Meer leren over wijn is slechts een paar klikken van je verwijderd! 🍷

Wijnacademie avonturen - Deel I: Late start op een vroege morgen

Hè bah, ben ik dan echt een dagjes omschrijvende blogger geworden? Tenenkrommend en immers slechts één letter verwijderd van een nóg tenenkrommender "beroep". Ja en nee. Ik heb besloten mijn dagen op de wijnacademie te documenteren als naslag werk voor mijzelf en anderen. Leuk voor nu, maar hopelijk ook voor later. Ik zal niet iedere lesdag of proefgroepsessie beschrijven, maar zo nu en dan zal ik jullie een update geven over dit geweldige jaar.

Niet op de vinologenopleiding, maar wel uiterst serieus aan het proeven

Omdat het redelijk last-minute besloten en geregeld is dat ik de vinologen opleiding ga doen. (Lees: mag nog niet starten met m'n masteropleiding en de inschrijving was eigenlijk al gesloten...) Voelde deze dag wat gek. Voor veel van mijn mede-studenten echt iets waar weken naar is uitgekeken, was voor mij iets waar nog weinig voorpret voor was opgebouwd. Een beetje als een fles mousserende wijn zonder druk. Prettig bijeffect is wel dat ik dus ook niet belachelijk nerveus was: chill.

Wat wel minder chill was, was de aanvangstijd van 09.00 in Groes-f*cking-beek. Lees: 6u opstaan, 2u in de auto zitten. Ik ben, natuurlijk, totaal geen ochtend mens, dus dit voelde een beetje als de opgave van de eeuw. ("Wen er maar alvast aan" - fulltime werkende vriend)

Eenmaal in Groesbeek aangekomen word ik bij binnenkomst natuurlijk gelijk herkend als de invloedrijke winefluencer die ik ben. "Hey, Kelderpraat!" klinkt het. Ik zou graag willen zeggen dat ik deze passage uit mijn duim zuig, maar ben stiekem best wel trots op dit waargebeurde voorval. Een introductie door voorzitter Henrico van Lammeren geschiedt, met hier en daar een grap over zijn gewichtstoename door zijn wijnpassie. Oh god, die kan ik er na de corona-kilo's niet bij hebben.

De ingang van Colonjes in Groesbeek

Het woord is aan Adam Dijkstra, wijnmaker van Colonjes. Colonjes is een van de grotere (grootste?) wijnhuizen in Nederland. Hij vertelt, inclusief rustgevend Eindhovens accent, over zijn beginjaren in de wijnwereld, vrouw en huisdieren, hybride druivenrassen en wijnbouwtechnieken. Er wordt ingegaan op verschillende kruis- en ent mogelijkheden en ik voel een deur aan kennis open gaan. Wat zeg ik? Deuren! Het voelt alsof je een game op een hogere moeilijkheidsgraad zet en er daardoor opnieuw van kan genieten.

We proeven een tweetal van zijn wijnen. Mijn proefnotities zijn, al zeg ik het zelf, on-point. Voordat we aan de lunch beginnen krijgen we onze hernia-veroorzakende boeken- en kaartenset mee. Jezus. De lunch bestaat uit een slecht afgebakken pistolet met prima beleg en tomatensoep. De eerste stappen naar een proefgroep worden gezet, maar dat maakt de uiteindelijke formatie niet gemakkelijker. Mark Rutte, ik snap uw pijn.

De dag wordt afgesloten met een tour door de wijngaard van Colonjes, dat helaas flink is getroffen door valse meeldauw en daardoor een opbrengst van slechts 50% verwacht, auwtsj. Gelukkig is er ook veel positiefs gaande in Groesbeek. In de kelder vertelt Adam over vooruitstrevende bio projecten waarbij hij stabilisatoren ontwikkelt die sulfieten kunnen vervangen. Ik raak oprecht geïnspireerd en gemotiveerd van zijn enthousiasme over wijn en wijnmaken.

Ik heb er zin in!


Geschreven door Rik Hogeland, sinds kort dus vinoloog in opleiding ;-)
"Wijn is een geweldige combinatie van historie, technieken, geografie, wetgeving en marketing. Op Kelderpraat.nl duik ik deze wereld in en neem je daarbij graag mee in mijn ontdekkingstocht! Geniet jij met me mee?"


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.