Steak tartaar à la "snelle pasta bolognese"

Eén van mijn grootste ergernissen zijn recepten die een grote middelvinger zijn naar het traditionele gerecht. Zo vind je op een receptenwebsite van een grote supermarktketen recepten als "snelle pasta bolognese", die qua receptuur kant noch wal raken. Een bourgondische vriend vond dat je het nog beter rauw kon serveren en zo ontstond dit gerecht als persiflage. Als geluk bij een ongeluk bleek het ook nog een verdomd lekker te zijn. Dus bij dezen, mijn steak tartaar à la "snelle pasta bolognese".

Lees meer »

Scheermessen met uien terrine

Deze scheermessen met uien terrine is een geweldige manier om tijdens een thuisdiner eens goed uit te pakken en prima geschikt als voor- of tussengerecht. De uien terrine kost even wat voorbereiding, maar de scheermessen zijn zo klaar. Dit gerecht, met ál zijn facetten, combineren met een wijn is wat tricky, maar deze houtgelagerde aligoté paste er perfect bij!

Lees meer »

Provençaalse lamsschenkel met polenta

Deze Provençaalse lamsschenkel ziet er behoorlijk indrukwekkend uit, maar is eigenlijk niet zo lastig om te maken. De schenkel is afkomstig van de poot van het lam en heeft een wat lange tijd nodig om mooi gaar en mals te worden, perfect om uit te pakken op een vrije dag. Onderaan een mooie wijnspijs combinatie om je avond helemaal compleet te maken! Je kunt lamsschenkels overigens bij de meeste (Turkse) slagers gemakkelijk krijgen. 

Lees meer »

Tropische flatbread met vegetarische kipstuckjes en feta

Geen inspirerend verhaal over de oorsprong van dit gerecht, maar gewoon simpelweg een belachelijk lekker gerecht met een geweldige zoet-pittige ananassaus, perfect voor de zomerse dagen én een goed excuus voor een glas riesling. Dit gerecht is natuurlijk ook te maken met echte kip, maar laat je alsjeblieft eens verrassen door de geweldige kwaliteit en smaak van de producten van de Vegetarische Slager. Mocht je toch echte kip willen gebruiken, raad ik (biologische) kipdijfilet aan. 

Lees meer »

Melanzane alla Parmigiana

Melanzane alla Parmigiano is één van mijn favoriete Italiaanse gerechten. Het bestaat uit lagen aubergine met daartussen kaas en een rijke tomatensaus. Hoewel dat simpel klinkt, kost het echt even wat tijd om te bereiden. Gelukkig is die tijd en moeite het dubbel en dwars waard, het eindresultaat is namelijk geweldig en goed te combineren met (Italiaanse) wijn!

Lees meer »

Prei & zalm soep met sauvignon blanc

Heerlijk als voorgerecht, maar kan in een grote portie ook prima door op zichzelf. Ik ben zelf ontzettend fan van look groenten zoals prei, ui, bies en knof. Het groene en frisse karakter van de soep met vettigheid en romigheid van de gerookte zalm en geitenkaas. Ik serveerde er een heerlijke sauvignon blanc uit Trentino bij die van zichzelf ook een mooi groen karakter heeft, maar daarbij ook frisse zuren die als het ware door het romige heen snijden.

Lees meer »

The Full English Breakfast Burger!

Een full English breakfast is een notoir fenomeen afkomstig van de andere kant van de Noordzee. Wat er precies allemaal bij hoort is nogal een punt van discussie, maar aan een basis van ei, spek, tomaat, worst en bonen valt niet te twisten. Het klinkt misschien als een bizar brak of bezopen idee om van dit alles een burger te maken, zeker wanneer je leest dat er een heuse English tea-mayonaise bij komt kijken. Het eindresultaat was ontzettend lekker en best wel vuig. Ik presenteer u: The Full English Breakfast Burger!

Lees meer »

Zuid-Amerikaanse klassieker: picanha met chimichurri

Picanha, of te wel staartstuk, is een stuk van het vlees dat de laatste jaren aan een opmars is begonnen. Het stuk is in Zuid-Amerikaanse landen erg populair op de barbecue. Het is niet lastig te bereiden en bevat ontzettend veel smaak. Omdat het hier nog niet bekend is bij de meute scheelt het enorm in prijs met stukken van vergelijkbare kwaliteit!

Lees meer »

Thuis italiaans genieten: Ragù bolognese

Ragù bolognese, of te wel pasta bolognese is een traditioneel Italiaans gerecht uit de stad Bologna. Een echte Italiaan zal je echt wat aandoen als je dit niet maakt met tagliatelle en dat is eigenlijk ook het lekkerste. Dit recept voldoet niet hélemaal aan de regels van een traditionele ragù, maar komt wel aardig in de buurt. Het is zeker niet moeilijk om te maken, maar vergt wel wat geduld dus begin op tijd!

Lees meer »