Monique reist door – Deel I: ALSACE!

Monique is dol op wijn én reizen. In de serie blogs “Monique reist door” neemt ze je mee naar haar favoriete bestemmingen en deelt ze haar favoriete adresjes. In het eerste deel is het de beurt aan een regio in het noordoosten van Frankrijk dat op de grens ligt van Duitsland. Het is de beurt aan de Elzas!

Als je gek bent op wijnvakanties, maar na aankomst de auto liever laat staan, is de Alsace écht perfect voor jou!

Door dit prachtige wijngebied, dat omgeven wordt door de Vogezen, een bergketen, en bevindt zich een route de vins. Deze loopt dwars door de wijngaarden van wijndorpje naar wijndorpje. In tegenstelling tot andere wijngebieden zijn de paden super goed begaanbaar voor wandelaars en fietsers. Er zijn ook weinig auto’s te vinden, een mega pluspunt. De dorpjes liggen op zo’n 15 tot 30 minuten wandelen van elkaar af, waardoor je nooit te lang hoeft te snakken naar een wijntje (water) en wat te knabbelen.

Het enige waar ik nooit aan zal wennen zijn de bureaucratische openingstijden van de horeca in Frankrijk (je kunt niet alles hebben). Ontbijten doe je tussen 8 en 11, lunchen tussen 12 en half 3 en vanaf half 7 ’s avonds kun je aanschuiven voor het diner. Wat doe je in de tussentijd? Juist ja: wijn proeven! En al die calorieën wandel je er toch weer af. Bij de meeste wijnboeren kun je vragen of je de gekochte wijn op de dag van vertrek kunt ophalen, scheelt een boel gesjouw!

Wij zitten meestal in het dopje Ribeauville, maar het culinaire hart is toch wel Zellenberg. Ligt wel op een berg, maar balans is alles in het leven hè!

Elzasser tips

Verblijf:

Au Cheval blanc vind ik altijd een fijn hotel en vaak goed geprijsd, maar dat ligt wel echt aan het seizoen. Ik heb nu 2x in een gites gezeten en dat beviel ook erg goed. Ik was tussen kerst en oud en nieuw met mijn schoonfamilie en toen zaten we in het huisje ‘Au Nid d’Hirondelles’. Dat was prijs kwaliteit echt een aanrader (beter dan op de foto’s). We hadden wel het verblijf voor 6 personen hier.

Wijnboeren per dorpje (ook een tasting zonder afspraak):

Ribeauvillé

Hunawihr

Zellenberg

Riquewihr

En er zijn er nog véél meer!

Restaurants in Ribeauville (vooraf reserveren aangeraden!):

  • Au Cheval Noir. Hier vind je alle locals. Het is een simpel eetcafé met goed eten tegen een zeer goede prijs
  • L’Arbalète (zelfde als hierboven)
  • Du Mouton Ribeauvillé is mijn lievelings restaurant in Ribeauville. Wel iets prijziger, maar fantastisch eten.
  • Au Cheval Blanc. Bij het hotel wat ik eerder aanraadde zit ook een heel goed restaurant met een bib gourmand. Enige is dat ik de bediening hier altijd heel snel vind en ze je op het einde van de avond wegkijken.  
  • Au Relais des Ménétriers à is wat chiquer

Andere plekken in Ribeauville:

Place du frommage naast het gemeentehuis moet je ook zeker heen! Deze traiteur is altijd van 9 tot 13.00uur en van 15.00 tot 19.30 uur geopend. Je kunt hier naast kekers halen ook heerlijk zitten met een glaasje wijn en een plankje met kaas en charcuterie tegen hele schappelijke prijzen.

Le Goupil is een heerlijke wijnbar

En voor de rest moet je gewoon zelf bij wat wijnboeren binnen lopen en ontdekken wat je chill vindt. Je vindt in de Elzas ook hele grote namen zoals Ferdinand Engel en Trimbach. Die worden ook gewoon bij de gall en gall verkocht. Bij dit soort grote wijnboeren is het meestal wel handig om van te voren een afspraak te maken.

Ik ben benieuwd of jullie na een bezoek aan dit prachtige wijngebied net zo enthousiast zijn als ik ben!

Kijk vooral eens rond op het instagramaccount van Monique om een goed beeld te krijgen van de Alsace!

Kan ook jij geen genoeg krijgen van de Alsace? Kijk eens rond op onderstaande artikelen!

Kelderprater

  • Monique Dassen

    Mijn naam is Monique (35) en ik ben een Bourgondiër in hart en nieren. Dat heeft ongetwijfeld iets te maken met mijn Maastrichtse roots 😉 Ik heb altijd al een voorliefde gehad voor lekker eten in combinatie met een mooi glas wijn. Sinds we opgesloten kwamen te zitten tijdens corona, heb ik mijn hobby naar een hoger niveau getild. Mijn vriend en ik waren een beetje klaar met dat ’s avonds bankhangen en tv kijken. Toen ook nog mijn vader plotseling overleed, wilde hij iets doen om me enigszins op te vrolijken. Hij schreef ons in voor de wijncursus SDEN2 bij Vindict en zo hadden we iedere woensdagavond iets om naar uit te kijken. Woensdag werd echt onze date night - er even helemaal tussen uit (uiteraard werd hier geen wijn verspild aan de spuugbak). Dit beviel zo goed dat we ondertussen SDEN3 hebben afgerond. Ik geef toe, het is een dure hobby. Maar waar mijn vriendinnen hun geld uitgeven aan Chanel-tassen en andere dure accessoires, geef ik veel liever mijn geld uit aan mooie wijnen en een avondje culinair genieten. Want een ding heb ik de laatste 3 jaar zeker geleerd: spullen zijn vervangbaar, maar herinneringen heb je voor altijd.

Written by

Mijn naam is Monique (35) en ik ben een Bourgondiër in hart en nieren. Dat heeft ongetwijfeld iets te maken met mijn Maastrichtse roots ;-) Ik heb altijd al een voorliefde gehad voor lekker eten in combinatie met een mooi glas wijn. Sinds we opgesloten kwamen te zitten tijdens corona, heb ik mijn hobby naar een hoger niveau getild. Mijn vriend en ik waren een beetje klaar met dat ’s avonds bankhangen en tv kijken. Toen ook nog mijn vader plotseling overleed, wilde hij iets doen om me enigszins op te vrolijken. Hij schreef ons in voor de wijncursus SDEN2 bij Vindict en zo hadden we iedere woensdagavond iets om naar uit te kijken. Woensdag werd echt onze date night - er even helemaal tussen uit (uiteraard werd hier geen wijn verspild aan de spuugbak). Dit beviel zo goed dat we ondertussen SDEN3 hebben afgerond. Ik geef toe, het is een dure hobby. Maar waar mijn vriendinnen hun geld uitgeven aan Chanel-tassen en andere dure accessoires, geef ik veel liever mijn geld uit aan mooie wijnen en een avondje culinair genieten. Want een ding heb ik de laatste 3 jaar zeker geleerd: spullen zijn vervangbaar, maar herinneringen heb je voor altijd.

previous thumbnail
Previous Post
Benguela Cove Demonstreert: Zuid-Afrika is cool
Next Post
Het ‘ouderen’ van wijn: feit & fabel
next thumbnail

Leave a comment