De rebelse vruchtenwijnen van Bruis & Ketel

In hartje Utrecht, vermomd als studentenhuis, bevindt zich een heuse wijnmakerij. Oké… niet écht wijn, want dat moet van druiven worden gemaakt, maar mousserende vruchtenwijn gemaakt van alles behalve druiven. Het klinkt wat funky en dat is het ook. De interesse is gewekt en het is tijd om bij de mannen van Bruis & Ketel langs te gaan.

De wijnmakers Lennart en Luis hebben van ‘Bruis & Ketel’, zoals hun startup heet, de belichaming van het paradox gemaakt. Door gebruik te maak van een eeuwenoude methode om mousserende wijnen te maken (méthode traditionelle) maar alle wijnregels te doorbreken door het gebruik te maken van allerlei andere vruchten kan het contrast bijna niet groter.

Jord, mijn mede-wijnconnaisseur, en ik reizen af naar de stad die dikwijls wordt afgekort tot de eenentwintigste letter van het Latijnse alfabet. Ook wij trappen in de vermomming van het studentenhuis, maar eenmaal in de kelder aanbeland weten we dat we goed zitten. Pupitres gevuld met flessen ‘Roos’ die bezig zijn met hun tweede vergisting op fles, zoals de Champagnaises dat graag zien.

Als je mij een beetje kent, weet je dat ik een zwak heb voor de authenticiteit van wijnen en gerechten (een pasta Bolo maak je zoals het heurt), maar kan ik net zo veel genieten van eigenzinnige en rebelse uitzonderingen of alternatieven (je kan me net zo goed ’s nachts wakker maken voor een funky Bojeau).

Authenticiteit, traditie en eigentijdse rebellie gaan bij Bruis & Ketel hand in hand. Dat lijkt wat paradoxaal, maar dat hoeft het zeker niet te zijn. Wijn gemaakt van iets anders dan druiven is natuurlijk niet zoals het heurt, maar de mannen hebben zeker oog voor traditie. Niet alleen de wijnmaak methode is afkomstig uit de Champagnestreek, ook de gist die zij gebruiken komt daar vandaan!

Eenmaal terug in het Leidsche proeven we enkele dagen later de Gembruicius, een mousserende vruchtenwijn gemaakt van gember, citroen en een beetje kruidnagel. Qua geur is het natuurlijk redelijk obvious: aroma’s van gember en citroen domineren, maar er is meer en dat hadden we eerlijk gezegd niet verwacht: soort gistachtige broodaroma’s die we herkennen uit een regio in Noord-Frankrijk dat bekend staat om hun bubbeltjeswijn. Laten we deze mousserende vruchtenwijn verder niet te veel vergelijken met champagne. Dat doet zowel champagne als dit product niet echt eer aan.
Als we hem proeven valt een ontzettend aangename combinatie tussen suikers en zuren op. 

De Gembruicius bubbel van Bruis & Ketel | tekst gaat door onder de foto

De gember maakt het een lekker pittige geheel en het totaal zeker een leuke alternatieve bubbel. Nee, dit is geen terroir-gedreven wijn, maar het is wel ontzettend lekker. Het alcoholpercentage zit volgens de fles op 12,5%. Misschien dat het door de scherpheid van de gember komt, maar we hebben beiden het gevoel dat dat percentage iets hoger ligt. We hebben ook nog niet gegeten, daar kan het natuurlijk ook aan liggen.

Desalniettemin denk ik dat de kracht van deze stijl bubbel misschien moet liggen in een wat lager alcoholpercentage, zo rond de 8%. Maar, in de wandelgangen van de kelder van Bruis & Ketel konden we al vernemen dat ze hiermee bezig zijn.

Het proeven van wijn vinden we leuk, poseren niet zo | tekst gaat door onder de foto

Op dit moment, in 2021, ligt de productie van Bruis & Ketel rond de 150 flessen per maand, maar Luis en Lennart zijn druk bezig met het verhuizen naar een nieuwe locatie in Culemborg waarbij ook ruimte is voor een grotere productie. Helaas is het daarmee geen echte Utrechtse bubbel meer, maar minder uniek is het zeker niet. Ik heb het gevoel dat we nog veel meer van deze mannen gaan horen!

Je kunt de mousserende vruchtenwijnen bestellen via www.bruisenketel.nl!

Kelderprater

  • Rik Hogeland

    Rik richtte de website Kelderpraat.nl en bijbehorende Instagramaccount op om tijdens de lockdowns bezig te kunnen blijven met wijn. Een uit de hand gelopen hobby, net als zijn voorliefde voor wijn an sich. Rik ziet wijn als een geweldige combinatie van historie, technieken, geografie, wetgeving en marketing en heeft een voorliefde voor de grote klassiekers én verrassende & eigenzinnige wijnen.

Written by

Rik richtte de website Kelderpraat.nl en bijbehorende Instagramaccount op om tijdens de lockdowns bezig te kunnen blijven met wijn. Een uit de hand gelopen hobby, net als zijn voorliefde voor wijn an sich. Rik ziet wijn als een geweldige combinatie van historie, technieken, geografie, wetgeving en marketing en heeft een voorliefde voor de grote klassiekers én verrassende & eigenzinnige wijnen.

previous thumbnail
Previous Post
F*CK Port; Zo combineer je kaas & wijn!
Next Post
Is cabernet franc de kroonprins van Toscane?
next thumbnail

Leave a comment