‘Port Primeur’: kwaliteit of keiharde cash cow?

Naar voorbeeld van de Beaujolais zijn steeds meer gebieden gaan kijken naar (extreem) jong gereleasete wijnen waarmee al vroeg na de oogst geld kan worden verdiend. Ook in de Douro-streek zijn er wijnmakers die oor hebben naar een dergelijke wijn. Eén van die wijnmakers is Albino Jorge Sousa, die een voorstel deed om een nieuwe classificatie in het leven te roepen, genaamd ‘Full Body-Young Harvest’ Port. Een toffe stap of gewoon een keiharde cash cow?

Portie portkennis

Om dit alles goed te begrijpen is een beetje kennis over port essentieel. Port is een wijn uit het Douro gebied waarbij tijdens de vergisting wijnalcohol, aguardente, wordt toegevoegd waardoor de vergisting stopt en er restsuiker in de wijn overblijft*. Hiermee stijgt het uiteindelijke alcoholpercentage tot 19 à 22 procent en houd je tussen je 80 en 120 gram restsuiker per liter over. Jonge portwijnen worden dan geblend met oudere wijnen om tot een uiteindelijke huisstijl port te komen. 
*Tijdens de vergisting zetten gistcellen namelijk suiker om in alcohol. Deze gistcellen sterven bij 15% alcohol. Door de niet geheel vergiste wijn in één keer naar 19-22% alcohol te brengen, sterven de gistcellen dus zonder dat zij ál het suiker hebben omgezet in alcohol.

De kelder van een portproducent | tekst gaat door onder de foto

Divers in stijl

Hierbij maken de meeste porthuizen onderscheid in een arsenaal aan portstijlen. Al deze stijlen zijn afhankelijk van verschillende vinificatietechnieken. Zo kan de wijnmaker ervoor kiezen om de port enige tijd in (grote) houten vaten te laten rijpen, waardoor een wat meer geoxideerde stijl ontstaat die we Tawny noemen. Een port die vrijwel enkel op fles rijpt, noemen we Ruby. Binnen deze categorieën zijn er nog een heleboel varianten, maar de belangrijkste hierin zijn Colheita en Vintage. Dit zijn portwijnen gemaakt van één enkel oogstjaar in een respectievelijke Tawny of Ruby stijl en worden enkel gemaakt van de beste wijngaarden in jaren met een hoge kwaliteit druiven. Jong drinken is zeker bij Vintage port regelrechte kindermoord en lange rijping op fles is dan ook zeer aan te raden. Meer over Vintage port lees je in dit oudere artikel van Kelderpraat.nl!

Een verzameling vintage port wijnen in de kelder van Graham’s | bron: vintageportshop.co.uk | tekst gaat door onder de foto

Jonge oogst

En toen was daar Jorge Sousa, eigenaar van Quinta da Boeira, met een opvallend voorstel om de classificatie binnen portwijnen aan te passen met toevoeging van jonge vintage port wijnen die vroeg ‘op dronk’ zijn en dus geen lange rijping op fles nodig hebben. Deze portwijnen zouden na korte rijping in kastanje hout, roestvrijstalen tanks of eikenhouten vaten al in december (net voor de feestdagen ;-)) gereleaset kunnen worden. Een prettige manier voor portproducenten om al vroeg in het wijnjaar geld te kunnen verdienen aan hun wijnen. Voor deze wijnen zouden dan enkel de druiven worden geselecteerd van hoge kwaliteit die normaal ook in een Vintage port zouden komen.

Jorge Sousa krijgt bijval van zijn collega’s, maar er klinkt ook kritiek. De toegevoegde wijnalcohol zou nog niet voldoende geïntegreerd zijn met de rest van de wijn en het zou de verkoop van de reguliere Vintage portwijnen kunnen schaden. Anderen beamen juist dat de gestegen kwaliteit van die wijnalcohol, nieuwe wijnmaaktechnieken én betere druivenselectie er juist voor zorgen dat Vintage ports op jongere leeftijd al drinkbaar zijn. De ‘Full Body-Young Harvest’ portwijnen, zoals Jorge Sousa de jonge Vintage ports noemt, zouden zich typeren met aroma’s van bosvruchten en donkere chocolade.

Het Port en Douro Wine Institute, de IVDP, zal zich de komende tijd buigen over het voorstel van Jorge Sousa. En zoals bij reguliere Vintage portwijnen: de tijd zal het leren wat de toekomst ons brengt.

Informatiebronnen:
Vinologen opleiding boek 4 – module 2 door Chris Alblas, Gerhard Horstink, Magda van der Rijst en Joep Speet.
www.decanter.com

Kelderprater

  • Rik Hogeland

    Rik richtte de website Kelderpraat.nl en bijbehorende Instagramaccount op om tijdens de lockdowns bezig te kunnen blijven met wijn. Een uit de hand gelopen hobby, net als zijn voorliefde voor wijn an sich. Rik ziet wijn als een geweldige combinatie van historie, technieken, geografie, wetgeving en marketing en heeft een voorliefde voor de grote klassiekers én verrassende & eigenzinnige wijnen.

Written by

Rik richtte de website Kelderpraat.nl en bijbehorende Instagramaccount op om tijdens de lockdowns bezig te kunnen blijven met wijn. Een uit de hand gelopen hobby, net als zijn voorliefde voor wijn an sich. Rik ziet wijn als een geweldige combinatie van historie, technieken, geografie, wetgeving en marketing en heeft een voorliefde voor de grote klassiekers én verrassende & eigenzinnige wijnen.

previous thumbnail
Previous Post
Op de bres voor ‘mineraliteit’
Next Post
F*CK Port; Zo combineer je kaas & wijn!
next thumbnail

Leave a comment