Meer leren over wijn is slechts een paar klikken van je verwijderd! 🍷

Wijnacademie avonturen - Deel II: Proeven, proeven, proeven

Mijn opleiding tot vinoloog is ondertussen in volle gang. De afgelopen maanden waren druk, met lange en intensieve maandagen, maar ontzettend leuk en leerzaam. Net als het kabinet, is inmiddels ook de proefgroep lang en breed geformeerd en kijk ik vol goede moed uit naar de komende maanden. In deel II van mijn avonturen op de wijnacademie zal ik jullie vertellen hoe zo'n lesdag er uitziet.

Hoe meer ik leer, hoe minder ik weet

Het is een cliché waar menig wijnliefhebber tegen aanloopt wanneer je je steeds meer verdiept in de wondere wereld van vergist druivensap, maar daarmee niet minder waar. De wereld zit zo vol met regels, uitzonderingen, veranderingen en historie dat de lessen van zo'n vier uur per thema bij lange na niet genoeg zijn. Gelukkig maakt dat wijn juist zo leuk. Gelukkig hebben we nog een flink aantal lessen te gaan en vallen de boeken in de categorie hernia-gevaarlijk. Dat is natuurlijk stiekem ook wel het magische van wijn: je bent nooit uitgeleerd.

Wijn in de morgen, is een dag zonder zorgen

De ochtenden op de wijnacademie beginnen met een les in het analytisch proeven van wijn. Onze groep krijgt les van niemand minder dan Robert Handjes, die dat al ruim 20 jaar doet voor de Wijnacademie en nog veel langer actief is in de wijnwereld.

In deze lessen komt steeds een ander thema aan bod. Zo hebben we ons bijvoorbeeld bezig gehouden met oogstjaren (drie verschillende Puligny-Montrachets naast elkaar, raap me op), terroir (driemaal Elzasser riesling), druivenrassen en klimaatzones. Sinds de jaarwisseling zijn we van start gegaan met examengericht proeven, waarbij de wijnen werkelijk van alles kunnen zijn. Niet alleen moet hierbij je proefvaardigheid goed op orde zijn (én geen blijvende klachten hebben van coronette), ook moet je voldoende kennis hebben om de antwoordmogelijkheden goed te kunnen overwegen. Weet je bijvoorbeeld niet dat Juliénas één van de tien cru gemeenten uit de Beaujolais is én deze wijnen dan relatief krachtig is voor een 100% gamay? Dan kun je nooit zeker weten dat dat antwoord (on)juist is!

Na de lunch ga je door met een les in een bepaald thema, bijvoorbeeld een bepaald wijnland of regio('s). Persoonlijk vond ik de lessen van Joris Snelten over Champagne, Gerhard Horstink over vinificatie technieken, Lars Daniëls over de Rhône en van Fred Nijhuis over Noord-Italië dé hoogtepunten so far, maar dan hebben we de lessen over Bordeaux (inclusief Zuidwest Frankrijk!), de Bourgogne en Duitsland nog niet gehad. Life's good.  

Proeven, proeven, proeven

Aan de wijnacademie heb je om de maandag les. In de week dat je geen les hebt, kom je samen met je proefgroep samen. Wij zijn begonnen met het proeven in thema van de voorafgaande les, maar hebben een paar weken besloten, op aanraden van vinologen die ons voor gingen, een deel van de proefsessie te laten bestaan uit compleet willekeurige wijnen, zoals op het examen.

Leerzaam, maar vooral erg gezellig om met een groep wijnliefhebbers uit allerlei branches (horeca, retail of gewoon gepassioneerd) verschillende wijnen te proeven, beschrijven en te begrijpen. Ook biedt zo'n groep wine nerds de mogelijkheid om dikke flessen te klappen. Zo hebben we mogen genieten van een aantal vintage champagnes ('96, verdikkeme wat gaaf), top Bordeauxs en andere verrassende wijnen. 

Aan de studie

Ondertussen heb ik me ook ingeschreven voor een aantal examens die eind mei worden getoetst. In totaal bestaat de opleiding uit vier verschillende modules*, waarvan ik me voor twee modules heb ingeschreven: Analytisch proeven en Wijnbouw, vinificatie en Frankrijk. Er gaan nog flink wat studie uren zitten in snoeiwijzen, productiestappen en de honderden appellaties van het land van bon, bon, oui, oui, croissant. Iemand nog studietips? Heel graag! 😇

* Module 1: wijnbouw, vinificatie en Frankrijk
Module 2: overige landen van Europa
Module 3: wijnlanden buiten Europa, wetgeving, wijn en prijs, gezondheid, marketing
Module 4: analytisch proeven


Geschreven door Rik Hogeland
"Wijn is een geweldige combinatie van historie, technieken, geografie, wetgeving en marketing. Op Kelderpraat.nl duik ik deze wereld in en neem je daarbij graag mee in mijn ontdekkingstocht! Geniet jij met me mee?"

Genoten van dit artikel? Volg Kelderpraat dan op Instagram of Facebook!


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.