Meer leren over wijn is slechts een paar klikken van je verwijderd! 🍷

Manchuela: de onontdekte parel van Spanje

De meeste wijnliefhebbers worden niet echt warm van de wijnen uit La Mancha, het warme en over-productieve hart van Spanje waar vooral bulkwijnen vandaan komen. Wat kunnen we dan verwachten van een streek dat zich vertaalt tot ‘het mindere La Mancha’, oftewel La Manchuela? Nou, een heleboel eigenlijk!

La Manchuela | Bron: nytimes.com | tekst gaat door onder de foto

La Historia

La Manchuela maakte tot 1982 deel uit van het La Mancha gebied. La Mancha stond en staat bekend om het produceren van bulkwijnen die voornamelijk gebruikt worden voor brandy*. Weinig mooie wijnen, op wat uitzondering na natuurlijk. De wijnboeren in La Manchuela wilde zich hiervan distantiëren en gingen op zoek naar hun eigen stijl, druivenrassen en identiteit. Het duurt dan tot 2000 voordat het gebied een eigen D.O. (denominación de origin) krijgt. Ach, mañana, mañana.

*Sterk alcoholische drank op basis van wijn

Manchuela kaart

Kaart van La Mancha & D.O. Manchuela (donkergroen) | bron: manchuela.wine | Tekst gaat door onder de foto

Queen B.

Waar het in La Mancha voornamelijk draait om de druiven airén (witte druif; levert vooral oersaaie en instabiele wijnen op), cencibel (blauwe druif; beter bekend als tempranillo) en wat commercieel interessantere druivenrassen zoals merlot, chardonnay, verdejo en cabernet sauvignon, heeft DO Manchuela zich qua rode wijnen gericht op andere druiven. We vinden hier, buiten cencibel, namelijk ook monastrell (mourvèdre), garnacha (grenache) en ook syrah is steeds meer in opkomst, druiven die we vooral kennen uit het Rhônegebied in Frankrijk. Maar de grote held van de streek is de bobal-druif. Ondanks dat deze druivensoort niet bij iedereen een belletje doet rinkelen, wordt hij in Spanje veel verbouwd en is het, op tempranillo na, de meest aangeplante blauwe druivensoort.

De bobal druiven zijn wat groter dan gemiddeld en komen in stevige trossen aan de druivenstok te hangen. Het toffe aan bobal is dat het goed tegen droogte kan en in hele warme gebieden voldoende frisse zuren kan behouden waardoor de wijn niet te zwaar en log wordt. De wijnen hebben wat gemiddelde tannines, kruidigheid en zijn bovenal erg fruit gedreven. Dat laatste is belangrijk om even te onthouden.

Bobal druiven

Bobal-druiven | bron: spanishwinelover.com | tekst gaat door onder de foto

De hoogte in

Ongelooflijk belangrijk voor wijn zijn de omgevingsfactoren van de druivenstok. ‘Terroir’ is een optelsom van klimaat, topografie, tradities, wijnmaaktechnieken, omliggende beplanting en de bodem. De optelsom hiervan is uiteindelijke de wijn in je glas.

Manchuela is een vrij droog gebied, maar de nabijheid van rivieren en de Middellandse Zee maken het continentaal klimaat relatief mild. De meeste (kwaliteits)wijnen uit Manchuela zijn afkomstig van kalkrijke wijngaarden die tot wel 1000 meter hoog liggen, wat ook weer voor de nodige verkoeling zorgt. Kalkrijke bodems zorgen ervoor dat de wijnstokken voldoende voedingstoffen binnen krijgen zodat zij sappige, fruitige druiven produceren. Ook zijn kalkrijke bodems, in een warm klimaat zoals in Manchuela, goed in het behouden van voldoende vocht voor de wijnstokken*.

*Grappig, want in koelere gebieden zorgt het er juist voor dat de wijnstokken niet té makkelijk bij water kan. 

Gedreven fruit

Het zijn jonge en ambitieuze wijnmakers die het gebied op de kaart aan het zetten zijn. Een daarvan is Juan Antonio Ponce. Hij leerde de kneepjes van het vak toen hij tijdens zijn wijnmakersopleiding stage liep bij grootheid Telmo Rodriguez, bekend om zijn terroir- en vooral fruitgedreven wijnen. Telmo maakt wijn in diverse delen van Spanje en liet Ponce dan ook kennis maken met allerlei verschillende gebieden, terroirs en druiven. In Frankrijk ontwikkelde Ponce een interesse in biodynamische wijnbouw, iets dat hij later ook in zijn wijnhuis zou toepassen.

Juan Antonio Ponce maakt in zijn wijnhuis vooral wijnen van de bobal druif (hij heeft een kleine garnacha wijngaard overgekocht maar maakt hiervan slechts 2000 flessen). Een druif die zich, volgens Ponce, perfect ontleent om zijn verschillende terroirs tot uitdrukking te brengen. Hiervoor maakt hij gebruik van oude wijnstokken, wat zorgt voor meer complexe wijnen, waarvan sommigen zelfs nooit geënt zijn!**. Zijn wijnen zijn aangenaam fris met een gebalanceerd alcoholniveau, complex en aangenaam fruitig (zoals zijn leermeester Telmo). Oh, en zijn wijnen zijn prima betaalbaar! Ik ben fan, maar dat had je waarschijnlijk al door. 😉

**Bijna alle druivenstokken zijn geënt op Amerikaanse onderstokken waardoor ze resistent zijn voor de druifluis. Meer hierover weten? Check dit artikel van Le Club des Vins!

Juan Antonio Ponce met zijn Old Vines

Juan Antonio Ponce met zijn oude bobal-stokken | tekst gaat door onder de foto

Met de Franse slag

Een andere naam die het gezicht vormt van het moderne Manchuela is die van Victor de la Serna, een wijnjournalist die in 1998 met oenoloog Rafael Orozco het wijnhuis Finca Sandoval begon. Hoewel Victor ouder is dan de meeste wijnstokken en al jaren een grote naam is binnen de wereld van wijn, is het wijnhuis met slechts 23 jaar zeker nog jong te noemen.

Waar we in Spanje de druiven monastrell en garnacha regelmatig tegenkomen, zien we deze niet vaak in combinatie met syrah zoals we dat in de Zuidelijke Rhône in Frankrijk wel vaak zien. Bij Finca Sandoval is dat anders; al hun wijnen zijn blends van verschillende druiven en voornamelijk syrah en touriga nacional (bekend van portwijnen uit de Douro) maken hierin de dienst uit. Victor en Rafael hebben in de loop der jaren de mogelijkheid gekregen om oudere wijngaarden van monastrell, garnacha en bobal te kopen en daarmee stijgt ieder jaar het percentage van deze druiven in de verschillende blends. Geen halfslachtig werk, maar wel duidelijk geïnspireerd op de stijl van collega wijnmakers uit het zuiden van Frankrijk.

Victor de la Serna
Finca Sandoval

Victor de la Serna en zijn wijnhuis Finca Sandoval | bron: fincasandoval.com


Informatiebronnen:

Het boek 'The World Atlas of Wine' van Hugh Johnson & Jancis Robinson

www.fincasandoval.com 

www.wine-searcher.com

www.foodswinesfromspain.com 

www.timatkin.com 

Dit artikel is niet gesponsord

 

Genoten van dit artikel? Volg Kelderpraat dan op Instagram of Facebook!


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.