Recente artikelen

Mega moderne technieken in het eeuwenoude Bourgogne

De Bourgogne geldt als één van de aller oudste wijngebieden ter wereld. Waar het eeuwen geleden een trendsetter was met zijn visie op terroir, geldt het vandaag de dag vooral als één van de grote klassiekers en zijn de wijnen die het voortbrengt onveranderlijk van torenhoge kwaliteit. Innovatie is niet per se een woord dat met dit gebied wordt geassocieerd. Eeuwenoude tradities vormen de ruggengraat van de Bourgogne, maar eigenwijze en hypermoderne wijnmakers als Laurent Ponsot maken daar met liefde gehakt van. Net als van oplichters trouwens, ook daar moet Mr. Ponsot niets van hebben.

Lees meer »

Vrouwelijke elegantie op de eeuwenoude Wiebelsberg

Wiebelsberg is één van de drie Grand Crus van Andlau, het dorpje dat genesteld zit tussen Chateau de Haut-Andlau en Chateau de Spesbourg.  Andlau kent een rijke historie die teruggaat naar de Romeinse tijd. Destijds stond er een rijke abdij waarvan de eerste stenen zijn gelegd in het jaar 880, dankzij Keizer Karel de Dikke. De twee eerder genoemde kastelen dateren ook uit deze tijd. Deze twee kastelen waren dan ook gebouwd om de belangrijke abdij te verdedigen. Want je weet het, de monniken zijn sterren in het verbouwen en maken van wijn, maar niet per se in het verdigen van hun eigen hagje. Het dorpje wat ontstond rondom de abdij en onder de beveiliging van de kastelen stond, draagt de naam van de rivier die er doorheen stroomt, net als de familie die het dorp heeft opgebouwd: de familie Andlau.

Lees meer »

Is Cabernet Franc de kroonprins van Toscane?

Cabernet franc is een druivenras voor de liefhebber. Vaak als we het over cabernet franc hebben, hebben we het al snel over zijn nakomelingen die razend populair zijn in de wijnwereld van nu. Daarmee doe je een druif als cabernet franc geen eer aan, want met zijn eigenzinnige karakter kan hij wijnen van absolute wereldtop opleveren. Best of Wines stuurde mij een Toscaanse cabernet franc, afkomstig van het wijnhuis Le Macchiole in Bolgheri. Een wijn die zich, volkomen terecht, mag meten met de absolute top in zijn soort.

Lees meer »

Mexicaanse sinaasappel salsa

In de Mexicaanse keuken kan Salsa voor bijna alle gerechten worden gebruikt. Salsa's komen in verschillende geuren en kleuren maar voor alle varianten geldt: DOSEER VOORZICHTIG! Probeer de salsa eerst op zichzelf voordat je je hele gerecht en mee verrijkt, want ze kunnen verraderlijk pittig zijn. Mijn (Kelderpraat-)oranje variant is gemaakt van sinaasappels, tomaat en jalapeño. Na twee weken Mexico vond ik 'm qua spice goed te doen, maar mijn partner-in-wine vond hem toch wel behoorlijk scherp. Gebruik op eigen risico dus! ;)

Lees meer »

Mexicaanse taco's a la carne asada y champiñones

In Mexico kom je het echt overal tegen: taco's. Niet gemaakt met de harde taco schelpen die we hier in Nederland kennen, maar kleine soft shells die je binnen een aantal happen weg hebt. Je kunt eindeloos variëren, maar ik ging na mijn reis door Mexico zelf aan de slag om een carne asada en vegetarische variant te maken. Althans, een maandje later dan, want ik was wel even klaar met de Mexicaanse keuken na twee weken salsa-smaken voor ontbijt, lunch en avondeten. In Mexico eten ze taco's bijna ieder moment van de dag, maar voor een volwaardig avondmaal heb je aan drie of vier stuks per persoon genoeg. 

Lees meer »

Avocado-vrije guacamole

Avocado's zijn duur en, in een strijd voor een betere wereld, niet bepaald een milieuvriendelijk alternatief voor vlees. Niet alleen kosten ze flink wat water (zo'n tien keer meer dan tomaten), ook worden er in hoog tempo bossen voor gekapt in bijvoorbeeld Mexico of Zuid-Afrika. Om zonder schuldgevoel te kunnen genieten van een portie 'guac', heb ik deze "guacamole" op basis van kikker- en tuinerwten bedacht. In Mexico zullen ze ongetwijfeld met de vuist of tafel slaan bij het lezen van dit recept, maar ik vind 'm erg smakelijk bij tortillachips of op een taco. ¡Buen apetito!

