Donkiesbaai: de ‘garage wijnen’ van Jean Engelbrecht

Tijdens mijn vakantie in Stellenbosch vroeg Rik aan mij of ik niet een artikel wilde schrijven voor Kelderpraat, natuurlijk wilde ik dat wel. Het liefst over een wijn of wijnhuis met een mooi verhaal of een rijke geschiedenis. Dat komt wel goed, zei ik. Toen ik in mijn favoriete wijnbar in Stellenbosch vroeg welke wijn nou echt speciaal is, adviseerde de sommelier mij meteen de Donkiesbaai Steen. Steen is de Zuid-Afrikaanse benaming voor chenin Blanc. Een druivenras dat van origine uit Frankrijk komt, maar tegenwoordig het meest wordt geproduceerd in Zuid-Afrika.

Jean Engelbrecht

Donkiesbaai is een range van wijnen die eigendom is van Jean Engelbrecht en wordt geproduceerd door het wijnhuis Guardian Peak dat is gelegen in de voetheuvels van Helderberg. Engelbrecht is ook eigenaar van het gerenommeerde wijnhuis Rust en Vrede, en de merken Afrikaans, Stellenbosch Reserve en Cirrus. De naam Donkiesbaai komt van Jean Engelbrechts geliefde vakantieoord Donkin Bay, dat ook wel verbasterd naar Donkiesbaai. De wijnen van Donkiesbaai begonnen als zogenoemde ‘garage wijnen’. De term ‘garage wijnen’ is bedacht omdat Engelbrecht deze wijnen voor het eerst letterlijk in zijn garage maakte met restanten van de oogst van de Rust en Vrede wijnen. Deze wijnen deden het echter zo goed dat Engelbrecht besloot ze op grote schaal te produceren.

Donkiesbaai produceert zes verschillende soorten wijn: Cinsault, Grenache Noir, Suiderkruis (een blend van 50% cinsault, 40% grenache noir en 10% syrah), Steen (chenin blanc), Grenache Blanc en een dessertwijn genaamd Hooiwijn. De druiven van al deze wijnen zijn afkomstig uit Piekenierskloof. De wijnen zelf worden gemaakt op het Guardian Peak Estate in Stellenbosch.

Bush Vines

Engelbrecht heeft ervoor gekozen om de Donkiesbaai wijnen in de traditie van de nieuwe wereld te maken, en zijn meer gedreven op een fris en fruitig karakter in plaats van het eiken karakter dat sommige Zuid-Afrikaanse wijnen hebben, zoals bijvoorbeeld de wijnen van Rust en Vrede. De reden hierachter is simpel: Engelbrecht wil wijnen creëren die  aan de ene kant toegankelijk zijn voor mensen die totaal geen kennis van wijn hebben, en tegelijkertijd een nieuwe en quirky ervaring creëren voor mensen die wel een goede wijn kennis hebben. Wat deze wijnen speciaal maakt is een het gebruik van ongeïrrigeerde ‘bush vines’ in diepe zandgronden op een hoogte van 520 meter boven zeeniveau. Het gebruik van bush vines in Zuid-Afrika komt steeds vaker voor, hierbij worden wijnranken niet op de klassieke manier aan ‘draaitjies’ vastgebonden, maar op natuurlijke manier aangeplant waardoor de wijnranken op kleine bosjes lijken, vandaar de naam. Door het gebruik van bush vines krijgen de druiven een complexere en intensere smaak doordat ze dicht bij de grond groeien en dus meer grondstoffen opnemen, hier tegenover staat wel dat de oogst van bush vines kleiner is dan die van normale wijnranken.

Onmisbare wijnen van Donkiesbaai

Donkiesbaai kent twee Flag Ship wijnen: Steen en Zuiderkruis. De Steen wordt verbouwd op diepe zandgrond op een hoogte van 520 meter hoogte op bush vines van 20 en 38 jaar oud. Om een zo uniek mogelijk palet te creëren worden de druiven op drie verschillende tijden geoogst; de twee vroege oogsten zorgen voor een frisse zuurgraad, waarna de tweede ronde een perfecte balans brengt van rijp tropisch fruit. De laatste twee oogsten, die van de lagere takken worden geplukt en dus kleinere druiven geven, maken de wijn af met een diepe concentratie en gewicht van de wijn. De Steen 2022 is gefermenteerd in een mix van Frans eiken wijnvaten, roestvrijstale tanks, en betonnen ‘eieren’, waardoor de Steen de chenin karakters krijgt van ananas, groene appel, met een limoen-achtige afdronk. De wijn heeft niet voor niets vier sterren in de Platter’s gids van 2023 gekregen.

De andere flagship wine van Donkiesbaai is al even speciaal: Suiderkruis, een blend van 50% cinsault, 40% Grenache Noir en 10% syrah. Net zoals de Steen zijn de druiven afkomstig van bush vines die groeien op 520 meter in Piekenierskloof. De cinsault en Grenache Noir druiven worden spontaan gefermenteerd, de pumpovers en punchdowns van de most worden handmatig uitgevoerd om zo zorgvuldig mogelijk de smaak en kleur uit de druiven te halen. Deze blend wordt gerijpt voor 12 maanden in 500 liter vaten van Frans eiken.  Deze wijn is zowel licht van kleur als smaak; een fruitig palet van rode bessen en cranberry, met een zachte kruidige afdronk dankzij de syrah. Ook de Suiderkruis heeft vier sterren gekregen in de Platter’s gids van 2023.

Als laatste de dessertwijn: Hooiwijn, wederom vier sterren in de Platter’s gids van 2023. De naam ‘Hooiwijn’ is afkomstig van het proces dat de druiven doorgaan om een goede dessertwijn te worden. De druiven voor deze wijn worden geoogst van oude chenin bush vine ranken. Vervolgens worden de druiven te drogen gelegd op hooi. De druiven worden voor twee weken te drogen gelegd waardoor ze bijna tot rozijnen worden. Hierdoor houd je zeer suikerrijke druiven over en zorgen deze suikers voor een natuurlijke zoetheid als niet alle suikers worden omgezet tot alcohol tijdens de vergisting. Deze wijn heeft 6 maanden gerijpt op eikenhouten vaten van 300L, en heeft geweldige karakter van perzik, abrikoos, afgemaakt met limoensap. De Hooiwijn kan gemakkelijk nog 20 tot 30 jaar bewaard blijven, maar is ook nu al heerlijk.

Kelderprater

  • Hein Wille

    Hein Wille heeft 5,5 jaar in het mooie Stellenbosch mogen studeren waar hij, door de liefde, kennis maakte met de schitterende wijnhuizen en wijnen die Zuid-Afrika te bieden heeft. De liefde ging, maar de interesse in Zuid-Afrikaanse wijnen bleef bestaan. Hein zet deze passie voor één van ‘s werelds mooiste wijnlanden dan ook graag op digitaal papier voor Kelderpraat.nl.

Written by

Hein Wille heeft 5,5 jaar in het mooie Stellenbosch mogen studeren waar hij, door de liefde, kennis maakte met de schitterende wijnhuizen en wijnen die Zuid-Afrika te bieden heeft. De liefde ging, maar de interesse in Zuid-Afrikaanse wijnen bleef bestaan. Hein zet deze passie voor één van ‘s werelds mooiste wijnlanden dan ook graag op digitaal papier voor Kelderpraat.nl.

previous thumbnail
Previous Post
De magie van Bourgondische pinot noir
Next Post
Benguela Cove Demonstreert: Zuid-Afrika is cool
next thumbnail

Leave a comment