Vrouwelijke elegantie op de eeuwenoude Wiebelsberg

Wiebelsberg is één van de drie Grand Crus van Andlau, het dorpje dat genesteld zit tussen Chateau de Haut-Andlau en Chateau de Spesbourg.  Andlau kent een rijke historie die teruggaat naar de Romeinse tijd. Destijds stond er een rijke abdij waarvan de eerste stenen zijn gelegd in het jaar 880, dankzij Keizer Karel de Dikke. De twee eerder genoemde kastelen dateren ook uit deze tijd. Deze twee kastelen waren dan ook gebouwd om de belangrijke abdij te verdedigen. Want je weet het, de monniken zijn sterren in het verbouwen en maken van wijn, maar niet per se in het verdigen van hun eigen hagje. Het dorpje wat ontstond rondom de abdij en onder de beveiliging van de kastelen stond, draagt de naam van de rivier die er doorheen stroomt, net als de familie die het dorp heeft opgebouwd: de familie Andlau.

Andlau, het dorp

Het dorpje zelf is vandaag de dag charmant en rustig. Een beer in het centrum van Andlau refereert naar de geschiedenis en opbouw van het dorp. Rond het jaar 880 zou keizerin Richardis in een droom een engel gezien hebben op de Mont St. Odile. Deze sprak tot haar de volgende woorden: “Op de plek waar je een beer ziet, daar moet je een abdij bouwen, toegewijd aan de heilige Maagd Maria.” Terwijl Richardis door de vallei kwam, zag ze een beer in de grond krabben. Vervolgens ging de beer aan de voeten van de keizerin liggen. Richardis zag dit als hét teken dat ze eerder in de droom gehoord had en startte de bouw van de abdij.  Echter het is wel erg ironisch dat een inwoner van Andlau, Frantz Ettighoffen, degene was die in de 17e eeuw een van de laatste beren van de Vogezen dood schoot. Gelukkig is de beer in overvloed aanwezig in Andlau, zoals in de kerk, de tuinen, binnenplaatsen, kloostergebouwen en meer.

De beer in Andlau | bron: Benjamin Roelfs | tekst gaat door onder de foto

Wiebelsberg Grand Cru

Terug naar de Wiebelsberg, een Grand Cru die dus naast de Kastelberg Grand Cru trots over het dorpje heen kijkt met een hoogte tussen de 220 en 300 meter. Deze Grand Cru kreeg haar status in 1983 en telt in totaal 12,5 hectare. Deze 12,5 hectare bestaat dan ook uit een speciale roze zandstenen bodem, rijk in ijzer en silica. Deze laatste geeft in vele gevallen de mooie florale en minerale tonen in riesling die afkomstig is van de Wiebelsberg. Deze fijnkorrelige zandsteenbodem is wat deze Grand Cru speciaal maakt. Mede door de rijke historie van het gebied werd de wijngaard, voorheen bekend als Andlau de Wiebelsberg, in 1983 bekroond met een Grand Cru status. Daarvoor stond de Wiebelsberg vooral bekend om een stuk zoetere wijnen.

Wiebelsberg bij Andlau | bron: vinsalsace.com | tekst gaat door onder de foto

Zo’n 96% van de Wiebelsberg is beplant met Riesling. Niet gek, aangezien de wijngaard op het zuid-westen en zuid-oosten gericht is. Richting de zon waar Riesling haar kracht uit kan halen en in droge tijden met de wortels dieper kan gaan voor meer complexiteit in de uiteindelijke wijn. Vanuit het westen word de wijngaard beveiligd van de harde wind door de Champ du Feu massif, onderdeel van de Bas-Rhin en steekt 1100 meter de lucht in. Ook Col helpt voor bescherming tegen koude noordelijke winden. Deze combinaties van invloeden zorgen ervoor dat de Wiebelsberg soms uitzonderlijk vroeg geoogst kan worden. De warmte, soms droogte en veelal overvloed aan zon zorgen er voor dat dit één van de vroegst-rijpende Grand Cru’s  van de Elzas is.

