Meer leren over wijn is slechts een paar klikken van je verwijderd! ūüć∑

Leren over wijn

Hoe meer je weet over wijn, des te meer je weet dat je niet weet. De wereld van wijn is een wonderbaarlijke en onophoudelijke stroom aan leerstof. Duik jij onder in het vat vol kennis? Op deze pagina vind je verschillende artikelen over allerlei dingen die met wijn te maken hebben, zoals druivenrassen, wijngebieden en wijnmaaktechnieken. Leuk voor zowel beginnende als ervaren wijnliefhebbers.


DuMOL’s elegante cool-climate wijnen

In de wijnwereld hebben veel liefhebbers het vaak over terroir. Terroir is de expressie van de omgeving van de druivenstok in de aroma‚Äôs en smaak van de wijn en is daardoor dus verantwoordelijk voor bepaalde karakteristieken ervan. Het is een begrip dat vaak wordt toege√ęigend door wijnmakers uit de Oude Wereld (lees: Europa). Wijnen uit de Nieuwe Wereld (lees: alles buiten Europa) zouden, volgens sommigen, geen sense of terroir hebben en zijn daardoor minderwaardig. Je voelt ‚Äėm waarschijnlijk al aankomen: niets is minder waar! Steeds meer wijnhuizen uit deze landen weten de omgeving van de druivenstok tot uitdrukking te brengen in het glas door koelere wijngaarden op te zoeken. Een van die wijnhuizen is het Amerikaanse DuMOL, dat geweldige wijnen maakt in Russian River Valley, Californi√ę met een Bourgondische schwung.

Lees meer »

De herontdekking van oude druivenrassen in Saint-Mont

De regio Saint-Mont zal niet gelijk bij iedereen een belletje doen rinkelen. Niet vreemd, want in de rook van Bordeaux is het gebied altijd wat klein gebleven. In de regio werken vrijwel alle wijnboeren samen onder de coöperatie Plaimont en het is juist deze coöperatie die zich met man en macht inzet op de toekomst. Een toekomst die, als het aan de wijnboeren van Plaimont ligt, bestaat uit het herintroduceren van eeuwenoude druivenrassen die zij hebben ontdekt. Een verhaal over passie, innovatie en boereneigenwijsheid. 

Lees meer »

Mega moderne technieken in het eeuwenoude Bourgogne

De Bourgogne geldt als één van de aller oudste wijngebieden ter wereld. Waar het eeuwen geleden een trendsetter was met zijn visie op terroir, geldt het vandaag de dag vooral als één van de grote klassiekers en zijn de wijnen die het voortbrengt onveranderlijk van torenhoge kwaliteit. Innovatie is niet per se een woord dat met dit gebied wordt geassocieerd. Eeuwenoude tradities vormen de ruggengraat van de Bourgogne, maar eigenwijze en hypermoderne wijnmakers als Laurent Ponsot maken daar met liefde gehakt van. Net als van oplichters trouwens, ook daar moet Mr. Ponsot niets van hebben.

Lees meer »

Vrouwelijke elegantie op de eeuwenoude Wiebelsberg

Wiebelsberg is één van de drie Grand Crus van Andlau, het dorpje dat genesteld zit tussen Chateau de Haut-Andlau en Chateau de Spesbourg.  Andlau kent een rijke historie die teruggaat naar de Romeinse tijd. Destijds stond er een rijke abdij waarvan de eerste stenen zijn gelegd in het jaar 880, dankzij Keizer Karel de Dikke. De twee eerder genoemde kastelen dateren ook uit deze tijd. Deze twee kastelen waren dan ook gebouwd om de belangrijke abdij te verdedigen. Want je weet het, de monniken zijn sterren in het verbouwen en maken van wijn, maar niet per se in het verdigen van hun eigen hagje. Het dorpje wat ontstond rondom de abdij en onder de beveiliging van de kastelen stond, draagt de naam van de rivier die er doorheen stroomt, net als de familie die het dorp heeft opgebouwd: de familie Andlau.

Lees meer »

Is Cabernet Franc de kroonprins van Toscane?

Cabernet franc is een druivenras voor de liefhebber. Vaak als we het over cabernet franc hebben, hebben we het al snel over zijn nakomelingen die razend populair zijn in de wijnwereld van nu. Daarmee doe je een druif als cabernet franc geen eer aan, want met zijn eigenzinnige karakter kan hij wijnen van absolute wereldtop opleveren. Best of Wines stuurde mij een Toscaanse cabernet franc, afkomstig van het wijnhuis Le Macchiole in Bolgheri. Een wijn die zich, volkomen terecht, mag meten met de absolute top in zijn soort.

