Meer leren over wijn is slechts een paar klikken van je verwijderd! 🍷

Lust voor het Oor: Wijngerelateerde Top Podcasts!

Podcasts schieten op dit moment als  p̶a̶d̶d̶e̶n̶s̶t̶o̶e̶l̶e̶n̶ wijnstokken uit de grond. Ook op wijngebied is er op dit moment ontzettend veel te vinden in de wereld van podcasts. Ik ben een groot fan van podcasts! Je kunt ze namelijk tijdens en tussen allerlei bezigheden door beluisteren zonder dat je er écht voor hoeft te zitten, maar ook dat is trouwens heerlijk! Daarom vertel ik je graag over mijn favoriete wijngerelateerde podcasts!

Alle podcasts zijn toegankelijk via de meeste reguliere podcastapps

Le Club & Sommeljj de Podcast

De onofficiële OG op het gebied van podcasts van Nederlandse bodem. Jan-Jaap en Nadien maken podcasts over allerlei wijngerelateerde thema's, vaak met een bepaald gebied of druif in de hoofdrol. Inmiddels diep in het tweede seizoen van hun podcast proberen ze nog steeds structuur aan te brengen aan het geheel. Gelukkig tevergeefs, want bij deze podcast heb je écht het gevoel bij hen aan tafel te zitten terwijl ze heerlijk keuvelen over wijn.

Iedere podcast is geweldig informatief en hartstikke toegankelijk voor wijnliefhebbers op welk niveau dan ook. En hoewel ze zelf ontzettend veel kennis van zaken hebben, sluiten er regelmatig gasten aan om nóg dieper de stof in te duiken zoals Esmee Langereis, Bram Faber of Moritz Peeters. Ohja! Je kunt Nadien en Jan-Jaap tegenwoordig zelfs steunen via Petje.af. In ruil daarvoor ontvang je om de maand een setje proefflesjes wijn om blind te proeven. In de podcast bespreken ze vervolgens de wijnen en hun proefnotities. Très bien!

I'll drink to that

Oud-sommelier Levi Dalton maakt sinds 2012 een podcast over wijn. In I'll drink to that interviewt hij wijnprofessionals uit allerlei hoeken en gaten. Van wijnmakers tot verkopers en sommeliers tot kaartenmakers (tip!) komen er echt grote namen langs in zijn podcast. De afleveringen zijn wat lang, maar het is een prachtige deepdive in de wereld van wijn. Het niveau ligt in een groot deel van de interviews wel wat hoog, maar laat dit je alsjeblieft niet afschrikken. 

Het is namelijk echt mega interessant om de verschillende verhalen onder begeleiding van de soms wat droge stem van Levi Dalton te horen. De podcast is niet altijd even regelmatig in het posten van nieuwe content, maar met bijna 500 interviews is er nog genoeg om je lange tijd bezig te houden!

GuildSomm

GuildSomm is een platform voor wijnprofessionals dat zich vooral richt op educatie. Onderdeel hiervan is de GuildSomm podcast waarop met enige regelmaat zeer interessante afleveringen verschijnen. Verschillende Master Sommeliers komen langs en het niveau ligt vrij hoog, maar de verscheidenheid aan onderwerpen is groot. Ik weet zeker dat er voor iedere wijnprofessional wel een onderwerp tussen zit dat bij je past. En een beetje uit je comfort zone worden getrokken is nog nooit iemand slechter van geworden! ;-)

Een aantal van mijn favoriete afleveringen is die over "Blind tasting and poetry", met Master of Wine Nick Jackson, bekend van het boek Beyond Flavour en over riesling met onder andere de wijnmaakster van het legendarische wijnhuis Joh. Jos. Prüm.

Wijn van Nu

Wijn van Nu is een wijngerelateerde podcast in de ruim(st)e zin van het woord. Wijnondernemers Manon de Boer en Zelda Molenaar richten zich met deze podcast met name op de wijnprofessional en het (online) ondernemen daaromheen. De afleveringen gaan bijvoorbeeld over hoe jij je bewust wordt van je eigen verhaal, hoe je jezelf neerzet op sociale media en (wijn)ondernemen an sich, maar de afleveringen en tips zijn zeker geschikt voor ondernemers in andere branches.

De podcast is nog niet zo lang gelanceerd, maar ik was meteen gegrepen door het enthousiasme en de kennis van Manon en Zelda. Ik denk dat we in de toekomst nog veel meer van dit duo gaan horen!

Somm TV

Somm TV is het platform van de makers van de SOMM films (ook een tip, mocht je die nog niet gezien hebben). Regisseur Jason Wise neemt je tijdens de podcast bij de hand door (zijn) wijnwereld waarbij ontzettend veel toffe wijnkenners voorbij komen die hij heeft leren kennen tijdens het maken van zijn films. Regelmatig terugkerende gaten zijn bijvoorbeeld Paul Grieco, de markante eigenaar van Terroir Wine Bar uit New York of Brian McClintic, (oud-)Master Sommelier uit de SOMM films. 

De afleveringen combineren vaak wijn met andere voordehand en minder voordehand liggende onderwerpen zoals koken, films en sport. Aanraders zijn de afleveringen over German wines (part 1 & part 2) en over stambomen van druivenrassen.

Tafelwijn TV

Oké, oké... Technisch gezien zijn dit filmpjes in plaats van podcasts... MAAR! Wouter Moll en Julian Klaassen hebben een geweldig interessant platform opgezet met informatieve filmpjes tussen de 10 en 30 minuten over wijn. Niet alleen bespreken ze het verhaal achter een bepaald gebied, maar proeven ze ook de wijnen die daar vandaan komen. En als kers op de taart, alsof de heren van zichzelf al niet bergen aan wijnkennis hebben, betrekken ze ook nog andere wijnkenners erbij om nóg meer diepgang te bieden.

Ik ben echt ontzettend fan van Tafelwijn TV. Het enige nadeel is dat het filmpjes zijn waardoor je niet zomaar iets anders kunt doen (en InstagramTV het filmpje 'reset' als je per ongelijk weg klikt...). Gelukkig zijn de afleveringen nu ook op Spotify te vinden, maar dan merk ik toch dat het visuele zeker zijn toevoeging had. 

Klare Wijn Podcast

De Klare Wijn Podcast is een prachtige combinatie tussen lange verhalen en duidelijke informatie. Hosts zijn Antoin Peeters en Ernst-Jan Overduin, twee welbespraakte heren met een passie voor -hoe kan het ook anders- wijn. De podcasts zijn een prettige afwisseling tussen flauwe opmerkingen, leuke weetjes en mooie verhalen rond originele thema's. Ook kun je via sponsorsamenwerkingen bij bijna iedere podcast een wijnpakket bestellen met wijnen die in de podcasts besproken worden. 

Ernst-Jan en Antoin vormen een geweldig duo, waarbij Ernst-Jan zijn verhalend vermogen als wijndocent mooi laat zien en Antoin steeds goed tot de kern komt (zou hij iets mee moeten doen! 😉). Aanraders zijn de afleveringen over flessen, kurken en etiketten en over Baron Philippe de Rothschild.


Dit artikel is niet gesponsord

 

Genoten van dit artikel? Volg Kelderpraat dan op Instagram of Facebook!


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.