Uitzondering op de regel: sauvignon blanc uit de Bourgogne

De wereld van wijn zit vol met regels. Dit maakt het soms lastig om alles te begrijpen, maar biedt ook houvast om een bepaalde regio te begrijpen. Een van die regels is bijvoorbeeld dat witte wijn uit de Bourgogne altijd gemaakt wordt van chardonnay en in een enkel geval van het hele onbekende aligoté.

Je voelt 'm natuurlijk al aankomen: dit is niet altijd het geval!

Ten zuidwesten van het wereldberoemde Chablis, het meest noordelijke deel van de Bourgogne, liggen namelijk wijngaarden met een druif die in de rest van de Bourgogne helemaal niet thuishoort. Rondom het dorpje Saint-Bris-le-Vineux staan namelijk voornamelijk de sauvignon blanc druiven aangeplant!

Het dorpje bevindt zich op kalkstenen gronden en stenen uit deze grond zijn gebruikt voor een paar van Frankrijks mooiste bezienswaardigheden zoals het Panthéon en de Notre-Dame. De steengroeven doen nu dienst als wijnkelders, maar is niet het enige gave dat zich in deze streek onder de grond afspeelt.

Kaart van St-Bris en Chablis | Bron: wineguide.wein-plus.eu

Kimmeridge

Tijdens het Jura tijdperk, zo'n 150 miljoen jaar geleden, bestond Noord-Frankrijk voornamelijk uit zee, waar aan de randen van die zee zich een heleboel oesterschelpjes verzamelden. Deze oesterschelpjes zijn in de loop van de jaren veranderd in fossielen en dragen bij aan de kalkrijke bodem die 'Kimmeridge' genoemd wordt.

De wijnstokken in deze gebieden moeten op de arme kleigronden hard werken en dus groeien de wortels diep de grond in, op zoek naar water. Tijdens deze zoektocht nemen ze eigenschappen van de bodem over en zo ontstaan in deze gebieden vaak wijnen met veel ziltige, bijna oester-achtige mineraliteit.

Deze bodem staat dan ook aan de basis van het succes van bekende wijngebieden zoals de Champagne en Chablis en reikt zelfs tot aan Engeland.

Kimmeridge gesteente waarin fossielen te zien zijn | Bron: thesourceimports.com

Het wijnhuis

Bailly-Lapierre is een samenwerkingsverband van wijnboeren in de regio. Sinds 1972 produceren zij samen mousserende wijnen van topniveau. Zoals je hierboven al kon lezen, is de bodem in dit gebied vergelijkbaar met die van de Champagne en de zogenoemde Crémants de Bourgogne worden daar dan ook vaak mee vergeleken.

Buiten deze wereldwijd gerenommeerde mousserende wijnen, produceren zij nu ook een aantal jaar een stille wijn in de Saint-Bris appellatie. Met een goed terroir en goede wijnmakers zijn alle ingrediënten voor een topwijn binnen handbereik.

In geuren en kleuren

De wijn is helder van kleur, licht geel met een groene zweem.

Tropische aroma's komen vrijwel direct uit je glas. Niet zo stuivend als een Nieuw-Zeelandse sauvignon blanc, maar ook zeker niet zo 'kalm' als dat van een uit Sancerre (Loire, Frankrijk). Groene appels, kiwi's en wat onrijpe citrusvruchten. Duidelijk zijn ook de minerale aroma's zoals natte steen en zo'n typisch Chablis-achtig oester aroma.

Qua smaak is het steenfruit zoals perzik en abrikoos veel dominanter. De wijn is strakdroog en de hoge zuren en mineralen zorgen voor een tintelend gevoel op je tong. De afdronk is niet bijzonder lang en drinkt gemakkelijk door. Een leuke zomer wijn voor in de zon, maar ook mooi te combineren met schaal- en schelpdieren!

Producent Bailly-Lapierre
Jaar 2018
Druiven Sauvignon blanc
Alcoholpercentage 12,5%
Land Frankrijk
Streek Saint-Bris, Bourgogne
Prijs €8,-
Prijs-kwaliteitverhouding 65/100

 

Informatiebronnen:

 

 

 

 

Dit artikel is niet gesponsord

 

Genoten van dit artikel? Volg Kelderpraat dan op Instagram of Facebook!

 


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.