Meer leren over wijn is slechts een paar klikken van je verwijderd! ­čŹĚ

Tenuta delle Terre Nere Etna Rosso 2018

"De vulkaan geeft meer dan hij neemt"

- Marco de Grazia

Het wijnhuis

Het wijnhuis Tenuta delle Terre Nere werd in 2002 opgericht door Marco de Grazia. Een lefgozer als je beseft dat zijn wijngaarden op de noordelijke flank van de Etna liggen, een van de actiefste vulkanen van Europa.

Op deze vulkanische gronden maakt Marco enkel gebruik van inheemse Siciliaanse druiven: Nerello Mascalese en Nerello Cappuccio. Dit zijn als het ware twee neefjes die samen voor prachtige wijnen kunnen zorgen. Beiden hebben flinke zuren en tannines, maar Cappuccio is de elegantste van de twee en zorgt ook voor de meeste kleur en in de wijn.

Beide Nerello druiven zijn goed in het uitdrukken van hun omgevingsfactoren, terroir genoemd, in hun uiteindelijke smaak in de wijn. Dit zorgt ervoor dat je, onder de juiste omstandigheden, erg mooie en bijzondere wijnen kan maken.

Het terroir

Terroir is een lastige term en wordt regelmatig verkeerd begrepen. Vaak wordt gedacht dat het alleen gaat over de grondsoort waarop de druif groeit. Hoewel de grond er zeker onderdeel van uit maakt, is terroir zoveel meer dan enkel de bodemsoort. Simpel gezegd is terroir het samenspel van druivenras, het klimaat, de bodem, de ligging van de wijngaard en de keuzes van de wijnmaker.

In het geval van deze Etna Rosso hebben we te maken met een erg bijzonder terroir: vulkanische grond! Dit zorgt ervoor dat de wijn meer mineraliteit en rokerige aroma's mee krijgt.

Vaak is het zo dat in zuidelijker gelegen gebieden de temperatuur erg hoog is waardoor er zware wijnen ontstaan met aroma's en smaken van donker fruit. Dit is in het geval van wijnen van de Etna toch even anders: door de hoogte van de wijngaarden, soms tot wel 1000 meter hoog, hebben we hier te maken met een koel klimaat en dat zorgt voor lichtere en frissere wijnen.

Omdat de gebruikte druiven heel goed zijn in het uitdrukken van het terroir en een lichtgekleurde wijn opleveren, wordt het gebied regelmatig vergeleken de Bourgogne. De parallel tussen beide gebieden is zeker te leggen, maar het is natuurlijk vooral een commerciële truc om de wijnstreek bekend te maken bij het grote publiek. Persoonlijk vind ik dat de Etna wijnen meer liefde op zichzelf verdienen.

Wijngaard van Tenuta delle Terre Nere | www.tenutaterrenere.com

Over de wijn

Deze Etna Rosso wordt gemaakt van de jongere druivenstokken van de wijngaard. Dat wil zeggen; relatief jong. Ze zijn namelijk gemiddeld al zo'n 35 jaar oud, maar voor zijn top cuvées gebruikt Marco druivenstokken die wel meer dan 100 jaar oud zijn en zelfs de druifluis plaag van de vorige eeuw overleefd hebben!

De wijn wordt voor 95% gemaakt van Nerello Mascalese en het overige deels wordt opgevuld met Nerello Cappuccio. De wijngaarden liggen op 600 tot 900 meter boven zeeniveau en worden pas halverwege oktober geoogst.

De wijn wordt voor het bottelen 16 maanden in enorme Franse eikenhouten vaten gerijpt zodat de tannines iets afzwakken. Omdat de vaten erg groot zijn, krijgt de wijn geen in-your-face aroma's van houtgebruik.

Proefnotities

 • Kleur
  De wijn heeft een robijnrode kleur, vergelijkbaar met die van een Pinot Noir of Nebbiolo.

 • Geur
  De wijn heeft even tijd nodig om alle aroma's de ruimte te geven. De wijn is het allerlekkerst als je hem schenkt in een Pinot Noir glas of decanteert als je hem, net als ik, wat 'jong' drinkt.
  De wijn heeft duidelijke aroma's van framboos en kersen, die worden ondersteund in een rokerige kruidigheid waarin ook duidelijk rozemarijn, laurier en zwarte peper herkenbaar is. Een bijna ijzerachtige mineraliteit dat doet denken aan groot stuk vlees en prachtige aardse aroma's van bosgrond.

 • Smaak
  Dat aardse en kruidige vinden we ook terug in de smaak. De wijn heeft wat tannines, maar deze overheersen niet en zijn mooi geïntegreerd in de wijn. De wijn heeft mooie zuren en mineraliteit en vindt daarmee een mooie balans tussen kracht en elegantie. De wijn is prachtig op zichzelf, maar ook geweldig mooi te combineren met gerechten uit bijvoorbeeld de Italiaanse keuken. Ik dronk de wijn bij een Ragù bolognese, wat echt een immens mooie combo was!

De wijn is online te koop op verschillende sites voor ongeveer €17.Dit artikel is niet gesponsord

Genoten van dit artikel? Volg Kelderpraat dan op Instagram of Facebook!


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.