Mega moderne technieken in het eeuwenoude Bourgogne

De Bourgogne geldt als één van de aller oudste wijngebieden ter wereld. Waar het eeuwen geleden een trendsetter was met zijn visie op terroir, geldt het vandaag de dag vooral als één van de grote klassiekers en zijn de wijnen die het voortbrengt onveranderlijk van torenhoge kwaliteit. Innovatie is niet per se een woord dat met dit gebied wordt geassocieerd. Eeuwenoude tradities vormen de ruggengraat van de Bourgogne, maar eigenwijze en hypermoderne wijnmakers als Laurent Ponsot maken daar met liefde gehakt van. Net als van oplichters trouwens, ook daar moet Mr. Ponsot niets van hebben.

De grote familie Ponsot

Laurent Ponsot komt uit een bekend wijnmakers geslacht. De familie Ponsot maakt namelijk al sinds 1872 wijn onder haar eigen naam in Domaine Ponsot in de Bourgogne. Hier maken zij wereldwijd befaamde wijnen die behoorlijk lastig te verkrijgen zijn en een behoorlijke prijs met zich meedragen. Dit zorgt er natuurlijk voor dat wijnliefhebbers, -verzamelaars en handelaren een grote interesse hebben in de wijnen van Domaine Ponsot.

Sour Grapes

Het verhaal over Rudy Kurniawan is er een dat veel wijnliefhebbers kennen. Rudy is een veroordeeld fraudeur die voor miljoenen namaak wijnen verkocht van beroemde en zeldzame wijnhuizen. Hij maakte de wijnen in zijn keukentje en verkocht ze, succesvol, aan de rich and famous via veilingen. In 2011 werd Laurent Ponsot getipt over niet-bestaande vintages van Domaine Ponsot die geveild werden en samen met de FBI wist hij de frauduleuze praktijken van Kurniawan aan het licht te brengen.

Oplichter Rudy Kurniawan | bron: winespectator.com | tekst gaat door onder de foto

Terroir tovenaar

Inmiddels heeft Laurent Ponsot het familiebedrijf verlaten en is hij voor zichzelf begonnen. Onder de noemer Laurent Ponsot maakt hij wijnen met druiven die voor een deel van eigen wijngaarden komen, maar ook voor een deel van wijngaarden van druiventelers met wie hij nauw samenwerkt. Het is de revival van een eeuwenoud Bourgondisch vak: die van de négociant. Een négociant koopt het sap of druiven op van een boer en maakt daar vervolgens zelf wijn van om die vervolgens te bottelen en op de markt te brengen. Hoewel dit misschien simpeler klinkt dan het hele proces in eigen beheer houden, is het een kunst op zichzelf om alle verschillende facetten bij elkaar te brengen en te verenigen tot één geheel van absolute topkwaliteit.

Zelfs een grootheid als Laurent ziet zichzelf als een ondergeschikte aan een bijna spiritueel begrip in de wereld van wijn: terroir. Dit sense of being maakt het verschil tussen een prima of een top wijn. Door zo min mogelijk toe te voegen, laat Laurent het terroir van de wijn spreken. Want alleen wanneer het echt stil is, hoor je de allerkleinste details.

Wijngaarden in Gevrey-Chambertin, Bourgogne | bron: bourgogne-wines.com | tekst gaat door onder de foto

Laurents futuristische visie

Laurent laat zich niet meer foppen door zwendelaars als Rudy Kurniawan en zorgt er tegelijkertijd voor dat jij dat ook niet meer hoeft. Laurent Ponsot heeft namelijk allerlei futuristische foefjes aan zijn wijnen toegevoegd die het wel erg lastig maken om zijn wijnen na te maken.

Zo hebben al zijn Grand Cru wijnen een NFC chip die je kunt scannen om de stats van de wijn op te halen, maar ook de authenticiteit van de wijn te bepalen, zit er een sensor op de fles die verkleurt als deze is blootgesteld aan (te veel) warmte en bevat de doos een temperatuursensor die voor vijftien jaar bijhoudt wat de omstandigheden zijn waarin de flessen zich verkeren. Wauw.

Daarbij heeft Laurent Ponsot ook een hypermoderne afsluiting voor zijn wijnflessen laten ontwikkelen, zodat hij niet meer met de gevolgen van de soms onbetrouwbare natuurkurk hoeft te dealen. Deze technologische afsluiting heeft precies de perfecte gevoeligheid, elasticiteit en porositeit heeft om de wijn perfect te laten ouderen. Geen kurk meer of andere fles afwijkingen, maar eindelijk een betrouwbare manier om je wijn mee af te sluiten.

De hypermoderne kurk op de wijnen van Laurent Ponsot | tekst gaat door onder de foto

Bourgondisch genieten

Wijn blijft, ondanks alle gave technologieën die Ponsot gebruikt, natuurlijk een gebruiksproduct. Best of Wines stuurde mij een tweetal wijnen van Laurent Ponsot op om te proeven. Geen alledaagse wijnen, maar dat zijn ook niet de wijnen die je in het assortiment van Best of Wines vindt. Dit is namelijk gevuld met de aller gaafste en meest zeldzame wijnen ter wereld.