Lees meer »

Climate change: hoe past de wijnwereld zich aan?

Wijn vertelt het verhaal van haar omgeving, haar terroir. Het vertaalt haar sense of being tot smaken en aroma's die ons meer vertellen over de omstandigheden in de regio waar de wijnstok staat. Om die reden zal je klimaatontkenners in de wereld van wijn niet zo snel tegenkomen. Wijn levert namelijk het ultieme bewijs van veranderingen in het klimaat. Niet alleen oogsten we gemiddeld een stuk vroeger, ook de (potentiële) alcoholgehaltes zijn een duidelijk bewijs voor een stijgende gemiddelde jaartemperatuur. Ondertussen bereiden wijnboeren en regio's zich voor op de veranderingen die nodig zijn om met het veranderende klimaat om te gaan, met bijvoorbeeld de keuze tot andere druivenrassen of zelfs soorten. Benieuwd hoe de vork in de steel zit? On y va!

Lees meer »

Wijnacademie avonturen - Deel III: EXAMS ARE CALLING!

Eind mei was het zo ver en stonden de eerste examens van de Vinologenopleiding van de Wijnacademie op het programma. Zoals ik in Deel II van deze serie al vertelde, had ik de modules "wijnbouw, vinificatie en Frankrijk" en "analytisch proeven" op de planning staan. In deel III van mijn avonturen op de Wijnacademie vertel ik je meer over de laatste weken vóór de examens en natuurlijk de examens zelf!

Lees meer »

Pétillant naturel, pet-nat, pet-wat?!

Pétillant naturel, maar vooral de afkorting ‘pet-nat’, is een term die in steeds meer hippe restaurantjes, wijnbarretjes en wijnkoperijen opduikt. Heb jij het al eens voorbij zien komen, of misschien zelfs wel geproefd? In dit artikel zal ik je meenemen door de wondere wereld van pet-nat. Pétillant naturel betekent letterlijk ‘natuurlijk bruisend’. Oftewel: een wijn die bruist zonder menselijke interventie, manipulatie of innovatieve technieken. Maar hoe werkt dat dan? Laten we hiervoor eerst een klein uitstapje nemen naar de wereld van natuurwijn met gastblogger Eline!

Lees meer »

Levendige energie in de Elzas!

De Elzas is dé Franse wijnregio voor Riesling. Deze noordelijke regio van Frankrijk is gesitueerd langs de Vogezen, een bergketen die als een schild fungeert tegen regen en andere neerslag waardoor de Elzas de regio in Frankrijk is met de op één na minste neerslag (400-500 mm) per jaar*. Het levert wijnen op met een uniek Elzasser karakter. In zijn eerste gastblog voor Kelderpraat duikt Benjamin Roelfs onder in het biodynamische karakter van zijn favoriete wijnregio.

Lees meer »

F*CK Port: zo combineer je kaas & wijn!

Voor een land dat bekend staat om haar kazen zijn we op z'n zachtst gezegd ontzettend belabberd bezig als het gaat om het combineren van wijn en kaas. Half Nederland loopt namelijk warm van een glas zoete port bij het kaasplankje en dat slaat eigenlijk op alle fronten de plank mis. Allereerst is het erg lastig (lees: onmogelijk) om een passende wijn te vinden voor alle kazen op een divers kaasplankje en daarbij walst een port als het ware over vrijwel alle kazen heen (enkele uitzonderingen daargelaten). Nee kaasvrienden, vanaf vandaag gaan we dat helemaal anders doen. Aan de hand van vijf prachtige kazen, afkomstig van Zuivelhoeve Leiden, duik ik in de wereld van wijn en kaas. 

Lees meer »

Ürziger Würzgarten: Kruidentuin aan de Moezel!

Rondom het dorpje Ürzig, aan de Moezelrivier, liggen de wijngaarden van Ürziger Würzgarten. Roodgekleurde en extreem steile hellingen leveren hier een bijzondere en hele ‘rijpe’ stijl wijn op waarvan alle druiven met de hand worden geplukt. Het is niet voor niets dat op deze plek al eeuwen lang wijn wordt gemaakt. Het gebied is erg uniek in zijn klimaat en bodemgrond, vandaar dat een echte ‘terroir-druif’ als riesling zich hier helemaal thuis voelt.

