Meer leren over wijn is slechts een paar klikken van je verwijderd! 🍷

Olivier Cousin Pur Breton 2018

Cabernet franc is een wat ondergewaardeerd druivenras. Terwijl het een onvoorstelbaar belangrijke druif is in de wereld van wijn. In Bordeaux komen we hem vaak tegen in blends, maar wat meer naar het Noorden van Frankrijk, in de Loire, rockt hij ook solo. Olivier Cousin, een ontzettend rebelse wijnmaker, verbouwt in zijn wijngaarden in Anjou alleen nog maar cabernet franc. Zijn wijn 'Pur Breton' vertelt een groots verhaal over Oliviers visie op wijn.

Vader Franc

Cabernet franc is een blauwe druif die de basis vormt voor een aantal belangrijke druivenrassen. Zo is het de vader van merlot, carménère en van zijn veel succesvollere zoon uit een huwelijk met sauvignon blanc: cabernet sauvignon.

Cabernet franc wordt veel gebruikt in de Bordeaux regio als blending partner met cabernet sauvignon en merlot. Dat is niet zo gek; hij rijpt iets makkelijker dan cabernet sauvignon en kan beter tegen winterse temperaturen dan merlot.

In de Loire vallei, waar de temperaturen wat lager liggen dan in Bordeaux, zie je hem wat vaker alleen. Zo ook rond de stad Anjou, waar rebel Olivier Cousin wijnen maakt van uitsluitend cabernet franc.

"I cultivate my vineyards with horsepower"

- Olivier Cousin over zijn trouwe werkpartner: zijn paard Joker

Rebel Yell

Wijnmaker Olivier Cousin heeft op zijn zachtst gezegd niet veel met de gangbare wijnmaatmethoden. Sinds 1987 bewerkt hij zijn wijngaarden al op biodynamische wijze, waarvoor hij in 1996 officieel een certificatie ontving, en in 2005 stapte hij zelfs uit de AOC* Anjou, waardoor hij de complete vrijheid verkreeg over zijn productieproces. Olivier experimenteert namelijk graag met (natuurlijke) wijnmaakprocessen en de AOC-regels staan dit niet toe.

Olivier Cousin vermeldde op zijn flessen wel de naam Anjou en belandde daardoor in een clash met de wijnwetgevers, je mag die naam helemaal niet gebruiken als je niet in de AOC zit. Olivier blijft de AOC dwarszitten. Zo gebruikte hij ook de term AOC op zijn flessen, maar hangt een andere betekenis aan de afkorting, namelijk Anjou Olivier Cousin. Een rechtszaak volgde en ondanks dat een celstraf ter sprake kwam, bleef het gelukkig bij een boetebedrag van waarschijnlijk rond de 5000 euro.

Deze zaak ging om meer dan de naam Anjou of het willen gebruiken van bepaalde technieken. De AOC-wetgevers zijn ontzettend machtig binnen de wijnwereld en bepalen grotendeels hoe wijn uit een bepaald gebied eruit moet zien. Het gaat om wijnmakers die zeggenschap willen over hun product en de manier waarop zij hun wijngaarden behandelen. Als vooruitstrevend wijnmaker zal je namelijk altijd de grenzen van de wet raken en deze zo nu en dan overtreden is nu eenmaal nodig om verandering in gang te zetten.

*AOC staat voor Appellation d'Origine Contrôlée, is een beschermde oorsprongsbenaming in Frankrijk. Binnen de wijnwereld stellen zij bepaalde regels op over druivenrassen, wijnmaaktechnieken en opbrengsten per regio.

Olivier en zijn paard Joker | bron: shamengo.com
Tekst gaat door onder de foto

In geuren en kleuren

De wijn heeft een prachtige bordeauxrode kleur en is natuurlijk ongefilterd, waardoor hij ontzettend troebel is. 

Aroma's van kersen aardbei, paddenstoelen, donkere pruimen en vegetale aroma's van tomatenstelen. De potloodslijpsel en groene paprika aroma's maakt het onmiskenbaar cabernet franc, of breton, zoals ze de druif in de Loire vaak noemen. Natuurwijnen hebben in mijn optiek vaak wat olijfachtige aroma's die ik in deze wijn ook weer herken. De aroma's van zwarte peper en tabak geven flink wat kracht mee aan de wijn.

De wijn heeft mooie zuren en rijpe tannines. Het samenspel tussen donkere en frissere smaken is echt een ware smaaksensatie in je mond. Een bijna eeuwig durende afdronk laat je nog lang nagenieten van ieder slok. Ik word hier zo ontzettend blij van!

 

Santé!

Producent Prijs
Jaar 2018
Druiven Cabernet franc
Alcoholpercentage 12,50
Land Frankrijk
Streek Anjou, Loire
Prijs €16,90
Prijs-kwaliteitverhouding 90/100

Informatiebronnen:

 

 

 

Dit artikel is niet gesponsord

 

Genoten van dit artikel? Volg Kelderpraat dan op Instagram of Facebook!


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.