Preisoep met geitenkaas & zalm

Heerlijk als voorgerecht, maar kan in een grote portie ook prima door op zichzelf. Ik ben zelf ontzettend fan van look groenten zoals prei, ui, bies en knof. Het groene en frisse karakter van de soep met vettigheid en romigheid van de gerookte zalm en geitenkaas. Ik serveerde er een heerlijke sauvignon blanc uit Trentino bij die van zichzelf ook een mooi groen karakter heeft, maar daarbij ook frisse zuren die als het ware door het romige heen snijden.

Wijn & spijs

De soep combineerde ik met een frisse sauvignon blanc uit Noord-Italië van Gall & Gall en dat was echt een match made in heaven! De sauvignon blanc combineert zo ontzettend mooi bij de verschillende elementen uit het gerecht dat ik haast niet weet waar ik moet beginnen.

Geitenkaas & sauvignon blanc is misschien wel een van de beste wijnspijs combinaties die er bestaat. Geitenkaas is romig met een grassig karakter en daar snijden de frisse zuren van de sauvignon blanc mooi doorheen, om vervolgens dat grassige weer mooi te ondersteunen.

De wijn haalt het ziltige karakter van de zalm wat meer naar boven, precies wat de het gerecht misschien nog een beetje mist. En, last but not least, heeft de wijn een lange lie rijping gehad. Hierdoor zijn er een beetje citrusschil tonen ontstaan en die had je natuurlijk ook al aan de wijn toegevoegd! 😉

De wijn is te koop bij Gall & Gall!

Kelderprater

  • Rik Hogeland

    Rik richtte de website Kelderpraat.nl en bijbehorende Instagramaccount op om tijdens de lockdowns bezig te kunnen blijven met wijn. Een uit de hand gelopen hobby, net als zijn voorliefde voor wijn an sich. Rik ziet wijn als een geweldige combinatie van historie, technieken, geografie, wetgeving en marketing en heeft een voorliefde voor de grote klassiekers én verrassende & eigenzinnige wijnen.

  • Aantal personen 1 persoon
  • Voorbereiding 10
  • Bereidingstijd 30
  • Level Makkelijk
Ingredients
Aantal personen aanpassen:
Basis ingrediënten
  • 0.5 grote witte ui
  • 1 teen knoflook
  • 1 hele (winter)prei
  • 0.5 citroen
  • 10 gram verse bieslook
  • 75 gram crème fraiche
  • 25 gram geitenkaas
  • 0.5 liter tuinkruiden bouillon
  • 0.5 theelepel dijon mosterd
  • snuf cayennepeper
  • 12.5 gram boter
  • 1 eetlepel goede olijfolie
Extra ingrediënten
  • grote pan met deksel
  • staafmixer
  • rasp
Nutritional Information
Procedure
  • 5 min
    Mark As Complete

    Snijd de ui & knoflook

    Snijd de ui en knoflook in grove stukken. Zet de pan op het vuur en smelt hierin de boter.

  • 3 min
    Mark As Complete

    Smoor de ui

    Smoor de ui en knoflook 2 à 3 minuten. Snijd ondertussen de prei en lente ui in grove stukken.

  • 20 min
    Mark As Complete

    Voeg de prei toe

    Voeg de prei en lente ui toe en smoor deze ongeveer 4 minuten. Voeg hierna de bouillon toe. Breng deze aan de kook en laat ongeveer 15 minuten met deksel koken.

  • 15 min
    Mark As Complete

    Voeg de smaakmakers toe & pureer

    Voeg de bieslook, cayenne peper, mosterd, crème fraîche, rasp & het sap van een halve citroen toe. Pureer tot een glad geheel. Laat het geheel nog ongeveer 10 minuten sudderen.

  • 5 min
    Mark As Complete

    Garnituren

    Snijd de geitenkaas in kleine blokjes en versnipper de zalm. Serveer deze op de soep en drapeer er enkele druppels olijfolie op.

Add a Review

previous thumbnail
Vorig recept
Chorizo Risotto met Limoen
Volgend recept
Zeebaars met sesam en zwarte...
next thumbnail