Lees meer »

Climate change: hoe past de wijnwereld zich aan?

Wijn vertelt het verhaal van haar omgeving, haar terroir. Het vertaalt haar¬†sense of being tot smaken en aroma's die ons meer vertellen over de omstandigheden in de regio waar de wijnstok staat. Om die reden zal je klimaatontkenners in de wereld van wijn niet zo snel tegenkomen. Wijn levert namelijk het ultieme bewijs van veranderingen in het klimaat. Niet alleen oogsten we gemiddeld een stuk vroeger, ook de (potenti√ęle) alcoholgehaltes zijn een duidelijk bewijs voor een stijgende gemiddelde jaartemperatuur. Ondertussen bereiden wijnboeren en regio's zich voor op de veranderingen die nodig zijn om met het veranderende klimaat om te gaan, met bijvoorbeeld de keuze tot andere druivenrassen of zelfs soorten. Benieuwd hoe de vork in de steel zit?¬†On y va!

Lees meer »

Pétillant naturel, pet-nat, pet-wat?!

P√©tillant naturel, maar vooral de afkorting ‚Äėpet-nat‚Äô, is een term die in steeds meer hippe restaurantjes, wijnbarretjes en wijnkoperijen opduikt. Heb jij het al eens voorbij zien komen, of misschien zelfs wel geproefd? In dit artikel zal ik je meenemen door de wondere wereld van pet-nat. P√©tillant naturel betekent letterlijk ‚Äėnatuurlijk bruisend‚Äô. Oftewel: een wijn die bruist zonder menselijke interventie, manipulatie of innovatieve technieken. Maar hoe werkt dat dan? Laten we hiervoor eerst een klein uitstapje nemen naar de wereld van natuurwijn met gastblogger Eline!

Lees meer »

Levendige energie in de Elzas!

De Elzas is dé Franse wijnregio voor Riesling. Deze noordelijke regio van Frankrijk is gesitueerd langs de Vogezen, een bergketen die als een schild fungeert tegen regen en andere neerslag waardoor de Elzas de regio in Frankrijk is met de op één na minste neerslag (400-500 mm) per jaar*. Het levert wijnen op met een uniek Elzasser karakter. In zijn eerste gastblog voor Kelderpraat duikt Benjamin Roelfs onder in het biodynamische karakter van zijn favoriete wijnregio.

Lees meer »

F*CK Port: zo combineer je kaas & wijn!

Voor een land dat bekend staat om haar kazen zijn we op z'n zachtst gezegd ontzettend belabberd bezig als het gaat om het combineren van wijn en kaas. Half Nederland loopt namelijk warm van een glas zoete port bij het kaasplankje en dat slaat eigenlijk op alle fronten de plank mis. Allereerst is het erg lastig (lees: onmogelijk) om een passende wijn te vinden voor alle kazen op een divers kaasplankje en daarbij walst een port als het ware over vrijwel alle kazen heen (enkele uitzonderingen daargelaten). Nee kaasvrienden, vanaf vandaag gaan we dat helemaal anders doen. Aan de hand van vijf prachtige kazen, afkomstig van Zuivelhoeve Leiden, duik ik in de wereld van wijn en kaas. 

Lees meer »

√úrziger W√ľrzgarten: Kruidentuin aan de Moezel!

Rondom het dorpje √úrzig, aan de Moezelrivier, liggen de wijngaarden van √úrziger W√ľrzgarten. Roodgekleurde en extreem steile hellingen leveren hier een bijzondere en hele ‚Äėrijpe‚Äô stijl wijn op waarvan alle druiven met de hand worden geplukt. Het is niet voor niets dat op deze plek al eeuwen lang wijn wordt gemaakt. Het gebied is erg uniek in zijn klimaat en bodemgrond, vandaar dat een echte ‚Äėterroir-druif‚Äô als riesling zich hier helemaal thuis voelt.

Lees meer »

'Rozijntjeswijn': zwoele wijnen gemaakt van ingedroogde druiven

Het indrogen van druiven is een eeuwenoude techniek die wijnen oplevert met meer concentratie en complexiteit. Buiten zoete dessertwijnen wordt deze techniek ook toegepast in droge rode wijnen, zoals de befaamde Amarones uit Valpolicella, maar ook op andere plekken kiezen wijnmakers ervoor om wijn te maken op deze bijzondere methode. Ik ging op zoektocht naar het hoe & waarom achter 'rozijntjeswijnen' en stuitte daarbij ook op betaalbare alternatieven.

