Monique reist door – Deel III: DE CHAMPAGNE!

Monique is dol op wijn én reizen. In de serie blogs “Monique reist door” neemt ze je mee naar haar favoriete bestemmingen en deelt ze haar favoriete adresjes. In alweer dit derde deel is het de beurt aan een regio die bij velen zeer geliefd is. Het is de beurt aan… de Champagnestreek!

De Champagne is, als je het mij vraagt, een van de wijngebieden in Frankrijk waar het nog echt loont om zelf heen te rijden en je kofferbak volledig vol te laden. Voor andere gebieden geldt vaak dat je bij de wijnhandel op de hoek wijnen kan kopen voor ongeveer dezelfde prijs als bij de wijnboer, maar in de Champagne is dat toch echt anders. Het is lastig om, in Nederland, echt goede champagne te vinden onder de €30. Dat is jammer, want de regio zit vol met kleine wijnboeren die wél champagne produceren voor zulke prijzen en niets liever willen dan hun wijnen te delen met wijnliefhebbers. Natuurlijk kan de kwaliteit van deze kleine, vaak onafhankelijke wijnboeren sterk variëren, maar de meesten ontvangen je met open armen om hun verschillende cuvées te laten proeven. Wat ik zelf prettig vind, is dat ze tegenwoordig een kleine vergoeding vragen voor een proeverij, die vaak wordt verrekend als je een bepaald bedrag aan wijn koopt. Op die manier voel je je wat minder ongemakkelijk als de champagnes niet helemaal naar je smaak zijn. Dat heeft me er echter nooit van weerhouden om toch een flesje ratafia mee te nemen.

Ik raad je overigens wel aan om de kleine champagneboeren te selecteren op het vignet met ‘Vignerons indépendants’. Dan weet je zeker dat boeren met de juiste waarde, kwaliteitszorg en respect voor traditie hun wijnen maken.

Vorig jaar besloten mijn vriend en ik om na ons verblijf in Barolo nog vier nachten aan onze reis te plakken en naar de Champagne te gaan. We vonden een schattig (en vooral budgetvriendelijk) appartementje op AirBnB en vervolgden onze reis naar Epernay. Epernay vind ik echt een van de leukste stadjes in de Champagne. Het is knus, hip, heeft leuke restaurants en bars, en de prachtige Avenue de Champagne met de meest fantastische wijnhuizen als blikvanger. Reims is natuurlijk ook een goede optie, maar persoonlijk vind ik die stad wat minder gezellig omdat ze groter is. We waren alleen even vergeten dat het tijdens ons verblijf ook Quatorze Juillet was, oftewel 14 juli zoals de Fransen altijd alles mooier weten te zeggen. De Fransen vieren dan het symbolische begin van de Franse Revolutie, en dat hebben we geweten! Er is geen betoverendere plek om deze Franse feestdag te vieren dan in Epernay, het hart van de Champagnestreek.

Avenue de Champagne op Quatorze Juillet (© Ville d’Épernay)

Op de Avenue de Champagne worden meterslange tafels neergezet, de champagnehuizen ontkurken hun flessen champagne en er zijn bars en stands waar je al voor €5,- een glas champagne kunt krijgen. Er zijn optredens en festiviteiten langs de hele avenue. Iedereen is gekleed in het wit, wat een prachtig beeld oplevert, en mensen nemen picknickmanden vol lekkernijen mee om te delen. Ook in de binnenplaatsen van de statige huizen aan de avenue is van alles te doen.

Er is geen betoverendere plek om deze Franse feestdag te vieren dan in Epernay, het hart van de Champagnestreek.

