Meer leren over wijn is slechts een paar klikken van je verwijderd! 🍷

Laat de zon in je glas met wijnen uit Rueda!

Het wijngebied Rueda is het thuis van de populairste witte druif van Spanje: verdejo. Hoewel het gebied en de druif misschien niet bekend zijn bij iedereen, wint het snel aan terrein. Dat is niet zo gek: de wijnen hebben een ontzettend aangenaam fris karakter en zijn ontzettend aromatisch met veel aroma’s van citrus en tropisch fruit. Een echte terrastopper, maar ook ontzettend food-friendly en met de juiste passie en aandacht kunnen prachtige complexe wijnen ontstaan. Tijd voor een ontdekkingsreis naar het warme Rueda. ¡Vamos!

Dónde está

Rueda ligt in het noorden van Spanje in de provincie Castilla Y Leon. Hoewel je misschien een mediterraans klimaat zou verwachten, kent het gebied een continentaal klimaat. Dat wil zeggen dat Rueda warme zomers en koude winters kent. Dat komt door de ligging van het gebied; dit ligt namelijk op zo’n 700 à 800 meter hoogte, wat dan weer voor de nodige verkoeling zorgt.

De wijnstokken groeien op een bodem met grote keien en in de grond vinden we veel kalk en ijzer. Dat komt goed uit voor de verdejo druiven, want deze rijpen wat minder makkelijk dan blendingpartner sauvignon blanc.

Rueda op de kaart | Bron: Tyk

Held uit Rioja

Lange tijd stond Rueda bekend om wijnen met een nootachtig en geoxideerd karakter dat doet denken aan dat van sherry. Dit veranderde in de jaren ’70 toen Rioja producent Marqués de Riscal besloot zijn productie voor witte wijn te verplaatsen naar Rueda. Zij namen de verdejo druif mee en introduceerde een frisse, aromatische en droge stijl wijn. Dit was zo’n succes dat het gebied in 1980 een eigen Denominación de Origen (DO, het Spaanse equivalent van het Franse AOC) status kreeg.

Wijngaard in Rueda | bron: sevenfifthdaily.com

DO Rueda

De in 1980 opgestelde regels schrijven voor dat verdejo de belangrijkste druif van het gebied is. Wanneer er op een fles DO Rueda vermeld staat, moet deze voor tenminste 50% bestaan uit verdejo. Dit mag dan worden aangevuld met sauvignon blanc of viura. Bij een fles waar DO Rueda Verdejo op staat, gaat dit over tenminste 85%.

We vinden het gebied ook op kleine schaal rode, rosé en mousserende wijnen, maar deze zijn flink in de minderheid!

Carpe noctem

Om deze frisse stijl wijn te kunnen maken, moeten de wijnboeren in Rueda wel vroeg uit de veren. Door het nachtelijk oogsten van de verdejo druiven, zodat het koeler is, bestaat er minder kans op oxidatie hiervan. Oxidatie zorgt namelijk voor dat de wijn uiteindelijk zijn zuren verliest en het frisse karakter tabee kan zeggen.

Daarna worden de wijnen doorgaans vergist in stalen- of betonnen tanks zodat ze fris blijven. Maar, dat is zeker niet bij alle wijnen uit Rueda het geval! Het gebied kent ook grootse producenten die bekend zijn geworden met verdejo wijnen uit een houten vat. In het mooie Spaans noem je dat fermentado en barrica en dat wordt dan vaak op de fles vermeld.

Verdejo druiven | bron: decanter.com

Smaakt naar m̶e̶e̶r̶?

Misschien wel de allerbelangrijkste vraag wanneer het om wijn gaat: hoe smaakt dat dan?
Zoals eerder benoemd, hebben de wijnen doorgaans een fris karakter. Verwacht dus mooie frisse aroma’s van limoen, groene appel en perzik. Typisch verdejo zijn mooie bitters die je in de wijn kunt vinden, zoals dat van venkel of de schil van grapefruit.

Heb je een op hout gerijpte verdejo in je glas? Dan kun je iets minder zuren en een wat meer aroma’s van (wal)noten en amandelen verwachten.

 


Informatiebronnen:

 

 

Dit artikel is niet gesponsord, maar maakt deel uit van de Winefluencer wedstrijd van Taste Rueda.

 

Genoten van dit artikel? Volg Kelderpraat dan op Instagram of Facebook!


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.