Bijzaken

De wereld van wijn bestaat uit veel meer dan alleen de wijn zelf. In de 'Bijzaken'-artikelen draait het om alles dat zich afspeelt in de wijnwereld, behalve de wijn zelf. Wijnboeken, interviews of tips: dit is de place to be.

Wijnacademie avonturen - Deel III: EXAMS ARE CALLING!

Eind mei was het zo ver en stonden de eerste examens van de Vinologenopleiding van de Wijnacademie op het programma. Zoals ik in Deel II van deze serie al vertelde, had ik de modules "wijnbouw, vinificatie en Frankrijk" en "analytisch proeven" op de planning staan. In deel III van mijn avonturen op de Wijnacademie vertel ik je meer over de laatste weken vóór de examens en natuurlijk de examens zelf!

Lees meer »

Wijnacademie avonturen - Deel II: Proeven, proeven, proeven

Mijn opleiding tot vinoloog is ondertussen in volle gang. De afgelopen maanden waren druk, met lange en intensieve maandagen, maar ontzettend leuk en leerzaam. Net als het kabinet, is inmiddels ook de proefgroep lang en breed geformeerd en kijk ik vol goede moed uit naar de komende maanden. In deel II van mijn avonturen op de wijnacademie zal ik jullie vertellen hoe zo'n lesdag er uitziet.

Lees meer »

Benguela Cove demonstreert: Zuid-Afrika is cool

Zuid-Afrika is misschien wel één van de meest onderschatte wijnlanden ter wereld. Veel te vaak wordt de gehele productie over één kam geschoren, terwijl een aantal producten steeds vaker laten zien dat er prachtige wijnen vandaan komen, met name uit de koelere delen van het land. Één van die wijnhuizen is Benguela Cove. Tijdens een perslunch van Monnik Dranken bij sterrenrestaurant Bolenius maak ik kennis met wijnmaker Johann Fourie en zijn wijnen.

Lees meer »

Wijnacademie avonturen - Deel I: Late start op een vroege morgen

Hè bah, ben ik dan echt een dagjes omschrijvende blogger geworden? Tenenkrommend en immers slechts één letter verwijderd van een nóg tenenkrommender "beroep". Ja en nee. Ik heb besloten mijn dagen op de wijnacademie te documenteren als naslag werk voor mijzelf en anderen. Leuk voor nu, maar hopelijk ook voor later. Ik zal niet iedere lesdag of proefgroepsessie beschrijven, maar zo nu en dan zal ik jullie een update geven over dit geweldige jaar.

Lees meer »

Lust voor het Oor: Wijngerelateerde Top Podcasts!

Podcasts schieten op dit moment als  p̶a̶d̶d̶e̶n̶s̶t̶o̶e̶l̶e̶n̶ wijnstokken uit de grond. Ook op wijngebied is er op dit moment ontzettend veel te vinden in de wereld van podcasts. Ik ben een groot fan van podcasts! Je kunt ze namelijk tijdens en tussen allerlei bezigheden door beluisteren zonder dat je er écht voor hoeft te zitten, maar ook dat is trouwens heerlijk! Daarom vertel ik je graag over mijn favoriete wijngerelateerde podcasts!

Lees meer »

Wijnfestijn: zo combineer je wijn & eten!

"Wijn komt het allermooist tot zijn recht in combinatie met eten", luidt de visie van registervinoloog en eigenaar van wijnbar Proeflokaal 1574 Maarten van den Dries. In zijn carrière deed Maarten ontzettend veel kennis op over wijn, maar ook over wijn én spijs. In zijn boek Wijnfestijn breekt hij dit vat aan kennis open en deelt hij het met de buitenwereld. Proost!

Lees meer »

Support Oranje, Drink Lokaal!

Het Europees Kampioenschap voetbal staat voor de deur. Een perfecte gelegenheid om stil te staan bij Nederlandse wijnen! Want of het nu drinkt om successen te vieren of verdriet weg te drinken deze EK box vol wijn van Nederlandse bodem gaat jou door de wedstrijden heen helpen én is een geweldige manier om kennis te maken met deze lokale top producten!

Lees meer »

De rebelse vruchtenwijnen van Bruis & Ketel

In hartje Utrecht, vermomd als studentenhuis, bevindt zich een heuse wijnmakerij. Oké… niet écht wijn, want dat moet van druiven worden gemaakt, maar mousserende vruchtenwijn gemaakt van alles behalve druiven. Het klinkt wat funky en dat is het ook. De interesse is gewekt en het is tijd om bij de mannen van Bruis & Ketel langs te gaan.

Lees meer »

Interview with Gerrit Walter from Weingut Walter

Weingut Walter is a family winery from Briedel, situated in the Mosel area. Current winemaker Gerrit Walter took over the business in 2012 and continued his family’s work by making wine in one of the most interesting winegrowing areas in the world. I’ve visited his winery last summer when we we stayed in the Mosel. We stumbled on his winery on our last day and gave him a visit. Gerrit showed us his cellar en gave us a tasting. The quality of his wines truly amazed us. After harvest I gave him a call to talk about his wines.

Lees meer »

5x boeken voor wijnliefhebbers!

Wat geef je nou cadeau aan een wijnliefhebber die wekelijks al de mooiste flessen wijn open trekt en veel te kritisch is op jouw fleskeuze? Wat dacht je dan van een boek over wijn? Mijn lijstje must-have boeken voor wijnliefhebbers helpt je op weg! Natuurlijk ook leuk om voor jezelf te kopen! ;-)

Lees meer »