Lees meer »

'Rozijntjeswijn': zwoele wijnen gemaakt van ingedroogde druiven

Het indrogen van druiven is een eeuwenoude techniek die wijnen oplevert met meer concentratie en complexiteit. Buiten zoete dessertwijnen wordt deze techniek ook toegepast in droge rode wijnen, zoals de befaamde Amarones uit Valpolicella, maar ook op andere plekken kiezen wijnmakers ervoor om wijn te maken op deze bijzondere methode. Ik ging op zoektocht naar het hoe & waarom achter 'rozijntjeswijnen' en stuitte daarbij ook op betaalbare alternatieven.

Lees meer »

Wijnacademie avonturen - Deel II: Proeven, proeven, proeven

Mijn opleiding tot vinoloog is ondertussen in volle gang. De afgelopen maanden waren druk, met lange en intensieve maandagen, maar ontzettend leuk en leerzaam. Net als het kabinet, is inmiddels ook de proefgroep lang en breed geformeerd en kijk ik vol goede moed uit naar de komende maanden. In deel II van mijn avonturen op de wijnacademie zal ik jullie vertellen hoe zo'n lesdag er uitziet.

Lees meer »

Wegdromen aan het Gardameer met de wijn uit Lugana

Italië is misschien wel hét wijnland dat steeds weer blijft verbazen met onbekende wijnregio's en druivenrassen. Zo zal de herkomstbenaming 'Lugana' niet bij iedereen een belletje doen rinkelen. In deze wijnstreek aan het Gardameer draait het voornamelijk om de compleet verkeerd begrepen turbianadruif. Onbekend maakt onbemind, dus laat me je voorstellen aan niemand minder dan de DOC Lugana!

Lees meer »

'Port Primeur': kwaliteit of keiharde cash cow

Naar voorbeeld van de Beaujolais zijn steeds meer gebieden gaan kijken naar (extreem) jong gereleasete wijnen waarmee al vroeg na de oogst geld kan worden verdiend. Ook in de Douro-streek zijn er wijnmakers die oor hebben naar een dergelijke wijn. Eén van die wijnmakers is Albino Jorge Sousa, die een voorstel deed om een nieuwe classificatie in het leven te roepen, genaamd ‘Full Body-Young Harvest’ Port. Een toffe stap of gewoon een keiharde cash cow?

Lees meer »

Benguela Cove demonstreert: Zuid-Afrika is cool

Zuid-Afrika is misschien wel één van de meest onderschatte wijnlanden ter wereld. Veel te vaak wordt de gehele productie over één kam geschoren, terwijl een aantal producten steeds vaker laten zien dat er prachtige wijnen vandaan komen, met name uit de koelere delen van het land. Één van die wijnhuizen is Benguela Cove. Tijdens een perslunch van Monnik Dranken bij sterrenrestaurant Bolenius maak ik kennis met wijnmaker Johann Fourie en zijn wijnen.

Lees meer »

Steak tartaar à la "snelle pasta bolognese"

Eén van mijn grootste ergernissen zijn recepten die een grote middelvinger zijn naar het traditionele gerecht. Zo vind je op een receptenwebsite van een grote supermarktketen recepten als "snelle pasta bolognese", die qua receptuur kant noch wal raken. Een bourgondische vriend vond dat je het nog beter rauw kon serveren en zo ontstond dit gerecht als persiflage. Als geluk bij een ongeluk bleek het ook nog een verdomd lekker te zijn. Dus bij dezen, mijn steak tartaar à la "snelle pasta bolognese".

Lees meer »

Het 'ouderen' van wijn: feit & fabel

Het bewaren van wijn... Kraantje Pappie en Maan zingen er al over in hun nummer 'Rode Wijn': “Het wordt beter met de tijd / net als goede rode wijn”. Niet alleen bij 'de Crane' en Maan heerst het misverstand dat iedere (rode) wijn maar beter wordt met de tijd, ook veel wijndrinkers denken onterecht hetzelfde. Hoewel het zeker waar is dat sommige wijnen met de tijd beter worden, is het zeker niet bij iedere wijn de bedoeling om deze voor langere tijd te bewaren. Wat is er waar over het 'ouderen' van wijn en waar moet je op letten bij het (willen) bewaren van ervan?