Zoals benoemd in mijn vorige artikel op Kelderpraat, is het niet uitzonderlijk om biodynamische en biologische wijnen te zien in de Elzas. Zo zien we ook op de Wiebelsberg veel wijnboeren die biologisch en/of biodynamisch werken. Rémy Gresser is hier één voorbeeld van die het uitstekend doet met biodynamische werkwijzen, maar  ook Marc Kreydenweiss, met een wijnmaak-geschiedenis die teruggaat naar 1850, spreekt boekdelen over wat biodynamie in top wijngaarden betekend voor de kwaliteit van de wijn.

De droge wijnen van de Wiebelsberg zijn bedoeld om zowel direct te drinken, als om nog enige tijd tijd te laten liggen. Zo staat een Marcel Schlosser (onder momenteel de nieuwe noemer Domaine du Vieux Pressoir) Weiebelsberg 2015 nu zeer stevig in zijn schoenen, maar kan deze ook met gemak nog een extra vijf jaar blijven liggen. Natuurlijk wel onder de juiste omstandigheden. Net als de Vieilles Vignes Riesling Wiebelsberg van Rémy Gresser trouwens. Daarmee heb je een zeer intens glas wijn voor je neus waar je uitstekend van genieten met een typische Elzasser choucroute garnie.

Antoine Kreydenweiss, wijnmaker en eigenaar van Domaine Marc Kreydenweiss | bron: kreydenweiss.com | tekst gaat door onder de foto

Het geduld van Vendanges Tardives

Zoetere wijnen vanuit de Wiebelsberg komen ook nog steeds voor. Voor de mensen die houden van zachte, Vendanges Tardives wijnen, is de Wiebelsberg een goed adres om lange te gaan. Vendanges Tardives is het Elzasser equivalent van het Duitse Spätlese, wijn gemaakt van laat/later geoogste druiven. Tegenwoordig is de titel Vendages Tardives alleen weggelegd voor druiven die in oktober geoogst worden, maar 15 jaar geleden was dit nog het begin van de reguliere oogst… Klimaatverandering daar gelaten, Domaine Rémy Gresser is wat Vendanges Tardive betreft wellicht de ‘koning’ van de Wiebelsberg.  Deze zoetere wijnen, ook van Riesling gemaakt, hebben het kenmerkende petroleum/kerosine aroma aangevuld met rijp tropisch fruit, gekonfijt citrus fruit en een bijna pepernoot-achtig scala aan specerijen.

Benjamins Wiebelsberg tips

Wijnboeren om in de gaten te houden:

  • Domaine Remy Gresser
  • Domaine Moritz
  • Marc Kreydenweiss
  • Lucas & André Rieffel
  • Anna & André Durrmann

Oogstjaren om in de gaten te houden:

  • 2005
  • 2008
  • 2009
  • 2010
  • 2015
  • 2018

Kelderprater

  • Benjamin Roelfs

    Benjamin Roelfs is een wine professional die zich in de laatste paar jaar steeds meer heeft toegelegd op het schrijven over wijn. Benjamin is een waar liefhebber en ambassadeur van de Elzas en werkt momenteel samen met het team van Jancis Robinson om de Old Vine Register nieuw leven in te blazen.

Written by

Benjamin Roelfs is een wine professional die zich in de laatste paar jaar steeds meer heeft toegelegd op het schrijven over wijn. Benjamin is een waar liefhebber en ambassadeur van de Elzas en werkt momenteel samen met het team van Jancis Robinson om de Old Vine Register nieuw leven in te blazen.

previous thumbnail
Previous Post
Mega moderne technieken in het eeuwenoude Bourgogne
Next Post
Ürziger Würzgarten: Kruidentuin aan de Moezel!
next thumbnail

Leave a comment