Lees meer »

Wegdromen aan het Gardameer met de wijn uit Lugana

Itali√ę is misschien wel h√©t wijnland dat steeds weer blijft verbazen met onbekende wijnregio's en druivenrassen. Zo zal de herkomstbenaming 'Lugana' niet bij iedereen een belletje doen rinkelen. In deze wijnstreek aan het Gardameer draait het voornamelijk om de compleet verkeerd begrepen turbianadruif. Onbekend maakt onbemind, dus laat me je voorstellen aan niemand minder dan de DOC Lugana!

Lees meer »

'Port Primeur': kwaliteit of keiharde cash cow

Naar voorbeeld van de Beaujolais zijn steeds meer gebieden gaan kijken naar (extreem) jong gereleasete wijnen waarmee al vroeg na de oogst geld kan worden verdiend. Ook in de Douro-streek zijn er wijnmakers die oor hebben naar een dergelijke wijn. E√©n¬†van die wijnmakers is Albino Jorge Sousa, die een voorstel deed om een nieuwe classificatie in het leven te roepen, genaamd ‚ÄėFull Body-Young Harvest‚Äô Port. Een toffe stap of gewoon een keiharde cash cow?

Lees meer »

Het 'ouderen' van wijn: feit & fabel

Het bewaren van wijn... Kraantje Pappie en Maan zingen er al over in hun nummer 'Rode Wijn': ‚ÄúHet wordt beter met de tijd / net als goede rode wijn‚ÄĚ. Niet alleen bij 'de Crane' en Maan heerst het misverstand dat iedere (rode) wijn maar beter wordt met de tijd, ook veel wijndrinkers denken onterecht hetzelfde. Hoewel het zeker waar is dat sommige wijnen met de tijd beter worden, is het zeker niet bij iedere wijn de bedoeling om deze voor langere tijd te bewaren. Wat is er waar over het 'ouderen' van wijn en waar moet je op letten bij het (willen) bewaren van ervan?

Lees meer »

Op de bres voor 'mineraliteit'

Mineraliteit is waarschijnlijk √©√©n van de meest controversi√ęle onderwerpen in de wijnwereld. De term wordt veel gebruikt om geuren en smaken van een wijn te duiden waarvan de gedachte vaak is dat deze afkomstig zijn van de bodem waar de druivenstok op groeit. Volgens sommigen is dat complete nonsens en zijn wijnstokken helemaal niet in staat om mineralen uit de bodem in zijn druiven te stoppen, maar toch wordt mineraliteit veel gebruikt in proefnotities. Ik denk dat de waarheid in het midden ligt en spring met alle liefde op de bres voor √©√©n van mijn favoriete geur en smaak omschrijvingen: mineraliteit.

Lees meer »

Manchuela: de onontdekte parel van Spanje

De meeste wijnliefhebbers worden niet echt warm van de wijnen uit La Mancha, het warme en over-productieve hart van Spanje waar vooral bulkwijnen vandaan komen. Wat kunnen we dan verwachten van een streek dat zich vertaalt tot ‚Äėhet mindere La Mancha‚Äô, oftewel La Manchuela? Nou, een heleboel eigenlijk!

Lees meer »

60 jaar oude port: Kopke Vintage 1960

Het drinken van een fles die veel ouder is dan jij zelf is een magisch moment. De wijn in deze fles heeft 60 jaar moeten wachten tot dat hij weer daglicht mocht zien. En in die tijd is er veel veranderd: kleuren televisie werd bedacht, internet kwam op, het vallen van de muur, het aan- én aftreden van Beatrix en ga zo maar door; deze fles zag het allemaal.

Lees meer »

Olivier Cousin Pur Breton 2018

Cabernet franc is een wat ondergewaardeerd druivenras. Terwijl het een onvoorstelbaar belangrijke druif is in de wereld van wijn. In Bordeaux komen we hem vaak tegen in blends, maar wat meer naar het Noorden van Frankrijk, in de Loire, rockt hij ook solo. Olivier Cousin, een ontzettend rebelse wijnmaker, verbouwt in zijn wijngaarden in Anjou alleen nog maar cabernet franc. Zijn wijn 'Pur Breton' vertelt een groots verhaal over Oliviers visie op wijn.

