De magie van Bourgondische pinot noir

De Bourgogne is een eeuwenoude wijnregio in het oosten van Frankrijk. In het hart van de streek, de Côte d’Or, vinden we een familiebedrijf dat eer doet aan de historie van deze schitterende streek, namelijk Domaine A.F. GROS. In dit wijnhuis zwaaien broer en zus Mathias & Caroline Parent de scepter en hebben zij zich toegelegd op het werken met de eigenwijze pinot noir druif. En met succes! Het wijnhuis mag zich tot de top van de regio rekenen en dankzij Best of Wines mocht ik hun Pommard 1er Cru les Chanlins proeven.

Bourgondisch terroir

De Bourgogne is onderheven aan de gevolgen van historische keuzes. In de middeleeuwen maakten abdijen al onderscheid tussen verschillende wijngaarden omdat zij grote verschillen in kwaliteit van de wijnen hieruit afkomstig vonden. Ook destijds was pinot noir al een geliefde keuze voor het maken van rode Bourgogne en de onlosmakelijke band tussen dit druivenras en het Bourgondische begrip terroir vond dan ook hier zijn oorsprong.

Oogst bij AF GROS | bron: af-gros.com | tekst gaat door onder de foto

Pinot noir an sich is wel een behoorlijk lastpak. Het heeft een voorliefde voor koele gebieden, maar is met zijn compacte druiventrossen dan wel weer ontzettend gevoelig voor schimmels. Geen druivenras waarmee je als wijnmaker rustig achterover kan leunen, maar een ware diva die regelmatig om aandacht schreeuwt. Met voldoende aandacht en kennis kun je het als wijnmaker groot laten worden tot de allermooiste wijnen ter wereld, dat het in zich heeft om de allerkleinste verschillen in terroir tot in het glas te vertalen. Het wijnhuis A.F. Gros heeft in het hart van de Bourgogne een aantal hectares aangeplant staan met deze kleine druif en maakt daar grootse wijnen van.

De Kleine Generaal

In de Côte d’Or bezit het wijnhuis A.F. Gros grond in verschillende gemeentes en wijngaarden. Een versnippering die helemaal niet gek is in de Bourgogne, maar om dat te begrijpen moeten we terug naar de tijd van de Kleine Generaal. Napoleon bepaalde in 1804 namelijk dat al het grondbezit in het geval van overlijden gelijk moest worden verdeeld over alle (mannelijke) erfgenamen. Dit heeft gezorgd voor een enorme verdeling van grond over verschillende eigenaren, waardoor sommige wijngaarden wel meer dan honderd verschillende eigenaren hebben.

Omdat de prijzen van wijngaarden compleet de pan uit zijn gerezen, zie je vandaag de dag nog steeds middeleeuwse oplossingen voor gewenste expansies van het wijngaarden arsenaal: het huwelijk. Zo werd A.F. GROS in 1988 opgericht door Anne-Françoise Gros. Zij kreeg een deel van het familie domein Gros nadat haar ouders het verdeelde over alle drie de kinderen. Na het trouwen met François Parent mochten zij maarliefst 13 hectares tot hun eigendom rekenen in de Côte d’Or en Beaujolais. Vandaag de dag hebben hun kinderen Mathias en Caroline het voor het zeggen in het wijnhuis, waarbij de eerstgenoemde zich focust op het wijnmaken. Vader François heeft de wijnkelder nog wel onder supervisie, dat zich als één van de laatste wijnhuizen nog écht in de stad Beaune bevindt.

Overigens is de naam Gros geen onbekende in de Bourgogne. Verschillende takken van de familie hebben hun eigen wijndomein, zoals het befaamde Anne Gros en Gros Frère et Soeur.

Caroline & Mathias | bron: af-gros.com | tekst gaat door onder de foto

Precisie in Pommard

Een van die wijngaarden die zij bezitten is de Premier Cru wijngaard Les Chanlins (0.13/4.43ha) in Pommard. Pommard zelf staat bekend om het voortbrengen van relatief krachtige pinot noirs met stevige tannines en diep donker fruit door de diepe kleibodems. In Les Chanlins vinden we meer kleine stenen in de bodem terug en minder klei waardoor het een wat rustigere Pommard oplevert, dat íets meer de lichtvoetigheid van het nabijgelegen Volnay laat zien.

Wijngaarden van AF Gros in Pommard | bron: af-gros.com | tekst gaat door onder de foto

A.F. GROS Pommard Premier Cru ‘Les Chanlins’ 2018
Pinot noir | ± € 85,-

In de neus komen de aroma’s van rijpe kers en braam je enthousiast tegemoet, gecombineerd met een lichte vleug nootmuskaat en zoethout. Het doet een beetje denken aan een stoffige kast waarnaast een set modderige laarzen staan te drogen. Wijnen als dit zijn van het kaliber dat je meeneemt naar een andere plek en een andere tijd. Ik zit gelijk terug bij de openhaard tijdens een vakantie in Noord-Frankrijk.

In de smaak laat het zijn spierballen zien: relatief stevige tannines en verkwikkende zuren die worden gecombineerd met de kruidigheid van versgemalen zwarte peper en de sappigheid van rijpe pruimen. Een prettige mineralige, zoutige smaak dat doet denken aan in sojasaus gebakken champignons.

Het prijskaartje is er een die past bij Bourgogne. Het is behoorlijk, maar de wijn is iedere euro echt dubbel en dwars waard. Het is een wijn die ongetwijfeld in je top-10 favorieten eindigt en waar je nog lang aan terug zult denken. Dan vallen die paar tientjes nog best mee! 😉

Pommard van AF Gros, te koop via bestofwines.com
Dit artikel is geschreven in samenwerking* met Best of Wines

Best of Wines is een wijnwinkel waar liefhebbers hun hart kunnen ophalen met een assortiment dat gevuld is met de aller gaafste en meest zeldzame wijnen ter wereld. Je kunt hun winkel in Bussum bezoeken, maar op hun uitgebreide website kun je ook rustig rondkijken. 

*Wat overigens niks afdoet aan de oprechtheid van dit artikel, maar ook ik heb rekeningen (én een dure hobby) te betalen! 

Kelderprater

  • Rik Hogeland

    Rik richtte de website Kelderpraat.nl en bijbehorende Instagramaccount op om tijdens de lockdowns bezig te kunnen blijven met wijn. Een uit de hand gelopen hobby, net als zijn voorliefde voor wijn an sich. Rik ziet wijn als een geweldige combinatie van historie, technieken, geografie, wetgeving en marketing en heeft een voorliefde voor de grote klassiekers én verrassende & eigenzinnige wijnen.

Written by

Rik richtte de website Kelderpraat.nl en bijbehorende Instagramaccount op om tijdens de lockdowns bezig te kunnen blijven met wijn. Een uit de hand gelopen hobby, net als zijn voorliefde voor wijn an sich. Rik ziet wijn als een geweldige combinatie van historie, technieken, geografie, wetgeving en marketing en heeft een voorliefde voor de grote klassiekers én verrassende & eigenzinnige wijnen.

previous thumbnail
Previous Post
De herontdekking van oude druivenrassen in Saint-Mont
Next Post
Donkiesbaai: de ‘garage wijnen’ van Jean Engelbrecht
next thumbnail

Leave a comment