Chorizo Risotto met Limoen

Op de markt had ik een mooie verse bak chorizo gekocht. De uitdaging is dan natuurlijk: wat gaan we daar mee maken? Risotto wordt hier vaak verrijkt met paddenstoelen, dus was het tijd om daar eens afwisseling in aan te brengen.

Wijn & spijs combinatie

Natuurlijk gaat zo’n risotto geweldig samen met een Italiaanse rode wijn als Chianti Classico of een Barbera d’Asti, maar ook buiten de laars kun je een geweldige combinatie vinden. Ga bijvoorbeeld voor een Zuid-Afrikaanse cabernet franc zoals de Artisan Collection van Snow Mountain. De frisse tonen van de cabernet franc gaan geweldig samen met de frisse bleekselderij en limoen, terwijl de Zuid-Afrikaanse zon de wijn voorziet van voldoende power om de chorizo bij te benen.

Kelderprater

  • Falke Bosman

    Falke is een echte bourgondiër in de keuken. Dat is hem door frequente tripjes naar de Pfalz in Duitsland met de paplepel ingegoten. Rondstruinen op de markt, op zoek naar gave ingrediënten om te gebruiken is voor Falke de ultieme zaterdagmiddag. Om het vervolgens te gieten in een heerlijk gerecht!

  • Aantal personen 1 persoon
  • Voorbereiding 10min
  • Bereidingstijd 1hr
  • Level Makkelijk
Ingredients
Aantal personen aanpassen:
Basis ingrediënten
  • 75 gram Rauwe bakchorizo of chorizo de Pamplona
  • 0.25 stengel Bleekselderij
  • 0.25 Grote witte ui
  • 50 gram Grano Padano
  • 125 gram Risotto rijst
  • 375 milliliter Goede bouillon
  • 0.5 verse Limoen
  • 37.5 milliliter Witte wijn
  • 0.25 theelepel Gerookt paprikapoeder
Extra ingrediënten
  • 2.5 gram Peterselie
Nutritional Information
Procedure
  • 15 min
    Mark As Complete

    Het snijden en het bakken van de chorizo

    Je begint met het snijden van de chorizo in hapklare stukjes. Na dat alle chorizo gesneden is kan het meteen de pan in op medium tot hoog vuur (pas op met bakken op hoog vuur ander heb je verbrande chorizo en dat is natuurlijk niet bepaald waar je op zit te wachten). Er staat weliswaar 15 minuten gebruik ook een beetje gezond verstand en kijk naar hoe je chorizo er uit ziet.

  • 5 minuten
    Mark As Complete

    Het snijden van de ui en bleek selderij

    Snij nu de ui en bleekselderij in zo klein mogelijke stukjes zodat je in het eindproduct geen grote brokken ui en of bleekselderij hebt. Nadat je de ui en bleek selderij zo klein mogelijk gesneden hebt mogen ze bij de chorizo in de pan. Doe als de groentes in de pan zitten er ook wat peper en zout bij.

    Zodra de groentes mooi zacht gebakken zijn kan je er eventueel een theelepel gerookt paprika poeder bij doen.

  • 5 min
    Mark As Complete

    De risotto rijst toevoegen

    Na het uitbakken van de groentes is het tijd voor de rijst. Doe de rijst dus in de pan en bak deze voorzichtig even mee totdat de randen van de rijst glazig worden

  • 10 seconden
    Mark As Complete

    Wijn toevoegen

    Als de randjes van de rijst glazig zijn geworden kan de wijn erbij. Pas hiermee op dat je alle alcohol er af bakt (helaas… extra reden voor een goed vol glas bij het eten) anders kun je een bittere na smaak overhouden en dat is natuurlijk niet lekker.

  • 40 minuten
    Mark As Complete

    Toevoegen van de bouillon

    Als je de alcohol niet meer ruikt of na een minuut of 5 mag de bouillon er bij. Het handigste is dit schep voor schep dit zal dus wel even duren maar dan weet je in ieder geval dat het uiteindelijk goed komt. Het is natuurlijk handig om te weten wanneer je meer bouillon moet toevoegen dit doe je zodra je tijdens het roeren de bodem van de pan weer kunt zien. blijf dit proces herhalen totdat de rijst gaar is.

    Het kan gebeuren dat je rijst nog niet gaar is. Als je nog bouillon hebt voeg dit dan toe en anders kan je het aanlengen met water. Voeg dan wel nog wat extra peper en zout toe.

  • 5 tot 10 minuten
    Mark As Complete

    Afmaken van je risotto

    Zodra al je bouillon bij je rijst zit en je rijst gaar is mag de kaas er bij zodra je het vuur uit hebt gezet. dit laatste doe je om te voorkomen dat je kaas schift door de hitte. Rasp hierna de schil (alleen het groene gedeelte) van de limoen door je risotto heen je mag dit natuurlijk overslaan ik vond het wel erg lekker en dus het proberen waard.

    Schep hierna je risotto op een boord en gooi er wat extra kaas op met wat peterselie als finishing touch of begin gewoon lekker met eten.

     

    Smakelijk!

Add a Review

previous thumbnail
Vorig recept
Zuid-Amerikaanse klassieker: Picanha met chimichurri...
Volgend recept
Preisoep met geitenkaas & zalm
next thumbnail