Steak tartaar à la ‘snelle pasta bolognese’

Eén van mijn grootste ergernissen zijn recepten die een grote middelvinger zijn naar het traditionele gerecht. Zo vind je op een receptenwebsite van een grote supermarktketen recepten als “snelle pasta bolognese”, die qua receptuur kant noch wal raken. Een bourgondische vriend vond dat je het nog beter rauw kon serveren en zo ontstond dit gerecht als persiflage. Als geluk bij een ongeluk bleek het ook nog een verdomd lekker te zijn. Dus bij dezen, mijn steak tartaar à la ‘snelle pasta bolognese’.

Dit gerecht is echt een top combinatie met een wat frissere barbera d’Asti of pinot noir. Het is belangrijk dat de wijn voldoende zuren heeft en ietwat kruidigheid om bij dit gerecht overeind te blijven. Wees voorzichtig met krachtige wijnen met te veel tannines, want dat gaat dit gerecht compleet overstemmen.

Lees het recept hieronder!

Kelderprater

  • Rik Hogeland

    Rik richtte de website Kelderpraat.nl en bijbehorende Instagramaccount op om tijdens de lockdowns bezig te kunnen blijven met wijn. Een uit de hand gelopen hobby, net als zijn voorliefde voor wijn an sich. Rik ziet wijn als een geweldige combinatie van historie, technieken, geografie, wetgeving en marketing en heeft een voorliefde voor de grote klassiekers én verrassende & eigenzinnige wijnen.

  • Aantal personen 2 personen
  • Voorbereiding 30
  • Bereidingstijd 15
  • Level Gemiddeld
Ingredients
Aantal personen aanpassen:
Basis ingrediënten
  • 200 gram ossenhaas, van goede kwaliteit
  • 0.5 stronk bleekselderij
  • 1 flinke sjalot
  • 1 teen knoflook
  • 7.5 gram verse basilicum
  • 50 gram kappertjes
  • 1 snuf bloem
  • 1 scheut balsamico azijn
  • 5 half zongedroogde tomaten
  • 10 gram Parmezaanse kaas
  • 1 eetlepel extra vierge olijfolie
  • 1 snuf peper & zout
Extra ingrediënten
Nutritional Information
Procedure

Benodigdheden:

  • Kookring
  • Koekenpan
  • Vergiet
  • Kommen, 3
  • Kaasschaaf
  • 30 minuten
    Mark As Complete

    Ossenhaas uit de koelkast

    Haal de ossenhaas zo’n 30 minuten voor het koken uit de koelkast.

  • 1 minuut
    Mark As Complete

    Dressing maken

    Kneus de knoflook en de basilicumblaadjes met je mes en breng hiermee de olijfolie op smaak

  • 20 minuten
    Mark As Complete

    Marineren bleekselderij

    Snijd de bleekselderij in flinterdunne plakjes en laat deze marineren in een scheut balsamicoazijn en zwarte peper voor zo’n 20 minuten.

  • 3 minuten
    Mark As Complete

    Kappertjes frituren

    Wentel de kappertjes om in de bloem en bak deze in de koekenpan met een flinke laag olie totdat ze verkleuren en knapperig zijn. Laat ze daarna uitdruppen in een vergiet.

  • 3 minuten
    Mark As Complete

    Snijd de ossenhaas

    Snijd de ossenhaas in kleine blokjes en snipper de sjalot. Haal de bleekselderij uit de azijn en de knoflook en basilicum uit de olijfolie. Schaaf een paar plakjes Parmezaan en snijd de uitgelekte half zongedroogde tomaten in vieren.

  • 4 minuten
    Mark As Complete

    Maak de tartaar af

    Meng de ossenhaas, sjalot, bleekselderij, Parmezaanse kaas, zongedroogde tomaten en de olijfolie door elkaar heen. Breng op smaak met peper en zout. Zet de kookring op je mooiste bord en druk het tartaar-mengsel hierin aan. Serveer de gebakken kappertjes er bovenop.

Add a Review

previous thumbnail
Vorig recept
Frisse salade à la Loire
Volgend recept
The Full English Breakfast Burger
next thumbnail