Lees meer »

Wijnacademie avonturen - Deel I: Late start op een vroege morgen

Hè bah, ben ik dan echt een dagjes omschrijvende blogger geworden? Tenenkrommend en immers slechts één letter verwijderd van een nóg tenenkrommender "beroep". Ja en nee. Ik heb besloten mijn dagen op de wijnacademie te documenteren als naslag werk voor mijzelf en anderen. Leuk voor nu, maar hopelijk ook voor later. Ik zal niet iedere lesdag of proefgroepsessie beschrijven, maar zo nu en dan zal ik jullie een update geven over dit geweldige jaar.

Lees meer »

Scheermessen met uien terrine

Deze scheermessen met uien terrine is een geweldige manier om tijdens een thuisdiner eens goed uit te pakken en prima geschikt als voor- of tussengerecht. De uien terrine kost even wat voorbereiding, maar de scheermessen zijn zo klaar. Dit gerecht, met ál zijn facetten, combineren met een wijn is wat tricky, maar deze houtgelagerde aligoté paste er perfect bij!

Lees meer »

Op de bres voor 'mineraliteit'

Mineraliteit is waarschijnlijk één van de meest controversiële onderwerpen in de wijnwereld. De term wordt veel gebruikt om geuren en smaken van een wijn te duiden waarvan de gedachte vaak is dat deze afkomstig zijn van de bodem waar de druivenstok op groeit. Volgens sommigen is dat complete nonsens en zijn wijnstokken helemaal niet in staat om mineralen uit de bodem in zijn druiven te stoppen, maar toch wordt mineraliteit veel gebruikt in proefnotities. Ik denk dat de waarheid in het midden ligt en spring met alle liefde op de bres voor één van mijn favoriete geur en smaak omschrijvingen: mineraliteit.

Lees meer »

Lust voor het Oor: Wijngerelateerde Top Podcasts!

Podcasts schieten op dit moment als  p̶a̶d̶d̶e̶n̶s̶t̶o̶e̶l̶e̶n̶ wijnstokken uit de grond. Ook op wijngebied is er op dit moment ontzettend veel te vinden in de wereld van podcasts. Ik ben een groot fan van podcasts! Je kunt ze namelijk tijdens en tussen allerlei bezigheden door beluisteren zonder dat je er écht voor hoeft te zitten, maar ook dat is trouwens heerlijk! Daarom vertel ik je graag over mijn favoriete wijngerelateerde podcasts!

Lees meer »

Provençaalse lamsschenkel met polenta

Deze Provençaalse lamsschenkel ziet er behoorlijk indrukwekkend uit, maar is eigenlijk niet zo lastig om te maken. De schenkel is afkomstig van de poot van het lam en heeft een wat lange tijd nodig om mooi gaar en mals te worden, perfect om uit te pakken op een vrije dag. Onderaan een mooie wijnspijs combinatie om je avond helemaal compleet te maken! Je kunt lamsschenkels overigens bij de meeste (Turkse) slagers gemakkelijk krijgen. 

Lees meer »

Wijnfestijn: zo combineer je wijn & eten!

"Wijn komt het allermooist tot zijn recht in combinatie met eten", luidt de visie van registervinoloog en eigenaar van wijnbar Proeflokaal 1574 Maarten van den Dries. In zijn carrière deed Maarten ontzettend veel kennis op over wijn, maar ook over wijn én spijs. In zijn boek Wijnfestijn breekt hij dit vat aan kennis open en deelt hij het met de buitenwereld. Proost!

Lees meer »

Tropische flatbread met vegetarische kipstuckjes en feta

Geen inspirerend verhaal over de oorsprong van dit gerecht, maar gewoon simpelweg een belachelijk lekker gerecht met een geweldige zoet-pittige ananassaus, perfect voor de zomerse dagen én een goed excuus voor een glas riesling. Dit gerecht is natuurlijk ook te maken met echte kip, maar laat je alsjeblieft eens verrassen door de geweldige kwaliteit en smaak van de producten van de Vegetarische Slager. Mocht je toch echte kip willen gebruiken, raad ik (biologische) kipdijfilet aan. 

Lees meer »

Support Oranje, Drink Lokaal!

