Meer leren over wijn is slechts een paar klikken van je verwijderd! 🍷

Wijnfestijn: zo combineer je wijn & eten!

"Wijn komt het allermooist tot zijn recht in combinatie met eten", luidt de visie van registervinoloog en eigenaar van wijnbar Proeflokaal 1574 Maarten van den Dries. In zijn carrière deed Maarten ontzettend veel kennis op over wijn, maar ook over wijn én spijs. In zijn boek Wijnfestijn breekt hij dit vat aan kennis open en deelt hij het met de buitenwereld. Proost!

Persoonlijke smaakdatabase

Maarten begint zijn boek met een uitleg over datgene dat aan het begin staat van zijn visie op wijn & spijs: je persoonlijke smaakdatabase.

Simpel gezegd houdt dit in dat iedereen een persoonlijke beleving heeft wanneer het aankomt op smaak. Deze database vormt zich je hele leven lang met alle (zintuiglijke) indrukken die de revue passeren.

Juist omdat smaak zo persoonlijk is, kan het combineren van wijn lastig zijn. Gelukkig heeft Maarten een wijn-spijsmatrix ontwikkeld waarmee je zowel het gerecht als de wijn ontleedt en het combineren daarvan een eitje wordt! ;-)

"Je hoeft geen wijnkenner te zijn om te weten welke wijn je waarbij drinkt"

Wijnspijs-matrix

Wijn-spijs combinaties die je online vindt zijn vaak erg vaag en algemeen waardoor het moeilijk wordt een spetterende combinatie te maken. 'Een cabernet sauvignon' doet het bijvoorbeeld goed bij een 'rood stuk vlees'. Veel te onduidelijk, zo vond ook Maarten van den Dries.

In zijn boek leert hij hoe je een gerecht in verschillende smaakcomponenten verdeelt, maar ook welke componenten in een wijn belangrijk zijn om op te letten. Zo noteer je bijvoorbeeld niet alleen de voornaamste kenmerken van het druivenras, maar let je ook op de gebruikte wijnmaaktechnieken en de regio waar hij vandaan komt.

Het combineren van wijn met eten draait namelijk om de overeenkomsten of juist contrasten tussen deze eigenschappen. Zo werkt het combineren van een picanha van de BBQ goed met een rode wijn uit Plan de Dieu (Rhône, Frankrijk) omdat beiden rokerige smaken en aroma's bevatten. Maar neem bijvoorbeeld de combinatie van een pittig shrimps & cheese gerecht met een gewurztraminer uit Franken; waarbij de scherpe marinade als het ware wordt afgeblust door de fruitige elementen van de wijn.

Ook vind je in het boek een aantal concrete suggesties en recepten waarbij ook wordt uitgelegd waarom het mooi samen gaat.

Niet alledaags

Ook voor de wat meer geoefende wijndrinker is het boek een must-have. Buiten de frisse blik op wijn-spijs, bespreekt Maarten ook een aantal minder bekende streken en druiven. Ben jij bekend met 'off-dry' wijnen uit de Gascogne (Zuidwest Frankrijk) of de witte feteasca regala druif uit Roemenië? Waarschijnlijk niet! En zo wel, dan leert Wijnfestijn je een aantal geweldige mooie combinaties met één van de recepten uit het boek.

Wil jij zelf aan de slag met de wereld van wijn & spijs? Je kunt een gesigneerde versie het boek hier bestellen!

Maarten krijgt het éérste boek in ontvangst van BBQ-koning en goede vriend Jord Althuizen. Maarten verzorgt al jaren de wijn-spijs combinaties in de BBQ boeken van Jord.
Bron: Leidseglibber.nl


Dit artikel is niet gesponsord

 

Genoten van dit artikel? Volg Kelderpraat dan op Instagram of Facebook!


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.