DuMOL’s elegante cool-climate wijnen

In de wijnwereld hebben veel liefhebbers het vaak over terroir. Terroir is de expressie van de omgeving van de druivenstok in de aroma’s en smaak van de wijn en is daardoor dus verantwoordelijk voor bepaalde karakteristieken ervan. Het is een begrip dat vaak wordt toegeëigend door wijnmakers uit de Oude Wereld (lees: Europa). Wijnen uit de Nieuwe Wereld (lees: alles buiten Europa) zouden, volgens sommigen, geen sense of terroir hebben en zijn daardoor minderwaardig. Je voelt ‘m waarschijnlijk al aankomen: niets is minder waar! Steeds meer wijnhuizen uit deze landen weten de omgeving van de druivenstok tot uitdrukking te brengen in het glas door koelere wijngaarden op te zoeken. Een van die wijnhuizen is het Amerikaanse DuMOL, dat geweldige wijnen maakt in Russian River Valley, Californië met een Bourgondische schwung.

Amerikaanse appellatie inflatie

In Californië is er sinds de oprichting van het Amerikaanse appellatie systeem (AVA)  een toenemende focus ontstaan op de diversiteit van het gebied. Zo kent Californië op dit moment maar liefst 147 verschillende AVA’s; allemaal gebieden met hun eigen unieke ligging, microklimaat en geologische omstandigheden.

Dit onderscheid tussen de verschillende subregio’s zorgt ervoor dat wij als wijnliefhebbers op zoek kunnen gaan naar een wijn die bij ons smaakprofiel past. Zo is niet iedere Californische chardonnay een over-de-top-boterbabbelaar, maar vinden we ook elegante cool climate chardonnays die doen denken aan schitterende voorbeelden uit de Bourgogne.

De wijngaarden van DuMOL | bron: dumol.com | tekst gaat door onder de foto

DuMOL in Russian River Valley

In Russian River Valley, een sub-regio binnen Sonoma County in Californië, heeft zo’n koel klimaat dat kan resulteren in elegante chardonnays met de benodigde finesse. Het wijnhuis DuMOL resideert hier sinds 1996 en heeft zich toegelegd op het maken van pure wijnen die het typische terroir van Russian River Valley tot expressie brengen.

Wijnmaker en mede eigenaar Andy Smith gelooft dat een wijn vooral in de wijngaard wordt gemaakt. De technieken die zij in de kelder gebruiken spelen slechts tweede viool. Je hoeft bij DuMOL dus geen over de top wijnen met een flinke lading hout te verwachten. Of om in de woorden van Smith te spreken:

“We firmly believe that each wine tells an original story. They build upon that base with the narrative of each vintage, describing through taste, texture, and perfume the unique agricultural and climatic circumstances that we are presented with each year.”

Andy Smith, wijnmaker en mede eigenaar van DuMOL
Wijnmaker en mede eigenaar Andy Smith | bron: dumol.com | tekst gaat door onder de foto

DuMOL’s “Chloe” Chardonnay

Best of Wines uit Bussum heeft een aantal wijnen van DuMOL in hun assortiment, waaronder de Chloe Chardonnay. Een wijn waarvan de druiven afkomstig zijn van de oudste wijngaarden van het wijnhuis en die een behoorlijk geconcentreerde en krachtige smaak aan de wijn meegeven. De bodem in deze wijngaarden is voornamelijk klei, wat bijdraagt aan de diepe en brede smaak van de wijn, aldus wijnmaker Andy Smith.

De wijn wordt na de vergisting een jaar in Frans eikenhouten vaten gerijpt, waarvan slechts 35% nieuwe vaten zijn. Op die manier zorgt Smith ervoor dat de het typische frisse karakter van DuMOL behoudt. Na dit jaar mag de wijn nog een half jaar in een stalen tank rusten zodat alle smaakcomponenten alle tijd hebben om naar boven te komen.

Het eindresultaat is een verbluffend complexe wijn. Aroma’s van witte bloemen, rijp steenfruit, zoethout en zoute drop met een frisse krijtachtige ondertoon. Het hout is echt perfect gedoseerd en na verloop van tijd komen ook heerlijke umami en honing tonen naar voren. De smaak is bijna on-Amerikaans, met een verfrissende tinteling. Geen bombastische boterbabbelaar, maar een Bourgondische chardonnay met minerale ondertoon. Daarbij heeft de wijn prettige bitters dat hem geweldige power geeft te combineren met eten. Denk bijvoorbeeld aan een beenham met een honing mosterdsaus. Gegarandeerd genieten.

Een Bourgogne-achtig wijn, waar je Bourgogne-achtige prijzen voor betaalt. Bij Best of Wines is de wijn te koop voor €83,49. Het is een flinke duit, maar om eerlijk te zijn is het iedere euro dubbel en dwars waard.

DuMOL Chloe Russian River Valley Chardonnay 2019 uit Sonoma County, California
Dit artikel is geschreven in samenwerking* met Best of Wines

Best of Wines is een wijnwinkel waar liefhebbers hun hart kunnen ophalen met een assortiment dat gevuld is met de aller gaafste en meest zeldzame wijnen ter wereld. Je kunt hun winkel in Bussum van maandag tot en met zondag bezoeken, maar op hun uitgebreide website (en wereldwijde verzending) kun je ook rustig rondkijken. 

*Wat overigens niks afdoet aan de oprechtheid van dit artikel, maar ook ik heb rekeningen (én een dure hobby te betalen! 😉

Kelderprater

  • Rik Hogeland

    Rik richtte de website Kelderpraat.nl en bijbehorende Instagramaccount op om tijdens de lockdowns bezig te kunnen blijven met wijn. Een uit de hand gelopen hobby, net als zijn voorliefde voor wijn an sich. Rik ziet wijn als een geweldige combinatie van historie, technieken, geografie, wetgeving en marketing en heeft een voorliefde voor de grote klassiekers én verrassende & eigenzinnige wijnen.

Written by

Rik richtte de website Kelderpraat.nl en bijbehorende Instagramaccount op om tijdens de lockdowns bezig te kunnen blijven met wijn. Een uit de hand gelopen hobby, net als zijn voorliefde voor wijn an sich. Rik ziet wijn als een geweldige combinatie van historie, technieken, geografie, wetgeving en marketing en heeft een voorliefde voor de grote klassiekers én verrassende & eigenzinnige wijnen.

previous thumbnail
Previous Post
Wegdromen aan het Gardarmeer met de wijnen uit Lugana
Next Post
Sebastián Zuccardi en zijn naakte Malbecs uit Valle de Uco
next thumbnail

Leave a comment