avocado's zijn duur en, in een strijd voor een betere wereld, niet bepaald een milieuvriendelijk alternatief voor vlees. Niet alleen kosten ze flink wat water (zo'n tien keer meer dan tomaten), ook worden er in hoog tempo bossen voor gekapt in bijvoorbeeld Mexico of Zuid-Afrika. Om zonder schuldgevoel te kunnen genieten van een portie 'guac', heb ik deze "guacamole" op basis van kikker- en tuinerwten bedacht. In Mexico zullen ze ongetwijfeld met de vuist of tafel slaan bij het lezen van dit recept, maar ik vind 'm erg smakelijk bij tortillachips of op een taco. ¡Buen apetito!

Lees meer »

Steak tartaar à la "snelle pasta bolognese"

Eén van mijn grootste ergernissen zijn recepten die een grote middelvinger zijn naar het traditionele gerecht. Zo vind je op een receptenwebsite van een grote supermarktketen recepten als "snelle pasta bolognese", die qua receptuur kant noch wal raken. Een bourgondische vriend vond dat je het nog beter rauw kon serveren en zo ontstond dit gerecht als persiflage. Als geluk bij een ongeluk bleek het ook nog een verdomd lekker te zijn. Dus bij dezen, mijn steak tartaar à la "snelle pasta bolognese".

Lees meer »

Scheermessen met uien terrine

Deze scheermessen met uien terrine is een geweldige manier om tijdens een thuisdiner eens goed uit te pakken en prima geschikt als voor- of tussengerecht. De uien terrine kost even wat voorbereiding, maar de scheermessen zijn zo klaar. Dit gerecht, met ál zijn facetten, combineren met een wijn is wat tricky, maar deze houtgelagerde aligoté paste er perfect bij!

Lees meer »

Provençaalse lamsschenkel met polenta

Deze Provençaalse lamsschenkel ziet er behoorlijk indrukwekkend uit, maar is eigenlijk niet zo lastig om te maken. De schenkel is afkomstig van de poot van het lam en heeft een wat lange tijd nodig om mooi gaar en mals te worden, perfect om uit te pakken op een vrije dag. Onderaan een mooie wijnspijs combinatie om je avond helemaal compleet te maken! Je kunt lamsschenkels overigens bij de meeste (Turkse) slagers gemakkelijk krijgen. 

Lees meer »

"Slap geouwehoer over wijn en alles dat daarbij komt kijken"