Ik mocht de Bourgogne Blanc Cuvée du Perce-Neige uit 2019 en de rode Gevrey-Chambertin Cuvée de l’Aulne uit 2019 proeven. Twee wijnen die ik helaas bijna crimineel-jong open trek. Sorry Mr. Ponsot. En fin, de proefnotities van beide wijnen:

Laurent Ponsot Bourgogne Blanc Cuvée du Perce-Neige 2019
Chardonnay | ±
€ 32,61 via www.bestofwines.nl 

Op internet las ik hier en daar wat horrorverhalen over kapotte kurkentrekkers door dergelijk hypermoderne kurken. Bij het openmaken van de fles merk ik er weinig van en ik kan me lastig voorstellen hoe een kurk als deze een kurkentrekker kapot kan maken.

De wijn is behoorlijk gesloten dus ik besluit mijn karaf uit de kast te pakken om de wijn even goed wakker te schudden. Het eerste kwartier is de wijn nog erg stil, compact en gespannen. De geweldige structuur van frisse zuren, prettige bitters en schitterende mineraliteit valt gelijk op. Na zo’n 30 minuten in de karaf begint hij eindelijk met praten. Ziltige aroma’s worden aangevuld met aroma’s van fris steenfruit en witte bloemen. Dit alles wordt prachtig ondersteund met subtiele tonen van karamel en noten, dat duidt op een Bourgondische wijn maak methode zonder dat het hout de boventoon voert. Subtiel, maar krachtig is een mooie paradox die goed aansluit bij deze prettige ‘instapwijn’ uit de hand van Laurent Ponsot.

Laurent Ponsot poseert met zijn futuristisch ogende fermentatietank | bron: wineguru.com | tekst gaat door onder de foto

Laurent Ponsot Gevrey-Chambertin Cuvée de l’Aulne 2019
Pinot Noir | ±
€ 59,29 via www.bestofwines.nl 

Gevrey-Chambertin is een appellatie in de Côte d’Or, het hart van de Bourgogne, waar alle wijngaarden zijn toegewijd aan het druivenras pinot noir. Laurent Ponsot koopt de druiven bij zo’n 7 à 8 verschillende wijnboeren waarbij de kwaliteit van het fruit uitzonderlijk hoog moet zijn. Ponsot gebruikt namelijk geen nieuwe houten vaten en kan zich daarmee kleine oneffenheden of foutjes niet veroorloven.

De meeste wijnen uit Gevrey-Chambertin hebben een aantal jaar op fles nodig om hun volledige potentie te  laten zien. Ik ben persoonlijk best een liefhebber van jonge Bourgognes, maar deze mag toch zo’n anderhalf uur van te voren in een karaf dobberen. Een terechte keuze, want ook in het eerste uur laat hij maar weinig van zijn kunnen zien: de wijn is nog heel erg gesloten wat betreft aroma’s en in de smaak valt vooral een kersachtige frisheid op. Na een uur begint hij dan ein-de-lijk los te komen! De aroma’s zijn een beetje reductief, een beetje stinkend, maar dat is zeker niet erg bij een rode Bourgogne. Ook fris rood fruit begint zijn intrede te maken in de geur en smaak, zoals wat zurige aardbeien, kersen en framboos. Dat alles met ondersteunende aardse tonen als soort achtergrondmuziek. 

De lange afdronk verraadt de kundigheid van de wijnmaker, maar eerlijk is eerlijk: dit is nog véél te jong en dat ik het zo jong al heb gedronken is eigenlijk is misdaad op zich. Om in de woorden van een carnavalskraker te spreken: “daar zit potentie in!”

Dit artikel is geschreven in samenwerking* met Best of Wines

Best of Wines is een wijnwinkel waar liefhebbers hun hart kunnen ophalen met een assortiment dat gevuld is met de aller gaafste en meest zeldzame wijnen ter wereld. Je kunt hun winkel in Bussum bezoeken, maar op hun uitgebreide website kun je ook rustig rondkijken. 

*Wat overigens niks afdoet aan de oprechtheid van dit artikel, maar ook ik heb rekeningen (én een dure hobby) te betalen! 

Informatiebronnen:

www.domaine-ponsot.com
www.laurentponsot.com
www.bestofwines.com
Sour Grapes documentaire

Kelderprater

  • Rik Hogeland

    Rik richtte de website Kelderpraat.nl en bijbehorende Instagramaccount op om tijdens de lockdowns bezig te kunnen blijven met wijn. Een uit de hand gelopen hobby, net als zijn voorliefde voor wijn an sich. Rik ziet wijn als een geweldige combinatie van historie, technieken, geografie, wetgeving en marketing en heeft een voorliefde voor de grote klassiekers én verrassende & eigenzinnige wijnen.

Written by

Rik richtte de website Kelderpraat.nl en bijbehorende Instagramaccount op om tijdens de lockdowns bezig te kunnen blijven met wijn. Een uit de hand gelopen hobby, net als zijn voorliefde voor wijn an sich. Rik ziet wijn als een geweldige combinatie van historie, technieken, geografie, wetgeving en marketing en heeft een voorliefde voor de grote klassiekers én verrassende & eigenzinnige wijnen.

previous thumbnail
Previous Post
Levendige energie in de Elzas
Next Post
Vrouwelijke elegantie op de eeuwenoude Wiebelsberg
next thumbnail

Leave a comment