Meer leren over wijn is slechts een paar klikken van je verwijderd! 🍷

Wijnacademie avonturen - Deel III: EXAMS ARE CALLING!

Eind mei was het zo ver en stonden de eerste examens van de Vinologenopleiding van de Wijnacademie op het programma. Zoals ik in Deel II van deze serie al vertelde, had ik de modules "wijnbouw, vinificatie en Frankrijk" en "analytisch proeven" op de planning staan. In deel III van mijn avonturen op de Wijnacademie vertel ik je meer over de laatste weken vóór de examens en natuurlijk de examens zelf!

Vive la France

Frankrijk is nou eenmaal het allerbelangrijkste wijnland ter wereld. Het is toonaangevend geweest met druivenrassen, blends en wetgeving voor de hele wijnwereld. Niet gek dus dat dit land zijn hele eigen examenmodule heeft gekregen en een groot deel van de lessen op de wijnacademie zijn gewijd aan de wijnregio's en France.

Helaas zit het land ook behoorlijk lastig in elkaar. Niet alleen heeft iedere wijnregio weer andere regels en typiciteiten, ook heeft het binnen die regio's weer allerlei herkomstbenamingen met zijn eigen druivenrassen en wetgeving. C'est beaucoup!

De afgelopen weken heb ik me dan ook volledig gestort op dit prachtige wijnland dat ik er bijna over ging dromen. Ik kan ontzettend genieten van de wijnen uit de Loire en Bourgogne, maar damn wat zitten deze gebieden onvoorstelbaar complex in elkaar!

Daarnaast bestond de module ook over vinificatietechnieken. Een tricky onderwerp waarbij ik soms gelijk weer wist waarom ik scheikunde op de middelbare school snel liet vallen. 

Gouden regel

Daarnaast deed ik ook de module "analytisch proeven". Een examen waarbij je 12 wijnen voor je neus krijgt en de vraag voor zich spreekt: wat zit er in je glas? Dit examen werd voor mij een sessie overdenken voor gevorderden, want zelfs de éérste wijn heb ik bijna gênant veel over getwijfeld. "If it looks, smells and tastes like chardonnay, it probably is chardonnay" zeg ik altijd tegen mijn eigen cursisten de gedachte aan die leus hielp me door een groot deel van het examen in.

Mijn tactiek was simpel: éérst een proefnotitie maken met een eventuele uitkomst in druivenras en/of afkomst en daarna pas kijken want de antwoordmogelijkheden waren. Ik verbaas mezelf nog steeds over het feit dat ik bij één wijn vrij zeker sylvaner wist te herkennen, maar bij het zien van de antwoordmogelijkheden tóch koos voor riesling in plaats van sylvaner. Een dure fout.

De uitslag

Afgelopen week kwam de uitslag binnen. Een zenuwslopende middag, want alle mails werden per stuk verstuurd waardoor een deel van de proefgroep al wist of ze het hadden gehaald, terwijl ik druk mijn e-mail aan het refreshen was.

Goed en slecht nieuws: de module "Wijnbouw, vinificatie en Frankrijk" heb ik gehaald, maar helaas had ik één fout te veel bij het proeven. Het was tóch sylvaner.

Begin oktober is het volgende examenmoment. Dan ga ik in ieder geval weer proeven en ik ga nog even overwegen of ik de overige theorie modules ("overige landen van Europa" & "wijnlanden buiten Europa, wetgeving, wijn en prijs, gezondheid, marketing") naast elkaar durf te doen. Het zou wel schitterend zijn om de opleiding in één jaar te vervullen!


Genoten van dit artikel? Volg Kelderpraat dan op Instagram of Facebook!

Geschreven door Rik Hogeland
"Wijn is een geweldige combinatie van historie, technieken, geografie, wetgeving en marketing. Op Kelderpraat.nl duik ik deze wereld in en neem je daarbij graag mee in mijn ontdekkingstocht! Geniet jij met me mee?"


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.