Lees meer »

Laat de zon in je glas met wijnen uit Rueda!

Het wijngebied Rueda is het thuis van de populairste witte druif van Spanje: verdejo. Hoewel het gebied en de druif misschien niet bekend zijn bij iedereen, wint het snel aan terrein. Dat is niet zo gek: de wijnen hebben een ontzettend aangenaam fris karakter en zijn ontzettend aromatisch met veel aroma’s van citrus en tropisch fruit. Een echte terrastopper, maar ook ontzettend food-friendly en met de juiste passie en aandacht kunnen prachtige complexe wijnen ontstaan. Tijd voor een ontdekkingsreis naar het warme Rueda. ¡Vamos!

Lees meer »

Wijnjargon voor tijdens het kerstdiner: wat betekent malolactisch?

De wereld van wijn zit vol lastige termen die worden gebruikt om te omschrijven wat je in je glas hebt zitten. Deze termen zorgen er vaak voor dat het drinken van mooie wijnen als ontoegankelijk wordt gezien. Zonde, omdat veel van deze termen juist meer duidelijkheid kunnen scheppen over waarom een wijn smaakt hoe hij smaakt. Daarom is het tijd voor een lesje wijnjargon: wat betekent malolactisch?

Lees meer »

Clemens Busch: een ode aan de ‚ÄėMeester van het Terroir‚Äô.

Als wijnmakers de rocksterren van onze wereld zouden zijn, zou Clemens Busch de populariteit van The Beatles nog ontstijgen. Net als bij de Beatles is het product van Clemens van hoge kwaliteit, eigenzinnig en zijn tijd vooruit. Wie mij een beetje kent weet dat ik mijn liefde voor Clemens Busch niet onder stoelen of banken steek. Deze zomer bezocht ik het wijnhuis en stond ik tussen zijn wijngaarden op de Marienburg. Ontzettend gaaf en bijzonder om te zien waar de lievelingetjes in mijn kŐ∂lŐ∂iŐ∂mŐ∂aŐ∂aŐ∂tŐ∂koelkast vandaan komen en √°lles te proeven. Welkom bij deze lofzang aan de ‚ÄėMeester van het Terroir‚Äô, mijn ode aan Clemens Busch.

Lees meer »

Super Tuscans: rebelse wijnen in topvorm!

Italianen zijn een trots volk en maken dan ook vooral wijn van een van de vele duizenden inheemse Italiaanse druivenrassen. Zoals in wel meer Europese landen kent het land strikte regels wat betreft het maken van wijn. In bepaalde streken mag je enkel gebruik maken van bepaalde druiven en het hiervan afwijken lijdt tot de ultieme straf voor een wijnboer: het classificeren van de wijn tot ‚Äėtafelwijn‚Äô.

Lees meer »

Uitzondering op de regel: sauvignon blanc uit de Bourgogne

De wereld van wijn zit vol met regels. Dit maakt het soms lastig om alles te begrijpen, maar biedt ook houvast om een bepaalde regio te begrijpen. Een van die regels is bijvoorbeeld dat witte wijn uit de Bourgogne altijd gemaakt wordt van chardonnay en in een enkel geval van het hele onbekende aligoté.

Lees meer »

How it's made: WITTE WIJN!

Het klinkt wat basaal, simpel en misschien zelfs saai, maar om aroma's, smaken en andere eigenschappen van wijn volledig te snappen is het eigenlijk super belangrijk om te weten hoe zo’n  vergist druivensapje gemaakt wordt. Dus, om een bekend Discovery Channel programma te quoten: "let's check out how it's made!"

Lees meer »

Gamay: de verboden vrucht

Zeg je Gamay, dan zeg je Beaujolais. Het zuidelijkste deel van de Bourgogne is na een bewogen geschiedenis het thuis geworden van deze eigenzinnige druif. Mede door die bewogen geschiedenis worden de wijnen niet altijd op waarde geschat. Onterecht, want Gamay kan prachtige rode wijnen met doorgaans lage tannines en veel fruit opleveren en het gebied is zeker uniek als het gaat om terroir en wijnmaaktechnieken!

Lees meer »

Het voorbeeld in donkere tijden: Cahors!

In een donkere periode als deze helpt het vaak om steun te zoeken op plaatsen die bekend zijn met zware momenten. Op het gebied van wijn is er één gebied dat zeker donkere tijden heeft gekend en ons zo wel van enige raad kan voorzien: Cahors.

Lees meer »