Wij hadden een tafeltje bemachtigd in de binnenplaats bij General Union of the Champagne Winemakers (naast Collard-Picard) met een geweldige live-band! Je kon hier glazen champagne krijgen voor €6 per glas (daar word ik heel blij van), maar toevallig bevond deze binnenplaats zich aan Le 19 avenue de Champagne, waar ze champagnes verkopen van de beste lokale wijnproducenten. Dus besloten we daar een mooie fles champagne uit te kiezen. Ze koelden onze fles voor ons, zodat we er buiten aan een tafeltje van konden genieten, onder het genot van live muziek en een hapje. We genoten als god in Frankrijk en dronken liters champagne (geen grap) wat ons hielp om de kater van de vorige avond te boven te komen. Want wat is een goed feestje zonder een pre-party?! Onze gastvrouw bij Ayala tipte ons de dag ervoor dat er ’s avonds een feestje was bij Champagnehuis Elodie D., samen met de tekst: “voor de beste feestjes ga je naar Elodie D. en vraag je naar Fabrice”. En zo geschiedde. Ze had zeker geen ongelijk: er waren oesters met champagne (geen grap, gewoon champagne als vinaigrette), er werd uit de fles gedronken in plaats van glazen (ieder zo ongeveer zijn eigen glas, eh pardon… ik bedoel dus fles), er werd op blote voeten gedanst en de ratafia bleef maar rijkelijk vloeien. De dag erna werden we rond twee uur ’s middags wakker met een serieuze kater, maar met een grote glimlach op ons gezicht. De vooravond van Quatorze Juillet vieren met de locals, dat is iets waarvan je niet wist dat het op je bucketlist hoorde. Dus als je in de buurt bent van Epernay op 14 juli, ga zeker even langs!

Mocht je nu niet in Epernay zijn tijdens Quatorze Juillet, valt er nog steeds veel te beleven! Dus genoeg over mijn geweldige ervaring, hier zijn de leukste tips en trics op een rijtje:

Tips & Tricks

Wat te doen in Epernay en omstreken

Vanaf Epernay kun je ook naar Haut-Ville en Aÿ wandelen (daar zijn ook grote champagnehuizen zoals Bollinger en Ayala). Het leuke daarvan is dat je daar ook veel kleinere champagneboeren vindt. Je kunt daar makkelijk champagne kopen voor €20 per fles. Ayala (deels eigendom van Bollinger) in Aÿ is ook een aanrader. Het is een wat chiquer champagnehuis, maar klein genoeg om een persoonlijke rondleiding te krijgen. Als je er dan toch bent, ga dan bij La Frigousse op het terras zitten en drink een côte de champagnoise, een stille wijn die wordt gemaakt in de Champagnestreek. Je kunt hier je gedronken wijnen en delicatesse ook kopen en mee naar huis nemen (of het park!). Ik vond deze tent echt een dikke aanrader.

Er gaat overigens ook een bus van Epernay naar Aÿ. Dit deden wij en werkte perfect. De bus kost €1,50 per persoon en brengt je in ongeveer 10 minuten naar het centrum. De bussen rijden vanaf het bus/treinstation van Epernay. Zorg wel dat je contant geld hebt voor de bus!

Omdat we verbleven in het AirBnB-appartement van de zoon van een champagneboer, hebben we daar ook een proeverij gedaan. Dat was in Cummière bij Alain Suisse. Het was echt heel leuk! En op iedere hoek van de straat vind je daar kleine wijnboeren (dus je kunt voordelig champagne inslaan 😉). Enige nadeel: je moet er wel met de auto naartoe vanaf Epernay. Ik raad je overigens wel aan om de kleine champagneboeren te selecteren op het vignet met ‘Vignerons indépendants‘. Dan weet je zeker dat boeren met de juiste waarde, kwaliteitszorg en respect voor traditie hun wijnen maken. Dit hangt vaak op hun deur of buitenmuur.

Voor proeverijen zou ik een klein en een groot champagnehuis aanraden. Het is sowieso een dikke aanrader om een champagnehuis in Epernay te bezoeken, omdat er onder de stad een kilometerslang gangenstelsel ligt, waar de champagne wordt bewaard. Moët & Chandon heeft bijvoorbeeld alleen al 25 km aan gangenstelsels onder de stad. Dat is heel gaaf om te zien, al vind ik persoonlijk Moët niet zo’n geweldige champagne 😆 Wij hebben zelf Mercier aan de avenue bezocht. Dat was heel gaaf (maar wel commercieel). Ze hebben 18 km aan gangenstelsels onder de grond, en je wordt rondgereden in een treintje. Perfect voor als je een kater hebt van alle Champagne die je de dag ervoor gedronken hebt 🤪

Voor proeverijen zou ik een klein en een groot champagnehuis aanraden. Het is sowieso een dikke aanrader om een champagnehuis in Epernay te bezoeken, omdat er onder de stad een kilometerslang gangenstelsel ligt, waar de champagne wordt bewaard. Moët & Chandon heeft bijvoorbeeld alleen al 25 km aan gangenstelsels onder de stad.

