5x boeken voor wijnliefhebbers!

Wat geef je nou cadeau aan een wijnliefhebber die wekelijks al de mooiste flessen wijn open trekt en veel te kritisch is op jouw fleskeuze? Wat dacht je dan van een boek over wijn? Mijn lijstje must-have boeken voor wijnliefhebbers helpt je op weg! Natuurlijk ook leuk om voor jezelf te kopen! ;-)

Oh en pssst... onderaan het artikel vind je een extra cadeau tip!

Wine Folly

Wine Folly is een mooie start voor iedere beginnende wijnliefhebber. Het boek bespreekt de belangrijkste druivenrassen en al hun kenmerken. In een schematische weergave ontdek je gemakkelijk veel voorkomende aroma's en smaken per druivensoort.

Vooral die schematische verduidelijking is de kracht van Madeline Puckette, schrijfster van het boek en medeoprichter van de website winefolly.com, waarmee zelfs de moeilijkste processen in de wereld van wijn worden uitgelegd.

Buiten druivenrassen bespreekt het boek ook hoe wijn wordt gemaakt, hoe je het proeft en hoe je het combineert met eten. Al denk ik dat je voor dat laatste beter een ander boek kunt kopen dat verderop in dit lijstje vindt! ;)

⊲ Winefolly is hier te koop

The World Atlas of Wine

Hét boek voor de echte wine nerds onder ons. Geschreven door Hugh Johnson en Jancis Robinson, twee grootheden in de wereld van wijn.

In het boek vind je 230 gedetailleerde kaarten die je helpen te begrijpen hoe wijngebieden over de hele wereld in elkaar zitten. Belangrijke kenmerken, producenten en trends worden per gebied besproken. Het boek wijdt zich daarnaast ook uit over hoe wijn wordt gemaakt, verschillende druivenrassen en hoe een jaar in een wijngaard eruit ziet.

Als wijnliefhebber is het ontzettend tof om duidelijk in kaart te brengen hoe wijngebieden in elkaar zitten en waarom wijnen smaken zoals ze smaken. Het maakt complexe gebieden zoals de Bourgogne of Piëmont ontzettend tastbaar en bíjna toegankelijk. Bíjna.

The World Atlas of Wine is een boek dat je zeker niet in een weekje uit hebt. De 416 pagina's van dit toch al reusachtige boek gaan je zeker lange tijd bezig houden! Het enige jammere is dat dit boek het liefst overal mee naartoe neemt, maar het daar iets te groot voor is... #firstworldproblems

⊲ Je kunt het boek bestellen via Bol.com!

Wijnfestijn

Wijn combineren met eten is voor velen hogere wiskunde, maar dat hoeft het niet te zijn! Registervinoloog Maarten van den Dries bracht een boek uit waarmee wijn & spijs combinaties makkelijker te maken zijn dan je tot nu toe dacht.

Maarten ontwikkelde een wijnspijs-matrix waarmee je zowel het gerecht als de wijn opdeelt in verschillende onderdelen en eigenschappen. Dat klinkt misschien wat makkelijker, maar met de uitleg in het boek wordt 't een eitje. Ik ben fan!

In het boek wordt ook voldoende basis uitleg over wijn en de verschillende druiven besproken, zodat het voor iedereen geschikt is. En alsof dat nog niet genoeg is, bevat het boek ook verschillende recepten zoals de Beef Wellington meets rossini van barbecue koning Jord Althuizen!

Eerder schreef ik al een recensie over Wijnfestijn op Kelderpraat. Check die zeker als je wat meer te weten wil komen over Maartens visie op wijn en eten!

⊲ Je kunt het boek bestellen op Bol.com of een gesigneerde versie via Proeflokaal 1574!

Unusual Wines

Ben jij al bekend in de wereld van wijn en ontwikkel je steeds meer interesse in funky wijnen? Dan is het boek Unusual Wines écht iets voor jou!

Het boek, geschreven door Pierrick Bourgault, behandelt verschillende aspecten van de wijnwereld die nét een beetje anders zijn dan anderen. Wist jij bijvoorbeeld dat er in Thailand wel twee of drie keer per jaar(!) geoogst wordt? Of ben je bekend met het oogstfeest waarbij de allerlaatst druiven worden geoogst op oudjaarsavond in de Gascogne?

Wijnen van vulkanische grond, orange wine, black wine, vergeten druivenrassen en ga zo maar door! De korte verhalen zorgen ervoor dat het boek er gemakkelijk even bij pakt en prima doorgaat als koffietafelboek. Voor mij was het aanschaffen van dit boek een kleine opwelling in de boekwinkel, maar zeker zonder spijt. Ik moest me echt inhouden het niet in één ruk uit te lezen!

⊲ Unusual Wines kun je hier scoren!

12x Wijn Weekendje Weg in NL

Enkele maanden geleden lag de hele wereld nog aan onze voeten en vlogen we zo naar de andere kant van de aardbol. Door de corona crisis zijn we ons geluk veel dichter bij huis gaan zoeken en dat is milieu-wise nog verstandig ook.

Het boek 12x Wijn Weekendje Weg in NL helpt je hier flink mee op weg. Zoals de cover al verraadt, zit het boek vol met tips voor restaurants, hotels, wijngaarden en andere leuke plekken voor wijnliefhebbers uit de lage landen.

Registervinoloog Peetra van der Knaap zet Nederlandse wijnen op eigen wijze volledig op de kaart met dit heerlijke boek. En terecht; Nederlandse wijnen groeien in kwaliteit en populariteit en het werd hoog tijd dat we onze eigen wijnen zouden verzien van de nodige lofzang.

⊲ Je kunt 12x Wijn Weekendje Weg in NL hier bestellen!

EXTRA TIP: geef een online wijnproeverij cadeau!

Niet zo'n lezer? Of geef je graag een activiteit cadeau? Kies dan voor een online wijnproeverij! Samen met vrienden, familie of collega's ontdek je op ontspannen manier de wereld van wijn en ga je onder begeleiding van ondergetekende een aantal wijnen proeven. Wil je meer informatie? Klik dan hier!


Dit artikel is niet gesponsord, maar bevat wel een aantal affiliatielinks van Bol.com. Dit kost jou niks extra's, maar levert mij een klein zakcentje op!

Genoten van dit artikel? Volg Kelderpraat dan op Instagram of Facebook!


 »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.