Het Europees Kampioenschap voetbal staat voor de deur. Een perfecte gelegenheid om stil te staan bij Nederlandse wijnen! Want of het nu drinkt om successen te vieren of verdriet weg te drinken deze EK box vol wijn van Nederlandse bodem gaat jou door de wedstrijden heen helpen én is een geweldige manier om kennis te maken met deze lokale top producten!

Lees meer »

Manchuela: de onontdekte parel van Spanje

De meeste wijnliefhebbers worden niet echt warm van de wijnen uit La Mancha, het warme en over-productieve hart van Spanje waar vooral bulkwijnen vandaan komen. Wat kunnen we dan verwachten van een streek dat zich vertaalt tot ‘het mindere La Mancha’, oftewel La Manchuela? Nou, een heleboel eigenlijk!

Lees meer »

Melanzane alla Parmigiana

Melanzane alla Parmigiano is één van mijn favoriete Italiaanse gerechten. Het bestaat uit lagen aubergine met daartussen kaas en een rijke tomatensaus. Hoewel dat simpel klinkt, kost het echt even wat tijd om te bereiden. Gelukkig is die tijd en moeite het dubbel en dwars waard, het eindresultaat is namelijk geweldig en goed te combineren met (Italiaanse) wijn!

Lees meer »

De rebelse vruchtenwijnen van Bruis & Ketel

In hartje Utrecht, vermomd als studentenhuis, bevindt zich een heuse wijnmakerij. Oké… niet écht wijn, want dat moet van druiven worden gemaakt, maar mousserende vruchtenwijn gemaakt van alles behalve druiven. Het klinkt wat funky en dat is het ook. De interesse is gewekt en het is tijd om bij de mannen van Bruis & Ketel langs te gaan.

Lees meer »

60 jaar oude port: Kopke Vintage 1960

Het drinken van een fles die veel ouder is dan jij zelf is een magisch moment. De wijn in deze fles heeft 60 jaar moeten wachten tot dat hij weer daglicht mocht zien. En in die tijd is er veel veranderd: kleuren televisie werd bedacht, internet kwam op, het vallen van de muur, het aan- én aftreden van Beatrix en ga zo maar door; deze fles zag het allemaal.

Lees meer »

Olivier Cousin Pur Breton 2018

Cabernet franc is een wat ondergewaardeerd druivenras. Terwijl het een onvoorstelbaar belangrijke druif is in de wereld van wijn. In Bordeaux komen we hem vaak tegen in blends, maar wat meer naar het Noorden van Frankrijk, in de Loire, rockt hij ook solo. Olivier Cousin, een ontzettend rebelse wijnmaker, verbouwt in zijn wijngaarden in Anjou alleen nog maar cabernet franc. Zijn wijn 'Pur Breton' vertelt een groots verhaal over Oliviers visie op wijn.

Lees meer »

Interview with Gerrit Walter from Weingut Walter

Weingut Walter is a family winery from Briedel, situated in the Mosel area. Current winemaker Gerrit Walter took over the business in 2012 and continued his family’s work by making wine in one of the most interesting winegrowing areas in the world. I’ve visited his winery last summer when we we stayed in the Mosel. We stumbled on his winery on our last day and gave him a visit. Gerrit showed us his cellar en gave us a tasting. The quality of his wines truly amazed us. After harvest I gave him a call to talk about his wines.

Lees meer »

Laat de zon in je glas met wijnen uit Rueda!

Het wijngebied Rueda is het thuis van de populairste witte druif van Spanje: verdejo. Hoewel het gebied en de druif misschien niet bekend zijn bij iedereen, wint het snel aan terrein. Dat is niet zo gek: de wijnen hebben een ontzettend aangenaam fris karakter en zijn ontzettend aromatisch met veel aroma’s van citrus en tropisch fruit. Een echte terrastopper, maar ook ontzettend food-friendly en met de juiste passie en aandacht kunnen prachtige complexe wijnen ontstaan. Tijd voor een ontdekkingsreis naar het warme Rueda. ¡Vamos!

Lees meer »

5x boeken voor wijnliefhebbers!

