Frisse salade à la Loire

Het Loire gebied wordt ook wel de ’tuin van Frankrijk’ genoemd. Glooiende wijngaarden, prachtige kastelen en geweldige lokale producten zoals de befaamde sauvignon blancs uit beroemde appellaties als Sancerre of Pouilly Fumé en natuurlijk geitenkaas! Deze salade is te eten als bijgerecht bij een lichter stuk vlees zoals varkenshaas, maar kan op een warme zomerdag ook prima door als op zichzelf staande maaltijd.

Wijn combinatie

“What grows together grows together” – Bij zo’n frisse Loire stijl salade met geitenkaas moet dan toch wel een knisperend frisse wijn uit hetzelfde gebied. De Loire staat bekend om haar witte wijnen gemaakt van sauvignon blanc en chenin blanc. Maar, in het middeleeuwse dorp Cheverny maken ze voor Franse normen wel een heel bijzondere blend: sauvignon blanc aangevuld met chardonnay. Deze atypische blend zorgt ervoor dat de frisse citrusaroma’s worden aangevuld met complexere bitters en aroma’s van noten. 

Juist die complexiteit is belangrijk om te combineren met de friszure dressing en de walnoten in de salade. Het leeuwendeel aan sauvignon blanc combineert op haar beurt weer prachtig met de geitenkaas. Een mooie Cheverny is bijvoorbeeld die van Domaine Sauger waarbij de blend bestaat uit 80% sauvignon blanc en 20% chardonnay. Online te koop voor ongeveer tien euro.

Lees het recept hieronder!

Kelderprater

  • Rik Hogeland

    Rik richtte de website Kelderpraat.nl en bijbehorende Instagramaccount op om tijdens de lockdowns bezig te kunnen blijven met wijn. Een uit de hand gelopen hobby, net als zijn voorliefde voor wijn an sich. Rik ziet wijn als een geweldige combinatie van historie, technieken, geografie, wetgeving en marketing en heeft een voorliefde voor de grote klassiekers én verrassende & eigenzinnige wijnen.

  • Aantal personen 2 personen
  • Voorbereiding 10
  • Bereidingstijd 10
  • Level Makkelijk
Ingredients
Aantal personen aanpassen:
Basis ingrediënten
  • 150 gram geitenkaas zonder korst
  • 4 sneeën zuurdesem brood
  • 1 bos radijsjes
  • 1 stronk witlof
  • 50 gram walnoten
  • 300 gram gemengde sla
  • 5 el olijfolie
  • 3 sjalotten
  • 3 el cider azijn
  • 15 gram verse peterselie
  • peper & zout
Extra ingrediënten
  • grote salade kom
  • vergiet
  • koekenpan
  • schaaltje (voor dressing)
Nutritional Information
Procedure
  • 2 min
    Mark As Complete

    Sla wassen

    Was de sla en giet deze goed af in een vergiet.

  • 3 min
    Mark As Complete

    Rooster de walnoten

    Verhit een droge koekenpan en rooster daarin de walnoten. Laat deze even afkoelen op een snijplank en hak ze daarna in kleine(re) stukken. Neem een klein deel apart en hak deze tot poeder.

  • 5 min
    Mark As Complete

    Maak de dressing

    Snijd de sjalotten en meng de olie, sjalotten, cider azijn, peterselie en tot poeder gehakte walnoten in een schaaltje en voeg naar smaak peper en zout toe

  • 5 min
    Mark As Complete

    Rooster het brood

    Rooster ondertussen de plakken zuurdesembrood. Dit kun je in een pan doen, maar ik heb het zelf in een oven op 220℃ gedaan nadat ik ze besprenkeld heb met een beetje olijfolie. Het brood is klaar wanneer het knapperig en bruin is. Laat het brood even afkoelen.

  • 3 min
    Mark As Complete

    Serveren

    Snijd de witlof doormidden, verwijder de harde en bittere kern en versnipper de rest. Doe de gemengde sla, witlof en radijzen in een kom. Giet hier de dressing overheen en bestrooi met de gehakte walnoten. Breek iedere snee brood in twee à drie stukken en besmeer deze een flinke laag geitenkaas.

    Schep de salade op een stuk brood eet smakelijk!

Add a Review

previous thumbnail
Vorig recept
Thuis Italiaans genieten: Ragù Bolognese
Volgend recept
Steak tartaar à la ‘snelle...
next thumbnail