Meer leren over wijn is slechts een paar klikken van je verwijderd! 🍷

60 jaar oude port: Kopke Vintage 1960

Het drinken van een fles die veel ouder is dan jij zelf is een magisch moment. De wijn in deze fles heeft 60 jaar moeten wachten tot dat hij weer daglicht mocht zien. En in die tijd is er veel veranderd: kleuren televisie werd bedacht, internet kwam op, het vallen van de muur, het aan- én aftreden van Beatrix en ga zo maar door; deze fles zag het allemaal.

En in die tijd heeft de wijn bij wijze van spreken niet stil gezeten. Stukje bij beetje is hij zijn kleur en bepaalde smaken kwijt geraakt, maar daar heeft hij ook een boel voor teruggekregen. Complexere smaken gaan de boventoon voeren en de kleur wordt zo mooi bruin gekleurd dat je alleen daar al uren van kan genieten.

Wat is port?

Om te begrijpen wat er bijzonder is aan een vintage port is het belangrijk te begrijpen wat port an sich is.

Port is een versterkte wijn waarbij extra alcohol, in de vorm van een soort brandy gemaakt van druivenschillen, tijdens de vergisting wordt toegevoegd. Hierdoor komt het alcoholpercentage uit op zo'n 18 tot 20 procent én stopt de verdere vergisting waardoor niet alle suikers worden omgezet in alcohol en de wijn een zoetere smaak krijgt. Een port is altijd afkomstig uit de Dourovallei rondom de Douro rivier in Portugal.

De drank is ontstaan toen er vanuit Engeland een groeiende vraag naar Portugese wijnen ontstond omdat door de Tachtigjarige Oorlog geen wijn vanuit Frankrijk te krijgen was. De reis was alleen zo lang dat de wijnen niet meer goed waren wanneer zij in Engeland aankwamen. Door de toevoeging van extra alcohol konden de wijnen deze lange en barre tocht wel overleven en was port geboren.

Wijngaarden in Douro, Portugal | Bron: www.fonseca.pt

Je kunt een port in twee verschillende stijlen vinden: rugby en tawny. Een ruby port heeft meer aroma's van rood fruit en heeft minder houtlagering gehad dan een tawny. Een tawny port is wat zachter en heeft meer noot- en houtaroma's omdat hij langer op eikenhoutenvaten rijpt.

Port wordt eigenlijk altijd gemaakt van een mengsel van druiven van verschillende jaargangen. Hierdoor is de smaak en kwaliteit consistent. Hierop zijn er wel uitzonderingen: vintage en colheita port. Beide soorten zijn gemaakt van druiven uit één oogstjaar en moeten ook langer rijpen. Een vintage is gemaakt in de ruby-stijl en de colheita in de tawny-stijl en beiden mogen alleen worden gemaakt wanneer een bepaald jaar een dusdanige kwaliteit wordt verklaard.

Op zoek naar een mooie vintage port uit je eigen bouwjaar? Dit zijn de vintage port jaren sinds de Tweede Wereldoorlog: 2017, 2016, 2011, 2007, 2003, 2000, 1997, 1994, 1992, 1991, 1989, 1987, 1985, 1983, 1982, 1980, 1978, 1977, 1975, 1970, 1966, 1963, 1960, 1958, 1955, 1950, 1948, 1947, 1945.

In geuren en kleuren

De port is door zijn rijping van zo'n zestig jaar in de fles een heleboel kleur verloren en heeft een lichtrode kleur met een bruine zweem. Aroma's van rood fruit komen je gelijk tegemoet. Ook ruik je geconcentreerd donker fruit en kruidige aroma's van zwarte peper, karamel en leer. Ondanks zijn leeftijd is de port bijzonder bloemig en levendig.

Vrijwel alle tannines zijn afgebroken en er is een klein framboos-achtig zuurtje dat overblijft. Smaken van gekonfijt donker fruit, cacao, pure chocolade. De port heeft een zijde-achtige structuur, is ontzettend mond vullend en heeft een prachtig lange afdronk. 

De port is in zijn jaren bijzonder complex geworden en leek met de minuut te veranderen in zijn aroma's en smaak. Geweldige beleving!

 

Online zijn verschillende vintages te koop. Ga hierbij op zoek naar een betrouwbare verkoper waarvan je kunt verwachten dat de port goed bewaard is gebleven. Je moet wel bereid zijn diep in de buidel te tasten. Deze fles heeft ongeveer tweehonderd euro gekocht.


Informatiebronnen:

 

 

 

 

Dit artikel is niet gesponsord

 

Genoten van dit artikel? Volg Kelderpraat dan op Instagram of Facebook!


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.