Wat geef je nou cadeau aan een wijnliefhebber die wekelijks al de mooiste flessen wijn open trekt en veel te kritisch is op jouw fleskeuze? Wat dacht je dan van een boek over wijn? Mijn lijstje must-have boeken voor wijnliefhebbers helpt je op weg! Natuurlijk ook leuk om voor jezelf te kopen! ;-)

Lees meer »

Prei & zalm soep met sauvignon blanc

Heerlijk als voorgerecht, maar kan in een grote portie ook prima door op zichzelf. Ik ben zelf ontzettend fan van look groenten zoals prei, ui, bies en knof. Het groene en frisse karakter van de soep met vettigheid en romigheid van de gerookte zalm en geitenkaas. Ik serveerde er een heerlijke sauvignon blanc uit Trentino bij die van zichzelf ook een mooi groen karakter heeft, maar daarbij ook frisse zuren die als het ware door het romige heen snijden.

Lees meer »

Wijnjargon voor tijdens het kerstdiner: wat betekent malolactisch?

De wereld van wijn zit vol lastige termen die worden gebruikt om te omschrijven wat je in je glas hebt zitten. Deze termen zorgen er vaak voor dat het drinken van mooie wijnen als ontoegankelijk wordt gezien. Zonde, omdat veel van deze termen juist meer duidelijkheid kunnen scheppen over waarom een wijn smaakt hoe hij smaakt. Daarom is het tijd voor een lesje wijnjargon: wat betekent malolactisch?

Lees meer »

Clemens Busch: een ode aan de ‘Meester van het Terroir’.

Als wijnmakers de rocksterren van onze wereld zouden zijn, zou Clemens Busch de populariteit van The Beatles nog ontstijgen. Net als bij de Beatles is het product van Clemens van hoge kwaliteit, eigenzinnig en zijn tijd vooruit. Wie mij een beetje kent weet dat ik mijn liefde voor Clemens Busch niet onder stoelen of banken steek. Deze zomer bezocht ik het wijnhuis en stond ik tussen zijn wijngaarden op de Marienburg. Ontzettend gaaf en bijzonder om te zien waar de lievelingetjes in mijn k̶l̶i̶m̶a̶a̶t̶koelkast vandaan komen en álles te proeven. Welkom bij deze lofzang aan de ‘Meester van het Terroir’, mijn ode aan Clemens Busch.

Lees meer »

The Full English Breakfast Burger!

Een full English breakfast is een notoir fenomeen afkomstig van de andere kant van de Noordzee. Wat er precies allemaal bij hoort is nogal een punt van discussie, maar aan een basis van ei, spek, tomaat, worst en bonen valt niet te twisten. Het klinkt misschien als een bizar brak of bezopen idee om van dit alles een burger te maken, zeker wanneer je leest dat er een heuse English tea-mayonaise bij komt kijken. Het eindresultaat was ontzettend lekker en best wel vuig. Ik presenteer u: The Full English Breakfast Burger!

Lees meer »

Super Tuscans: rebelse wijnen in topvorm!

Italianen zijn een trots volk en maken dan ook vooral wijn van een van de vele duizenden inheemse Italiaanse druivenrassen. Zoals in wel meer Europese landen kent het land strikte regels wat betreft het maken van wijn. In bepaalde streken mag je enkel gebruik maken van bepaalde druiven en het hiervan afwijken lijdt tot de ultieme straf voor een wijnboer: het classificeren van de wijn tot ‘tafelwijn’.

Lees meer »

Zuid-Amerikaanse klassieker: picanha met chimichurri

Picanha, of te wel staartstuk, is een stuk van het vlees dat de laatste jaren aan een opmars is begonnen. Het stuk is in Zuid-Amerikaanse landen erg populair op de barbecue. Het is niet lastig te bereiden en bevat ontzettend veel smaak. Omdat het hier nog niet bekend is bij de meute scheelt het enorm in prijs met stukken van vergelijkbare kwaliteit!

Lees meer »

Uitzondering op de regel: sauvignon blanc uit de Bourgogne

De wereld van wijn zit vol met regels. Dit maakt het soms lastig om alles te begrijpen, maar biedt ook houvast om een bepaalde regio te begrijpen. Een van die regels is bijvoorbeeld dat witte wijn uit de Bourgogne altijd gemaakt wordt van chardonnay en in een enkel geval van het hele onbekende aligoté.

Lees meer »

How it's made: WITTE WIJN!

Het klinkt wat basaal, simpel en misschien zelfs saai, maar om aroma's, smaken en andere eigenschappen van wijn volledig te snappen is het eigenlijk super belangrijk om te weten hoe zo’n  vergist druivensapje gemaakt wordt. Dus, om een bekend Discovery Channel programma te quoten: "let's check out how it's made!"

Lees meer »