
Steak tartaar à la ‘snelle pasta bolognese’
Eén van mijn grootste ergernissen zijn recepten die een grote middelvinger zijn naar het traditionele gerecht. Zo vind je op een receptenwebsite van een grote supermarktketen recepten als “snelle pasta bolognese”, die qua receptuur kant noch wal raken. Een bourgondische vriend vond dat je het nog beter rauw kon serveren en zo ontstond dit gerecht als persiflage. Als geluk bij een ongeluk bleek het ook nog een verdomd lekker te zijn. Dus bij dezen, mijn steak tartaar à la ‘snelle pasta bolognese’.
Dit gerecht is echt een top combinatie met een wat frissere barbera d’Asti of pinot noir. Het is belangrijk dat de wijn voldoende zuren heeft en ietwat kruidigheid om bij dit gerecht overeind te blijven. Wees voorzichtig met krachtige wijnen met te veel tannines, want dat gaat dit gerecht compleet overstemmen.
Lees het recept hieronder!
Kelderprater
-
Rik richtte de website Kelderpraat.nl en bijbehorende Instagramaccount op om tijdens de lockdowns bezig te kunnen blijven met wijn. Een uit de hand gelopen hobby, net als zijn voorliefde voor wijn an sich. Rik ziet wijn als een geweldige combinatie van historie, technieken, geografie, wetgeving en marketing en heeft een voorliefde voor de grote klassiekers én verrassende & eigenzinnige wijnen.
- Aantal personen 2 personen
- Voorbereiding 30
- Bereidingstijd 15
- Level Gemiddeld
Ingrediënten
Basis ingrediënten
- 200 gram ossenhaas, van goede kwaliteit
- 0.5 stronk bleekselderij
- 1 flinke sjalot
- 1 teen knoflook
- 7.5 gram verse basilicum
- 50 gram kappertjes
- 1 snuf bloem
- 1 scheut balsamico azijn
- 5 half zongedroogde tomaten
- 10 gram Parmezaanse kaas
- 1 eetlepel extra vierge olijfolie
- 1 snuf peper & zout
Extra ingrediënten
Voedingsinformatie
Procedure
Benodigdheden:
- Kookring
- Koekenpan
- Vergiet
- Kommen, 3
- Kaasschaaf
-
30 minutenMarkeren als voltooid
Ossenhaas uit de koelkast
Haal de ossenhaas zo’n 30 minuten voor het koken uit de koelkast.
-
1 minuutMarkeren als voltooid
Dressing maken
Kneus de knoflook en de basilicumblaadjes met je mes en breng hiermee de olijfolie op smaak
-
20 minutenMarkeren als voltooid
Marineren bleekselderij
Snijd de bleekselderij in flinterdunne plakjes en laat deze marineren in een scheut balsamicoazijn en zwarte peper voor zo’n 20 minuten.
-
3 minutenMarkeren als voltooid
Kappertjes frituren
Wentel de kappertjes om in de bloem en bak deze in de koekenpan met een flinke laag olie totdat ze verkleuren en knapperig zijn. Laat ze daarna uitdruppen in een vergiet.
-
3 minutenMarkeren als voltooid
Snijd de ossenhaas
Snijd de ossenhaas in kleine blokjes en snipper de sjalot. Haal de bleekselderij uit de azijn en de knoflook en basilicum uit de olijfolie. Schaaf een paar plakjes Parmezaan en snijd de uitgelekte half zongedroogde tomaten in vieren.
-
4 minutenMarkeren als voltooid
Maak de tartaar af
Meng de ossenhaas, sjalot, bleekselderij, Parmezaanse kaas, zongedroogde tomaten en de olijfolie door elkaar heen. Breng op smaak met peper en zout. Zet de kookring op je mooiste bord en druk het tartaar-mengsel hierin aan. Serveer de gebakken kappertjes er bovenop.