Restaurants

En eten in Epernay doe je bij Sacre Bistro. Punt. En nee, je krijgt hier zeker niet alleen hamburgers. Ga hier nu maar gewoon heen en thank me later (wel even reserveren!). Mocht je nu geen tafel kunnen bemachtigen (ze hebben maar 2 tweezitjes waarbij je echt chill laag zit, de rest is hoog) hierbij nog een lijstje met andere tips.

Verder zijn er langs de Avenue de Champagne allerlei leuke barretjes (bij de champagnehuizen). Het begint bij Collard Picard en gaat door tot bijna het einde van de avenue (en die is lang 😉). Ik vond #Brut erg leuk, omdat ze als enige champagnes van kleine champagneboeren hebben. Veelal van deze champagneboeren produceren biliologisch. Naast #Brut zit de prachtige bar Le 25bis van Leclerc Briant en schuin er tegenover die van Pol Roger. Om een drankje zit je hier dus zeker niet verlegen en bij #Brut hebben ze ook nog eens heerlijke hapjes.

Dus leen die auto van je ouders, swiper AirBnB open en boek een leuk appartementje, sleep een vriendin mee (of vriendengroep), en maak er een geweldige trip van! En vergeet uiteraad die achterbak niet vol te gooien!. Rest mij niks anders dan ‘Santé’ te zeggen 😉

>> Je kunt Moniques wijnavonturen volgen via haar Instagram account Ms.Dassen

Heb je zelf tips voor in de Champagne? Laat ze vooral hieronder achter!

Kelderprater

  • Monique Dassen

    Mijn naam is Monique (35) en ik ben een Bourgondiër in hart en nieren. Dat heeft ongetwijfeld iets te maken met mijn Maastrichtse roots 😉 Ik heb altijd al een voorliefde gehad voor lekker eten in combinatie met een mooi glas wijn. Sinds we opgesloten kwamen te zitten tijdens corona, heb ik mijn hobby naar een hoger niveau getild. Mijn vriend en ik waren een beetje klaar met dat ’s avonds bankhangen en tv kijken. Toen ook nog mijn vader plotseling overleed, wilde hij iets doen om me enigszins op te vrolijken. Hij schreef ons in voor de wijncursus SDEN2 bij Vindict en zo hadden we iedere woensdagavond iets om naar uit te kijken. Woensdag werd echt onze date night - er even helemaal tussen uit (uiteraard werd hier geen wijn verspild aan de spuugbak). Dit beviel zo goed dat we ondertussen SDEN3 hebben afgerond. Ik geef toe, het is een dure hobby. Maar waar mijn vriendinnen hun geld uitgeven aan Chanel-tassen en andere dure accessoires, geef ik veel liever mijn geld uit aan mooie wijnen en een avondje culinair genieten. Want een ding heb ik de laatste 3 jaar zeker geleerd: spullen zijn vervangbaar, maar herinneringen heb je voor altijd.

Written by

Mijn naam is Monique (35) en ik ben een Bourgondiër in hart en nieren. Dat heeft ongetwijfeld iets te maken met mijn Maastrichtse roots ;-) Ik heb altijd al een voorliefde gehad voor lekker eten in combinatie met een mooi glas wijn. Sinds we opgesloten kwamen te zitten tijdens corona, heb ik mijn hobby naar een hoger niveau getild. Mijn vriend en ik waren een beetje klaar met dat ’s avonds bankhangen en tv kijken. Toen ook nog mijn vader plotseling overleed, wilde hij iets doen om me enigszins op te vrolijken. Hij schreef ons in voor de wijncursus SDEN2 bij Vindict en zo hadden we iedere woensdagavond iets om naar uit te kijken. Woensdag werd echt onze date night - er even helemaal tussen uit (uiteraard werd hier geen wijn verspild aan de spuugbak). Dit beviel zo goed dat we ondertussen SDEN3 hebben afgerond. Ik geef toe, het is een dure hobby. Maar waar mijn vriendinnen hun geld uitgeven aan Chanel-tassen en andere dure accessoires, geef ik veel liever mijn geld uit aan mooie wijnen en een avondje culinair genieten. Want een ding heb ik de laatste 3 jaar zeker geleerd: spullen zijn vervangbaar, maar herinneringen heb je voor altijd.

previous thumbnail
Previous Post
How it’s made: CHAMPAGNE!
Next Post
Barbera, het veelzijdige ondergeschoven kindje uit Piemonte
next thumbnail

Leave a comment