The Full English Breakfast Burger

Een full English breakfast is een notoir fenomeen afkomstig van de andere kant van de Noordzee. Wat er precies allemaal bij hoort is nogal een punt van discussie, maar aan een basis van ei, spek, tomaat, worst en bonen valt niet te twisten. Het klinkt misschien als een bizar brak of bezopen idee om van dit alles een burger te maken, zeker wanneer je leest dat er een heuse English tea-mayonaise bij komt kijken. Het eindresultaat was ontzettend lekker en best wel vuig. Ik presenteer u: The Full English Breakfast Burger!

*Ik raad je trouwens gewoon aan om dit als avondmaaltijd te eten en dat dan ook niet te vaak te doen, gezond is anders.

Wijnspijs combinatie

Wat ga je in godsnaam schenken bij een burger als dit? Om door de vettigheid van het vlees als het ware heen te prikken is het belangrijk een wijn te kiezen met frisse zuren. Een pinot grigio uit een koel klimaat is dan een mooie optie. Zeker omdat pinot grigio in mijn beleving altijd al aroma’s heeft van zwarte thee, combineert het mooi met de English tea-mayonaise.

Kelderprater

  • Rik Hogeland

    Rik richtte de website Kelderpraat.nl en bijbehorende Instagramaccount op om tijdens de lockdowns bezig te kunnen blijven met wijn. Een uit de hand gelopen hobby, net als zijn voorliefde voor wijn an sich. Rik ziet wijn als een geweldige combinatie van historie, technieken, geografie, wetgeving en marketing en heeft een voorliefde voor de grote klassiekers én verrassende & eigenzinnige wijnen.

  • Aantal personen 1 persoon
  • Voorbereiding 35min
  • Bereidingstijd 15min
  • Level Gemiddeld
Ingredients
Aantal personen aanpassen:
Basis ingrediënten
  • 75 gram varkensworst
  • 1 plak cheddar
  • 0.5 blik witte bonen in tomatensaus
  • 0.5 theelepel shriracha
  • 0.5 teen knoflook
  • 1 stuks hamburgerbroodje
  • 0.5 vleestomaat
  • 125 gram champignons
  • 1 ei
  • 2 plakken spek
  • 25 gram ongezouten roomboter
  • 0.5 eetlepel mosterd
  • 1 kleine scheut azijn
  • 150 milliliter zonnebloemolie
  • 1 eigeel van één ei
Extra ingrediënten
  • keukenmachine
  • garde/staafmixer
  • twee koekenpannen
  • Keukenpapier
  • satéprikker
Nutritional Information
Procedure
  • 10min
    Mark As Complete

    Maak de "English Tea-mayonaise"

    Verwarm de azijn in een klein pannetje en laat hierin het theezakje trekken. Laat afkoelen en doe de azijn, mosterd, eigeel en snuf peper en zout in een hoge maatbeker. Voeg de zonnebloemolie rustig en beetje per beetje toe terwijl je blijft kloppen met je garde of staafmixer.

    Mocht de saus gaan schiften, scheidt dan opnieuw een ei en voeg het geschifte mengsel rustig toe aan het eigeel terwijl je blijft kloppen.

  • 5min
    Mark As Complete

    Maak de "British hummus"

    Doe de bonen in tomatensaus, shriracha, knoflook in een keukenmachine en vermaal het tot een compleet vermalen puree. Breng op smaak met peper en zout.

  • 5min
    Mark As Complete

    Maak de burger patty

    Snijd de varkensworst open en breng de inhoud ervan in een kommetje op smaak met peper en komijnzaad. Kneed het geheel goed door elkaar en vorm er een burger van.

  • 10min
    Mark As Complete

    Maak de burgergarnituren

    Verwarm de oven voor op 200°C. Leg de plakken bacon op een met keukenpapier belegde bakplaat en bak deze uit in de voorverwarmde oven tot de bruin en krokant zijn (+/- 10 minuten).

    Bak in de tussentijd de champignons helemaal uit in de ongezouten roomboter en breng op smaak met een snuf peper en zout.

  • 10min
    Mark As Complete

    Bak de burgers

    Bak in een andere koekenpan met een klein beetje boter de burgers op een middelhoog vuur goudbruin en gaar. Wanneer één kant mooi goudbruin is kun je hem omdraaien en beleggen met cheddar.

    Snijd ondertussen twee dikke plakken vleestomaat en bak deze in een ongeveer 2 minuten op iedere kant. Dit kan in dezelfde pan als dat je de burgers aan het bakken bent.

  • 5min
    Mark As Complete

    Bak de eieren en beleg de burger

    Schuif de champignons naar een kant van de pan en breek voorzichtig twee eieren in het andere deel van de pan. Zorg dat de dooier niet breekt.

    Besmeer de boven en onderkant van je broodje met de British hummus, leg daarop de champignons en de plak tomaat. Daar bovenop de burger en besmeer deze met de English tea-mayonaise. Hierop kun je de uitgebakken bacon en ei leggen en sluit af met de bovenkant van het broodje. Het is handig om een satéprikker door het broodje te steken zodat dit monster rechtop blijft staan!

Add a Review

previous thumbnail
Vorig recept
Steak tartaar à la ‘snelle...
Volgend recept
Zuid-Amerikaanse klassieker: Picanha met chimichurri...
next thumbnail