Meer leren over wijn is slechts een paar klikken van je verwijderd! 🍷

Dr. Loosen Ürziger Würzgarten Spätlese 2018

“If everybody in the world were as passionate about wine as we are, then there would be no war”

- Ernst Loosen

Ernst Loosen

Ernst Loosen van weingut Dr. Loosen is een van de bekendste wijnmakers ter wereld. Zijn missie? Het creëren van een rieslingwijnen van absolute wereldklasse. Om dit te bereiken was hij in 1988 niet bang om drastische maatregelen te nemen in het familiebedrijf: chemische meststoffen werden verbannen uit de wijngaard en de opbrengsten werden verlaagd zodat de kwaliteit steeg. Loosen is alles behalve bang om te experimenteren met zijn wijnen: van het gebruik maken van eeuwenoude wijnmaakrecepten tot wijnen extreem lang in een vat laten zitten met als toppunt een riesling die maar liefst 28 jaar(!) in een eikenhouten vat zat en nog steeds hartstikke opgewekt en jong smaakte!

Vele prijzen voor zijn wijnen maar ook voor hem als persona later is Ernst Loosen één van de allergrootste namen in de wijnwereld en een echte trendsetter wat riesling betreft.

'Spätlese'

Op de fles staat 'spätlese' vermeld, Duits voor ‘late oogst’. Dit houdt in dat de druiven wat later worden geoogst zodat ze nog rijper zijn en meer suikers bevatten! Dit betekent niet dat een spätlese mierzoet is; de wijnmaker kan er met moderne wijnmaaktechnieken voor zorgen dat alle meer suikers worden vergist tot alcohol en zo een droge wijn creëren. Mocht de wijnmaker ervoor kiezen een beetje suikers in de wijn te laten zorgen de natuurlijke zuren van de rieslingdruif ervoor dat de wijn toch fris blijft. Ernst Loosen heeft met deze wijn wat restsuikers overgelaten zodat er een prachtig duet ontstaat tussen het fruitige van de restsuikers en de natuurlijke zuren van de riesling druif. En mooi meegenomen: hij heeft hierdoor slechts 8,5% alcohol!

Ürziger Würzgarten

De wijngaarden rond Ürzig, een dorpje aan een van de warmere meanders van de Moezelrivier worden, vertaald uit het Duits, de kruidentuin van Ürzig genoemd. Dit refereert naar een wijnmaaktechniek uit de 17e eeuw waarbij er nog daadwerkelijk kruiden aan de wijn werden toegevoegd voor een spicy karakter. Dit is vandaag de dag niet meer het geval, maar de vulkanische bodem rond Ürzig geeft zeker een kruidig resultaat. Er is nog veel meer te vertellen over dit prachtige wijngebied met heuvels van rode leisteen, maar dat kun je gelukkig lezen in dit artikel!

In geuren & kleuren

De wijn heeft een prachtige strogele kleur met een gouden glans. Rijpere fruit aroma’s zoals gele appel, ananas en mango. Ook heeft de wijn steenfruit aroma’s van perzik en abrikoos, een vleugje honing. Maar ook onmisbare aroma’s van zuurder fruit zoals grapefruit en citroen. Typisch voor wijnen uit Ürziger Würzgarten zijn de aroma’s van Provençaalse kruiden, vuursteen, kalk en vlierbloesem. En natuurlijk het herkenbare vleugje petroleum.

In de mond weer dat rijpe fruit, maar ook veel frisheid door de zuren die door een combinatie van mineraliteit zorgt voor een kleine tinteling op de tong. Een lange kruidige afdronk waarbij de smaak van honing alles lijkt te omwikkelen tot één prachtig geheel.

De wijn roept heel hard ‘2018’: een warme droge zomer die de oorzaak was van het vele rijpe fruit in deze wijn, zwaardere body en minder zuren dan men van rieslingswijnen uit de Moezel doorgaans verwacht. Door iets vroeger te oogsten dan voorheen gebruikelijk was, is het wijnmakers in de streek toch gelukt voldoende frisheid te behouden, maar persoonlijk vind ik het prettiger als een riesling met restzoet íets meer zuren heeft. Dat vroeger oogsten is wel iets waar we de komende jaren aan mogen wennen.

Producent Dr. Loosen
Jaar 2018
Druiven Riesling
Alcoholpercentage 8,5%
Land Duitsland
Streek Ürziger Würzgarten, Moezel
Prijs €17,50
Prijs-kwaliteitverhouding 75/100

Informatiebronnen:

 

 

 

 

Dit artikel is niet gesponsord

 

Genoten van dit artikel? Volg Kelderpraat dan op Instagram of Facebook!


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.